Burnout keje 😭

Sekarang saya dah 16weeks, selama dua minggu berturut2 kerja sampai malam sebab bos dah macam paksa kitorang siapkan task. Puncanya kami tak cukup staff.. perlu orang baru tapi lambat dapat orang, sampai saya yang bahagian lain terpaksa tolong sama untuk kerja yang bukan saya punya. Selama saya kerja di syarikat multinational ni, ini kali pertama kerja sampai macam ni. Saya dah penattt.. minggu ni start minggu ketiga saya kerja sampai malam dan esok masih banyak kerja menunggu. Sampai tahap saya rasa nak ambil cuti tanpa gaji. Saya kesian dekat baby kalau sy makin stress nanti.. ya Allah camne saya nak hadap ni 😭. Tak tahu macamana nak berbincang dengan bos pasal nak apply cuti tiba2 .. tlg la bgtahu apa sy perlu buat, sy rasa otak saya dah tak boleh berfikir dah terlalu penat

5 Balas

Sama la kita sis...sy 15weeks., stress yg amat, dh cuba tnya boss nak unpaid leave masa 1st trim sbb sy alahan teruk, dia xbagi sy ambil unpaid leave, dia ckp nnti akan beransur okay bila dh masuk 2nd trim....sy cuba nego kat dia ckp xboleh nk commit certain2 task, alhamdulillah dia kurangkan task sy...tp masuk 2nd trim ni byk sgt kerja sbb 2 org staff dh resign...keje smpai lewat malam, esk bagun pagi masuk keje penat sgt sbb xckup tido, kadang sampai rumah kene sambung keje sbb semua keje urgent...asyik nangis ngadu kat husband...kalau sy terlalu penat sy amik je MC n rest, kasi tenang otak....pressure badan penat + pressure otak penat tu jadi burnout...biarlah asyik selalu MC pun asalkan otak sy boleh rest...awk cuba acah2 ckp kat boss nk unpaid leave sbb penat mesti dia consider n kurangkan keje awk nnti

8mo ago

Ada yg senasib dengan saya ya 😭. tapi company awak tak sepatutnya halang untuk awak cuti kalau sebab awk alahan tu. Tak kisah la atas alasan apa pun kite punya hak la kan nak cuti 😢. Saya sanggup unpaid leave kalau bos bg, tapi taknak berhenti kerja. Saya suka dengan kerja saya cuma sekarang burnout bila kena buat kerja team lain..Sy fikir kalau ambil mc setakat sehari je lepas tu by friday akan kalut lagi force siapkan task tu. Setiap minggu pun sama sebab release to production setiap minggu. Saya kerja IT, mmg mcm tu la akn busy.. sbb tu fikir nak ambil unpaid leave sebulan terus.. betul2 nak rehat..bos pun dah macam gila semua nak cepat je dgn tak cukup org. Time buat planning, 1-2 task per day, tapi bila execution 7 task kena siap dalam sehari. Penat taktau nak cakap camana dah

Sama la sis. Sy 1st trimester tu sampai nak resign sbb tak tahan sgt2 kerja sampai malam. Alahan sy teruk, smgt kerja hilang. tp sy notice kena 3 bulan, kalau nk resign skrg pun by 8months pregnancy baru last day kerja so boss tak beri dia kata nnt dah 5-6months ok la tu. So side effect sy sampai byk MC sejak pregnant ni every month ada je MC then i bgtau my boss MC sbb pregnant and penat sgt. Since that kerja i dah kurg and balik ontime. Since pregnant ni performance i drop sgt dah, tp xpe la demi baby i dah mls nak kejar kpi

8mo ago

Kesianyaa awak.. semoga kite sama2 strong for baby..betul tu dah x kisah dh pasal kpi baby lg penting huhu

sy pnah gugur kuat bkja.. kta kja kna pandai.. jgn tlmpau push..buat yg tmampu n jumlah gaji.. dlm hati mmg nak perform,, tp kna ingat yg dlm prut jga.. buat kja sndiri pun dh ok.. ikut kontrak kja sndiri..chill2.. mcm pkja laki chill ada rokok time.. 🤣

8mo ago

Sy xde fikir nk perform pun, sy mmg x sanggup nak buat keje org tp bos yg paksa tolong 😭.Klu bkn sbb paksa , sy xkan stress sbb pandai manage tugas sy sendiri. Gaji dah cecah 5 angka syg pulak klu kne terminate sbb semata2 xdgr ckp bos yg first time buat mcm ni. Mcm sy ckp kt atas la, ini la first time sy kne mcm ni selama bertahun2 keje. Dan Alhamdulillah, that busy week is over now. Syukur sy dah rileks skrang. Tak jadi amik cuti 😊. Sy xkan resign pun sbb skang da pegnen tggu lepas bersalin nnti bru cari keje bru klu perangai bos masih paksa2 org. Tq ya sis atas peringatan

ambik je cuti tanpa gaji sis kalau tak membebankan.. kita pun penat yg dekat dalam tu tah mcm mana lah keadaan dia kan.. saya pernah gugur dlu terlalu kuat sgt kerja, officemate semua tegur jgn ikut sangat bos last2 gugur terus terduduk saya dibuatnya

8mo ago

Betul sis sy risau baby kt dalam.. semalam sy dah bgtau sy da xnak tolong dh sbb sy penat sgt.. syukur Alhamdulillah kerja semua da setel jgk. Rasa dah boleh relax sikit hari ni. Tapi extra penat tiba2 pulak bila semua kerja da siap 😅.. sorry to hear that sis, semoga sentiasa kuat

sy xkerja mcm korg.. tp sy tau penatnya kerja bila stress Tu.. Allah je tahu nak2 pregnant . sis .. semoga u terus kuat and pregnancy u sehat.. selalu utamakan diri u Dr org lain ye . sebb u bawak nyawa lain bersama u..

8mo ago

Tq awk doakan.. Betul sgt penat xtau nk ckp mcamana. Semoga awk dan baby pn selalu sihat