Air kosong

Sejak preggy ni mmng takleh telan langsung air ksong. Takat 1,2 teguk ok.. masuk teguk ke 3 trus nk muntah. Mcm mna eh mommies? Dgr org kata kna mnum air kosong bnyk. Tp skrg sy mmpu mnum air berperisa sj. Sy sllu bancuh air oren sunquick tnpa gula. Takpa ka? Huhu 🤧

16 Balas

Samaa sisss! Ya Allah saya ingat sy sorang mgada x leh minum i masak. Saya ni hari2 duk buat milo kosong utk air and susu je. Air masak mmg xleh telan. Tp sis saya cuba jugak try beli air mineral tau. Alhamdulillah brand cactus/spritzer boleh telan. Brand lain selain ni dah cubaa teruss mual🥲🥲 Apabendaa lah kann xpaham padahal air mineral je pun ptt sama je. Apapun try air mineral ye, sy mmg air coway ke cuckoo ke yg tapis2 tu mmg xleh.

1y ago

air milo jgn mnum sgt ya sis.. Dr bgtau sy jgn mnum air bercoklat, milo, kopi.. sbb smua ni ada caffeine dan caffeine menghalang penyerapan zat. kann sy pon igtkn sy mngada xleh mnum air ksong 😅. nasib rmai geng rpanya 🤭. haa dok try mnum air mineral la ni.. masih boleh telan ckit³.. bnyk² still nk muntah haih 😅

saya pon mcm sis mula2 pregnant haritu xleh minum air kosong, minum mest muntah..pastu Dr bagi tips, letak air dalam botol dan minum sikit2 hisap pakai straw, cuba la sis mana tahu sesuai dgn sis..mcm saya skrg lagi suka minum air suam dari air kosong sejuk, bila minum air suam tu rasa sedap ja, dah xada muntah2..

1y ago

tq sis bg tips 😍 nnti sy try cara sis pulak

Saya pun macam tu waktu 1st trimester. Suami saya prepare air kosong letak lemon dalam botol air. Baru boleh minum. Make sure lemon tu fresh pagi sebelum pergi kerja tu buat. Jangan simpan semalaman sebab nanti rasa fia pahit and taksedap.

1y ago

ok nnti sy try air dgn lemon ni.. chia seed hold dlu.. tqq 👍

saya dulu macamtu juga tapi lelama boleh telan dah air masak. saya try banyakkan minum air madu campur lemon sis. 2sudu besar madu+1hirisan lemon +air suam. lama lama loya nak telan air masak tu hilang insyaAllah😊

Sama la sis.. lastly saya letak daun hojicha dlam air and minum🤣 air kosong mmg takleh telan. Mcm mma try pun takleh masuk. Nxt week isnin appointment next kk twngo la ape jadi nnt air kencing ok tak🤣

1y ago

ouhh.. yaka.. menarik ni.. nnti sy research hee ☺️

Sy sebelum pregnant xminum sejuk, time pregnant ni sy kena minum air sejuk klu x mmg nk muntah 🫢 Sis cuba lah minum air sejuk

1y ago

Hehe.. lain terus tekak kan sis 😂

sama laa.. nak minum air kosong susah nak telan.. tkt kena kencing kotor jek.. kadang2 paksa jgk.. smpai nak termuntah😅

1y ago

tulaa.. memilih pulak tekak ni😅

elok je camtu 👍🏼sy pun awal awal pun takleh minum air masak , so doktor sarankan sy minum air masak berwarna

macam sy pulak,klu minum air manis rasa mual, klu minum air sejuk rasa selera sangat2,tapi kena minum guna botol 😂

1y ago

uish lain² noh.. nak dlm botol noh.. mcm² btullah dugaan preggy ni noh 🤭 asalkn boleh mnum air ksong tu ok dh tu hee

sama sis, saya air suam, ais semua tak boleh. dok minum ribena je hari hari sampai habis first trimester 😂