Jantung Laju

Salam. Sy nk tnya time pregnant mmg jantung jd berdegup laju ke? Tmbh2 time ngh baring. Rasa la jantung tu lajuuu. Rse jgk lam perot jantung berdegupp laju. Tkde ape ke tu? Or tu mmg smua ibu2 pregnant rse cmtu. Jgn kecam ye sy just brtanyaa. #14w #bbyfirst

23 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda jantung berdegup laju ketika kehamilan adalah normal. Hal ini disebabkan oleh kandungan yang semakin membesar memerlukan lebih banyak nutrient dan oksigen untuk membesar, maka jantung mengepam lebih banyak darah untuk sampai ke janin. Namun begitu, degupan jantung yang laju juga boleh menandakan anda sedang stress atau gemuruh, masalah kekurangan darah atau anemia atau masalah tiroid. Oleh itu, patuhi jadual pemeriksaan antenatal berkala anda agar pemantauan dapat dilakukan. Rujuk doktor dengan segera sekiranya terdapat gejala-gejala yang membimbangkan seperti pitam, menggigil dan sebagainya.

4y ago

Kadang kadang tu macam sesak nafas pun ada kan

Sama mcm akak start 3 bulan jantung laju semacam walaupun tengah rest...kata doktor hypertensi..bp pun high so kena consume ubat darah tingi..pun masih sama..kena buat ecg..alhamdulillah jantung ok..doktor kata plak maybe tyroid ..first check darah tyroid 24plus so doctor ckp tu tinggi kene refer hospital takut ada effect pada baby..2 kali test darah kat hpital 18/3 baru ni result dah turun 14 je ..doktor ckp tu alahan tak payah mkn ubat lah.ni dah nak masuk 8 bulan baru perasaan dah tak laju mcm dulu time buat kerja renyah skit je jadi laju tu pun sekejap..better bagi tahu dgn doctor sbb klu alahan takpe lah klu betul2 ada tyroid nti bahaya pada baby

Sy memng ade sakit tyroid dri sy kecik lg..but mse mngndung ni alhamdulillah xde la slalu jntung laju kdang2 je dn spnjng pregnant ni sy sehat je walaupon still de checkup tyroid di hospital dri 2013 smpai skng 2020..2016 sy de wat operation buang tyroid belah kiri sbb smkin membesar di leher..now belah kanan pulak dia tumbuh tp xmemudaratkn lg..tp ksihatan sy baik shaja😊..sy rse sumenya depends kpd bdn memasing..sume org xsama conditionnya.

Sama, saya pon tgh alami pregnant 26 weeks ni.. Baring rasa laju je jantung berdegup and berdebar, tapi time tu dlm keadaan nk tidur malam. Tak tahu kenapa.. Esoknya tengah rehat lepas makan malam pon jadi balik degup laju, berdebar plus baby pulak aktif gerak2 dlm perut ni …

Adrenaline tgh mengalir pda bby. Itu sb jantung pam dgn laju. Sy pun msa preggy, siap kne buat cardiac test😅 sb laju lebih 80. Doc siap tnya, ada sakit jantung ke😅. Momy tarik nafas panjang, stay calm & enjoy soft music ok

sy masa mgandung smpai dah bslin pun tggi juga.. smpai kena monitor lagi .. jantung laju.. smpai dkter ckp ada rasa apa2 ke.. sy ckp xde.. n dkter ckp myb dah biasa dgn jntung laju..

Waalaikumsalam sis..sy pon ade rase jantung berdegup laju mcm tu tp kalau tiap kali penat buat kerja smpai jd mengah..Kalau time normal xde plak rase mcm tu.. Sis time normal pon rasa mcm tu ke?

5y ago

Ha ah kdg2 tk bt keja sgt pon. Bjalan pn pstu bring rse jntung jd lajuu. Risau la plk sy.

Sy..first pregnancy jntung lju..second pon laju..tiroid normal..doc on propanolol..plus sy ad anxienty😅😅 jumpa kaunseling ajar teknik penafasan dgn betul bg rilek skit..

Sy pn mcm tu jntung laju, nadi tiap kli check up msti laju..kluar msuk ward doc still xtau knpe at last doc kk amik sample drh utk cek hormon..then result sy ade hyperthyroid..

5y ago

Hyperthyroid atau hypothyroid memang akn merisikokan kandungan & ibu..tp hyperthyroid sy x serius jd pakar kate xperlu on ubat just pantau symptoms thyroid je..skrang nadi & jantung sy pn da ok...cume result drah je bacaan thyroid msih tggi

Saya pernah rasa jantung laju...kalau cek lebih dr 100...doktor ckp saya dehydrate tu yg laju jantung..berkemungkinan minum air masak kurang