Belum scan lagi dan overthinking

Sekarang saya 7w3d tapi belum scan lagi. Saya dah set date ke klinik utk scan masa 8w5d nanti. Sebelum ni masa 4w pernah pergi klinik nak scan tapi doktor tak suggest lagi utk scan sebab awal lagi takut belum nampak dan doktor suggest 8w baru scan. Doktor cuma minta saya test upt dan naik 2 line terang. Katanya selagi takde sakit perut yang teruk atau pendarahan semuanya ok je. So far Alhamdulillah saya takde sakit perut teruk atau pendarahan. Cuma saya takde alahan seperti muntah, pening atau mual kecuali saya cuma rasa badan cepat penat dan breast ada rasa sakit sikit. Saya ada rasa lapar tapi bila nak makan tu jadi kurang berselera. Kadang terfikir pregnant ke tak ni haha. Jadi saya overthinking sikit selagi tak scan. Macam2 dalam fikiran saya. Kadang terfikir ni kehamilan kosong ke atau ectopic ke sebab takde alahan dan belum scan. Ada juga cari baca simptom2 kehamilan kosong atau ectopic tapi Alhamdulillah saya takde simptom macam tu. Semuanya ok je. Jadi saya cuba positif kan diri balik mudah mudahan semuanya ok je. Macam tak sabar nak tunggu 8w nanti utk scan. Ada tak mommies yang macam saya belum scan lagi walaupun hampir 8w? #ingintahu #firstmom

14 Balas

Hi, awak. Apa yang saya boleh nasihatkan, elakkan daripada mencari info atau bacaan yang negatif. Boleh mula dengan cari bahan bacaan yang berkaitan dengan pregnancy, breastfeeding dan parenting. Macam saya suka cari kat bookXcess. 😁 Betul apa yang doktor nasihatkan awak tu. Plus suggested first scan 8 weeks and above unless you're experience spotting/bleeding and severe cramping. Only the ultrasound scan would be done. First pregnancy saya, saya pun ada pergi klinik untuk buat confirmation. Dah check kat rumah, positive. Then pergi klinik, buat lagi sekali UPT. Betul positive. Kandungan 5 weeks. Sama macam apa yang doktor saya nasihatkan juga, doktor tak suggest saya untuk scan sebab it's too early for scan. Bila tak nampak apa2, doktor takut saya yang panik. Just monitor kalau ada spotting/bleeding and severe cramping, datang semula. Sebab ni simptom yang tak normal. Doktor pun pesan avoid oily and spicy food cause it will lead to heartburn. Makan dalam kuantiti yang sedikit dengan kerap. Fast forward, my first scan was on 11 weeks. 😊 Throughout my pregnancy, I don't have morning sickness. Alhamdulillah. Just other pregnancy symptoms like heartburn, cramping, the need to pee like every 10mins haha. Anyways, congratulations and enjoy your pregnancy journey 🌹

9mo ago

Ok baik thank you for your nice advice 🥰 lepas ni saya cuba elak baca info yang negatif. So far saya okay takde spotting/bleeding atau cramp yang teruk. Sama saya pun check kat runah positive then pergi klinik buat test lagi sekali dan positive dan masa tu kandungan baru masuk 4w5d. Alhamdulillah lega bila baca komen awak. Hehe sama lah saya kerap kencing rasanya penat asyik ke toilet je 😄

samaa 😂😂. mmg mummy2 yg due date bulan 5/2024 nanti rasa benda yg sama ke ni . haha. saya pun takda rasa mcm alahan apa apa. cuma kadang2 tu je mcm letih sikit. bab makan pun sama, sendiri yg di masak x lalu nak makan. pastu betul2 lapar tu la baru makan. kalau makanan kt luar selera je tengok. sama lah saya risau ke rasa sbb takda alahan apa apa. tapi alhamdulillah lah Allah bg mudah kan. sbb xda apa apa alahan and kadang2 rasa eh betul ke pregnant ni, and saya pun pi la scan masa 5w++. alhamdulillah ada kantung dlm rahim. nanti 8w++ repeat scan balik.

