Hai momies !

Sejak msuk kandungan 15w sometime jantung sy berdegup laju even tgh baring or mkn . Ade sesape pernh rase and tahu knape ?

8 Balas

Normal, saya terasa sangat degupan jantung laju masa pregnant anak 1st. Sekarang pregnant anak 3rd kadang2 je rasa jantung laju. Maybe dah terbiasa. Tapi memang waktu mengandung jantung akan mengepam lebih laju sebab kena work extra hard since badan kita produce extra blood untuk kandungan kita. Kalau rasa laju sangat, maybe boleh relaks kan diri, tarik nafas dalam2 and rehat kejap.

Nanti check up tgk nadi normal ke x, sy pny nadi tinggi (lebih 100), bbrp kali check up. Lps tu dr decide cek kot ade thyroid. Cuba request ni kt Dr. Dr diagnose subclinical hyperthyroidism (sb hormone pregnant). Alhamdulillah msuk 3rd trimester, nadi normal balik. Kdg2 kte rsa biasa sb pregnant, tp lebih baik periksa dgn Dr🤗

sy pregnant dulu mcm ni la sis..jalan sikit mengah ..penat jantung laju mcm nyawa dok hujung2 dh..kekadang jadi gelabah sbb curi nafas takboleh..sy slalu p check smua okey..lpas besalin bulan 12 haritu Alhamdulillah smua okey takda rasa mcm tu dh..sy start rasa mcm tu kandungan 5bulan..baru habis alaham time tu..

sy pun sama..skrng 11week mengah sllu xkira time..tido pun mengah sampai nafas ikut mulut..sy g kk ckap kat doc n doc chek jantung dia cakap semua normal,,mungkin sbb normon masih xmnentu..

Sama :) saya pon rase nafas saya laju jantung pon laju

Normal..lebih bykkn berehat n think positif 👌

Bp tinggi ke?

normal