rahim turun

sekadar nk share smlm sy buang air dn masa cuci tu terasa ada bnda dlm faraj, sy cuba masukkn hjung jari dh rasa bnda lembap2 lembut.. tu tanda rahim jatuh sikit ke? sbb sblm ni tk prnah lagi rasa bnda tu, masuk hjung jari dlm faraj pun dh dpt sentuh bnda tu.. btw sy pregnant 18weeks.. adakah faktor mngndung sbbkan bnda tu turun.. bahaya ke mcm tu dlm keadaan pregnant, ada pendapat mommy2 kt sini ?

5 Balas

Jumpa doc. UV prolapse atau rahim jatuh waktu pregnant ni kalau ikutkan case rare. Potensi utk bersalin czer lagi tinggi dari normal. Sy sarankan puan selalu buat Kegel’s exercise atau senaman kemut. Try google nak tau mcm mana. Ni senaman utk kuatkan balik otot lantai pelvic.

1y ago

risaunya, in shaa Allah sy akan buat senaman tu.. terima kasih sis 🥺

buat senaman sis kegel dan senaman angkt punggung bnyk kli jgn angkt berat sekali pun benda tu tk berat sngt bgi awak jgn bercangkung bnykkn berbaring sesambil buat senaman angkt punggung

1y ago

baik sis, terima kasih ❤️

jumpa doct inshaallah tak ada apa tu sya pun mcm tu waktu 17week Alhamdulillah ok dah tapi skrg kena bisul plak celah bibir vagina 😂 semoga dipermudahkan urusan kita semua Aamiinn 🤲🏻

1y ago

Aamiin2 in shaa Allah sis, harapnya tkde apa yg serious.. 🤧

Jumpa doktor segera

jumpa doktor