Dilema

Sy sekarang sedang pregnant 3bulan. Sy baru mula bekerja sebulan setelah hampir 2tahun tak bekerja.. Sy sedang sorok kandungan sy daripada pengetahuan kawan2 ofis dan bos. Masa mula2 diterima bekerja sy tak berani nak bagitau yang sy sedang pregnant sebab takut bos tak nak terima sy bekerja. Tapi selepas kandungan dah cecah 3bulan ni sy rasa dah sampai masa perlu beritahu bos yg sy sedang mengandung. Cuma masalah sy dekat sini apalah reaksi bos nanti bila dapat tau sy mengandung dan adakah dia akan pecat sy dari bekerja kerana sorok kandungan dari awal bekerja. Stress fikir pasal ni dari mula2 pregnant?. Ada tak yang pernah lalui situasi yang sama macam sy?

21 Balas

saya pon baru bekerja. tak sampai sebulan bekerja saya dapat tahu saya mengandung. mula2 ok je. masuk bulan kedua. alahan saya teruk sangat. sya terpaksa kena tahan wad. lepas keluar wad sya masuk kerja. bos panggil. dya suruh sya berhenti 😢 alasannya baru masuk kerja tapi dah mc. mungkin bukan rezeki sya kerja disitu. husband pon skrg tk bagi kerja hingga bersalin memandangkan alahan saya belum hilang.

Sy masa anak pertama du pun bkerja masa mngandung 3 bulan...lepas dah sebulan keje...dh rasa ok dgn bos dan rakan2 keje batu bagi tau yg sy baru je dpt tau prgnant..tak perasan prgnant sbb mmg leriod tak teratur..hehe tipu sunat. Alhamdulillah dpt bos yg ok. Sy bersalin seminggu awal dr date sepatutnya sy confirm..tp bos confirmkan sy awal dr tarikh tu utk layakkan sy dpt cuti bersalin..hehe

Saya pulak masuk kerja bln 5 haritu, temph percubaan selama 3 bulan before jd permanent . Baru tau pregnant last month. Bgtau bos sbb kerja memerlukan angkat barang2 berat jugak. Seminggu lepas tu, bos cakap tak jadi hire sy as permanent, start bulan depan, kira gaji hari, dan kerja pun sbg freelance. Reaksi sedih sgt. Sy risau x mampu sediakan secukupnya kpd baby. Kewangan x cukup.

same gan sy... bler dh start bkje dpt rezeki pregnant... sy terus terang jea gn bos... n bos sndri ckp bgs lah u terus terang kshtan u n baby penting siap ckp jgn wt kje berat... alhamdulillah dpt bos yg memahami n perihatin...

sy pun sama pregnant smasa masi bkerja..at last stop kerja..sbb alahan tak tahan..sy rasa baik awak bgitahu sja boss awk..dia trima ke x blkg kira..yg ptg awak jujur bgitau..rsanya dia ok kot..

bagi saya, lebih baik bos awak tahu yg awak pregnant, takut bila berlaku kemalangan, at least diorg tahu and alert utk next step, kalau awak tk bgthu dn ttba ada apa2 jadi dkt baby dn diri awak, lagi susah

Biasa dia bergantung dari budi bicara boss. Ada yg ok ada yg tak ok. . . Apapun anak merupakan anugrah yg cukup berharga. Utamakan anak dan kesihatan diri sis.

better bgtau..sebelum kene tindakan disiplin... ianya bergantung pd majikan..percaya pd rezeki... bile bgtau lg senang klu ape2 utk check up or something...

terus terang je sis , percaya pada rezeki masing² .. in sha allah semoga allah permudahkan segala urusan sis dan untuk anak dalam kandungan sis

Dia ada week yg xsepatutnya majikan amik pekerja yg mengandung.. Tapi saya xsure week berapa.. Boleh check kat buruh