Hi nak tanya , mommies telan ubat dengan air ape? Sy mnum dgn sunquick takleh muntah balik.. sy hb low 🥺

14 Balas

saya telan ubat dengan jus.. kadang dengan jus apple marigold kena cari yg tulis ada 100% juice atau peel fresh yang tulis senarai vitamin mcm contoh pic kotak sy ss ni .dulu ms pregnant sy beli yg jenis mcmni..biasa ubat mcm acid folic.. iberet dan zincofer ni.. orang yg farmasi tu ajar n kata seeloknya makan dengan jus lg cepat serap..

2y ago

ni jenis peel fresh

Saya awal2 dulu pun macam sis jugak, lepas telan ubat rasa nak muntah 🤮 Kakak ipar suggest, makan ubat sebelum tidur. Saya makan ubat zincofer dengan air sunquick. Rasa nak muntah tu jarang2 dah. Nurse pun ada pesan, makan ubat ni 2 jam sebelum or selepas makan.

cuba makan ubat dgn air buah. hb saya low. 3hari sebelum checkup saya minum jus jambu batu. sebelum checkup pun minum. malam minum pati dilema. terus naik tinggi hb, alhamdulilah

Saya makan zincofer teruk muntah, jadi skang tukar iberet Alhamdulillah okay, dr kata klu iberet pun x leh masuk, try maltofer , perisa coklat

Saya minum dgn air perahan limau kasturi. Satu cawan air suam satu limau kasturi perah. Alhamdulillah hb naik tinggi. Doctor suggested.

Cuba ambil iron tablet tu sebelum makan… tak boleh telan boleh ambil maltofer, dia perisa coklat n kunyah..

cuba minum dgn air laici. manis tp light. sy berjaya telan dgn air laici hehe

kalau sy minum dgn air sejuk coway,sbb law air suam or air msk xleh go on😅

Air yoghurt farm fresh 🤣 atau limau ais atau air sejuk biasa je

dengan sanquick atau rebina . memang ok