Samalah kita sis 😂 saya sebiji macam sis. kadang masa solat, bercakap ha dgan perut. Adik ada tak ni, kalau ada tunjuklah diri adik. mami nak pi bali bulan 10 ni 😂😂 Saya upt sampai 6 kali check. Cuma saya dh scan masa ngam 5w haritu, kantung tak nampak lg. repeat scan 7w 2/10 ni. Husb sampai suruh delete tiktok, sebb terlalu negatif thinking sangat. Moga kandungan kita dalam lindungan allah ya , And moga ada rezeki kita ❤️🥰

9mo ago

Haha betul2 saya kadang usap perut cakap sorang2 adik ni sebenarnya ada ke tak nii 😂 padahal dah test upt 5 kali semuanya positif dan doktor pun dah sahkan pregnant cuma sebabkan belum scan dan takde alahan sangat kite pulak jadi confuse 😄 saya pun sekarang kurangkan cari info psal pregnancy sebab kalau tak nanti kt fyp tiktok penuh psl pregnant je kalau video positif takpe kalau video info yang negatif saya jadi overthinking... InshaAllah ada rezeki utk kita dan kandungan kita sihat dan kuat sampai akhirnya... Aamiin Ya Mujib 🤲🏻💖

Saya pun 7w5d belum ada apa2 alahan sama macam sis cuma penat mengantuk selalu. Tapi breast sakit ngilu2 gitu. Lapar tapi bila makan tak selera sgt tapi kalau makan kat luar kedai selera kat rumah je tak selera😆 dah buat scan TVS dari vaginal tengok baby ok je doc ckp cuma ada cyst tapi doc ckp normal cyst masa prgnant. Repeat scan lagi 3 minggu (10w) InsyaAllah takde pape tu janji folic acid jgn skip

9mo ago

Sama lah saya bila makan kat rumah atau masakan sendiri rasa macam tak berselera tapi bila makan makanan kt luar rasa macam sedapnyaaa 😆 InshaAllah saya hari2 makan folic acid cuma berdebar menanti hari nak scan tu 😄

kite sme lah. 7w3d. mesti due pun smee ni kan😍 sy pun bru set appointment scan time 8w4d, last upt test pun sy buat time 5weeks, sy pun mcm awk jgk, jd overthinking sbb takde ape ape alahan, just breast terase sakit kadang2, selera makan pulak tinggi je , pastu pulak sy pernah gugur sblum ni time 8weeks, jd skrg hnya doa yang baik baik je, moga sihat dan selamat smpai akhirnya. Aamiin❤️❤️❤️

9mo ago

Hehee due date saya 7/5/24 🥰 Saya ttc 2 tahun ni first time jadi ada overthinking sikit. InshaAllah awak doa yang baik2 je mudah mudahan pregnant kali ni sihat, kuat dan selamat... Aamiin 🤲🏻❤

Hai awak. Saya dulu pun macam awak. Yelah kita kan 1st pregnancy. Bila scan langsung tak nampak baby. Nampak kantung je. Kali kedua scan pun masih tak nampak. Kali ketiga pun mcm tu juga. Kemudian, masuk 13w, baru nampak janin baby. So nasihat saya, sabar and sabar. Baby ada cuma dia malu nak tunjuk 🥹 Apapun doa baik2, sebab benda yang baik, hasilnya pasti baik 🥰

Hi awak, awak sama mcm sya. Tak ade ape2 alahan. Yea betul mmg kdang2 penat, breast sensitive, nak terkencing ajer. Kadang2 lapooor ajer nak makan. Lain2 takde. Sihat ajer mcm xde ape. Ghisau aku ni normal ke tak? Tapi dr kta normal Alhamdulillah. Sye appointment scan nti week 9. Excited gak! Semoga dipermudahkan urusan mommies semua🥰

kita sama alahan tu belum ada. cuma pening².. rasa mual tu ada..cepat lapar tp macam tak berselera. saya kerap kencing juga. tadi pagi ada jumpa doktor dan doktor scan. kalau ikut tarikh period 6W3d. tp td masa cek 5w2d x silap. So,doc suruh dtg semula 2 week after. semoga baik² saja kandungan kita semua. #TTC4y

Yeayy ada geng pregnant sikit-sikit je sign. saya pun risau jugak dah 6w3d takde rasa loya selain breast tenderness dengan letih 24jam. kadang tu cakap je la dengan baby dalam perut bagi dia sentiasa ada dan kekal dalam kandungan sampai due date nanti. kena stay positive.

Salam sis. Jangan fikirkan sangat. Ada rezeki tu ada lah. Kadang banyak sangat baca dekat and tengok kat sosialmedia ni buat kita overthinking. Fikir yang baik baik je sis. Saya pun sama minggu dgn sis. Nurse suruh check masa 10minggu.