Bila nak scan doktor.

Hi. Saya cuma nak tanya bila ye sebenarnya masa sesuai nak scan doktor. Sepatutnya minggu ni dah minggu 7 tapi last week sabtu pegi scan pun doktor cakap still tak nampak. Saya pulak ragu ragu sebab saya memang takde muntah muntah. Cuma penat, pening dengan mual je. And memang kena scan dulu ke baru start appointment kat KK? #pleasehelp #firsttimemom #firstbaby

15 Balas

Tak semestinya scan dlu bru start appt kat kk. Bnyk je yg terus buat appt kat kk, sbb d kk nt mereka akan guna pregnancy test je utk sahkan positif hamil or x. Saya dlu 8w saya dtg kk, nurse terus sruh cek upt. Positif nurse terus bukakan bku pink.. Then nurse set appt scan dgn dr masa 10w untuk scan pertama.. Saya jenis xnak buat krja bnyk, just tnggu dan ikut je appt yg nurse dan dr kat kk tu bagi. Sy jg x dtg ke klinik swasta untuk scan baby bulan2, semua sy scan dekat kk je. Syukur baby sihat2 jg xde mslh apa2..

1y ago

Kk tempat sy pulak nak kena ada bukti scan baru boleh buat app buku pink, hmm dulu tak kesah pun ada scan ke tak bawak bukti upt je, skrg je ni mengade😑

takpe sis. repeat lg scan bile da 9w or try klinik lain. sbb sy pernah ade case 1 klinik ni xnampak langsung kantung and suspect kandungan luar rahim. so suami ajak g klinik lain. and Alhamdulillah klinik lain terus nampak kantung and baby. and berkenaan scan, mgkin ikot kk kot sis sbb kk sy memang kene bawak scan baby. walaupon baru nampak kantung pon xpe asalkan dalam rahim. sis bole call kk sis tanya procedure dorang mcm mana. and setengah2 orang memang xde muntah2 sbb sy pon jenis cpt letih and mual.

sy scan first 6 weeks dkt KK (doctor cakap baby lom nampak) second scan after 2 weeks (baby dah namapak, cuma umur baru 6 weeks 4 days, heartbeat dah ada alhamdulillah) third scan after 2 weeks (baby dah 10 weeks dia dah on track ikut kiraan last period ) - time ni dah bole terus gi booking buka buku pink , so bukak buku time 11 weeks .

8w nt scan blk . mcm kk sy . dia nk gmbr scan skli . yg ada nmpk jnin . tgk pada kk jgk . awak kne call atau trus pergi je utk set appointment . sy masa awal pregnant pun mual je tk pernah muntah2. skrg 13w alahan gatal2 pulak . tak bole tidur nk mlayan gatal . semoga kandungan awak baik baik je ..

MCM sy hari tui 5w x nmpk sgt baby..xpi heartbeat da dgr ms Dr scan..pastu 2minggu dia suruh dtg Blik 7w Je alhamdulillah nampak da baby..minggu depannya terus buat buku pink.. Da 13w Dr x scan2 PON Dr ckp tgu 16 baru scan lgi dgn pakar...

Saya scan time 9 minggu, buka buku pink 12 weeks. Awak try call KK dulu sebab kadang2 dorangbuat sistem appointment mcm kk saya. Buat masa ni sis jaga diri je, inshaAllah pregnant tu, kadang lambat sikit mual tu datang

1y ago

Paham. Okay thank you.

kalau macam saya saya kira dah 9 week saya datang kk buat appoiment lepastu dia bagi tarikh waktu dah 10 week lepastu doc scan tengok keadaan baby ... takde doc minta scan dekat swasta dulu

pergi scan masa 10weeks normally mmg ada kantung + degupan jantung n nampak baby ,, kalau dah pergi 10 weeks tpi masih xde ape2 perlu check secara details lagi

kalau sy, sy suggest book dating scan masa 10weeks. masa tu insyallah dah nampak baby n heart beat. kalau awal sangat, biasanya tak nampak lagi..

Repeat lagi 2w nnt.. sabtu lalu saya 7w pg scan Alhamdulillah dah nmpak kantung and yolksac ukuran kantung 5w5d. Nnt 2w lagi repeat scan