Upt positif tapi scan kosong

Hi Salam saya nak tanya, saya baru nak sahkan kehamilan sebab upt positif 5 kali test tapi 4 test upt positif tu samar samar, upt clearblue sahaja yang terang, dan tadi pergi klinik scan kosong, tapi doctor kira kehamilan dah 6 minggu, terus kena refer emergency sebab syak kehamilan luar rahim, pergi hospital test upt masih positif, scan pun masih kosong dan scan kat bawah pun tak nampak apa. Tapi doctor takde cakap saya kena cyst, ada tak kemungkinan saya hamil luar rahim atau kandungan masih diusia awal?

5 Balas

Mungkin awal lg, klu puan period irregular / cycle panjang selalunya akan beza 2-4 minggu dr kiraan kehamilan ikut tarikh period. Puan boleh cuba tunggu lagi 2-3 minggu untuk repeat scan, paling afdal rasanya sebulan. Pengalaman sy 7/4 upt positif, scan tk nampak apa pun (ikut kiraan hamil sepatutnya dah dlm 5~6 minggu). Sampai la 29/4 baru nampak kantung kecik dlm 1.29cm yg baru 5 minggu. Ikut pengalaman sendiri, selagi tak ada sakit perut yg teruk dan tak ada bleeding, puan boleh tunggu lepas sebulan utk sahkan semula kandungan. InsyaAllah, ada berita baik utk puan 😊

3y ago

okay terima kasih kerana memberi pendapat dan share pengalaman, doakan saya, saya perlu ambil darah semula pada 21/6 nanti.

Masa mula2 tahu saya pregnant bila scan rahim masih kosong dan doc bg masa 2 minggu utk dtg scan balik..masa tu saya g swasta..doc cuma ckp mungkin baby tgh bersiar2 lagi..lepas 2 minggu scan balik..alhamdulillah nampak kantung dah tp masih belum ada heart beat..doc bg masa 2 minggu balik utk scan..

Mungkin masih awal sis.. Nnti repeat scan InsyaAllah nampak.. Banyak2 kan doa ye sis.. Semoga baby sis sbnrnye duduk dalam rahim.. 😊

3y ago

Amin, terima kasih doakan

Salam sis macam mana keadaan sekarang yee saya punya upt minggu lepas dan minggu ni masih samar risau pula saya.

3y ago

Alhamdulillah tahniah sis bakal bergelar ibu tak lama lagi. Saya dah 3 kali period sebelum ni asyik lewat cuma kali ni lewat sampai 25 hari. Mohon doa dari sis juga yang terbaik buat saya terima kasih. Tahniah🤰

sama kes sy