Lesu di Trimester Ketiga

Saja nak berkongsi. Sy sekarang mengandung lebih kurang 33 minggu. Sejak makin sarat ni saya perasan badan sangatlah cepat penat. Sekitar lepas asar sy dah akan start rasa lemah, lemau, lesu, mual2, pening dan tak larat. Benda ni berterusan sampai la sy dah balik dari kerja. Kadang muntah dalam kereta otw balik, kadang muntah bila dah sampai rumah. Bila dah muntah tu faham2 jela, badan akan jadi sangat lemah dan tak larat sebab dehidrasi. Penat sungguh rasanya. Jadi tak produktif kat tempat kerja sebab bila selalu rasa macam ni, malamnya saya tak dapat tidur yg cukup. Tak larat rasanya nak hadap badan lesu muntah2 bila perut dah sarat ni. Sampai satu tahap bila dah tak larat sangat, sampai boleh menangis depan suami. Masa awal2 mengandung dulu morning sickness teruk pun okay lagi sebab masa tu perut belum memboyot lagi. Ni dah macam ni, rasa takde semangat nak kerja. Nak cepat2 cuti bersalin. Ada yg macam sy jugak ke? Apa korang buat untuk kurangkan rasa lesu ni?

6 Balas

Klu boleh unpaid leave... Buat je sis. Demi kesihatan diri Dan baby. Lagipon dah dekat juga nak bersalin. Smoga diberikan kemudahan ya

Saya banyakkan rehat dan cari something yg buat kite rasa happy mcm saya. Setiap petang dok tengok sayuran emak yg subur

Kerja boleh minta cuti..jgn bahayakan baby...baby pun boleh stress..kakak sy baby dia meninggal sbb baby penat dan stress..

Aah sama. Doktor bagitahu kena cukup rehat. Xleh byk jalan atau byk buat keje.

Sis bawa bekal kurma dan mineral.. Rehat cukup..

Kena byk rehatkan minda & diri dr stress