Macam mana nak hilang Kan sembelit walaupun dah banyak minum air suam

Sejak masuk 2 bulan saya kerap kena sembelit sedangkan sy dah mnum air suam.. kekadang2 rasa takut nak membuang..Ada Yang boleh membantu..satu lagi boleh ke minum Oren sanquick Ada kata tak boleh Ada tak boleh

34 Balas

Makan yogurt bagus untuk sembelit.. mcm sy amalkan setiap kali nak makan iberet atau zincofer tu sy ambik 1 sudu minyak zaitun.. pagi sekali malam sekali

if sembelit lagi boleh beli lactul untuk lembutkan najis tu yg jnis minum tapi kne tanya doc dulu , if pantang pun sesuai jgk , boleh beli di farmasi

makan sayur & Buah yg tinggi serat. sayur hijau apa2 je contoh sawi bayam boleh jgk. Buah plak kalau ngan sy buahh naga , Oren, mmg cepat mbuang

Sy masa minggu ke 5 & 6 kena sembelit teruk .. pastu Sy try minum posmerteen n vitamin forever living alhamdulillah membantu sgt2..

Sy pon kerap sembelit sy mkn buah naga. Mmg ssesuai dgn sy. Lawas elok je. Lg stu, amlkn minyak kelapa dara pon ok senang nembuang

sy pn nk msok trmester ke3 ni jd sembelit pulak . jenuh nk terang najis jd keras sgt.. Smpai semput rse.. risau nk teran lama2..

mcm sy kalau makan buah naga mmg lawas, ada stgah makan manga masak, kiwi, cuba banyakkan makan buah²an..

Saya skrg dah masuk 8 bulan. Alhamdulillah takde masalah sembelit. Hari2 membuang. Banyakkan makan buah buahan

sy pon macam² cara da amalkan.. tak berkesan.. lastly doc kk bg lactul. alhamdulillah membuang dengan jaya nya

1y ago

okaylah sis kk bg jugak.. sy tnya doc kk mna tau kot ada ubat ke apa.. sbb dh mnum air mineral sehari 2 ke 3 botol besar, buah pun xjalan. last dia sruh saya besenam 😅 last2 ubat pun xbg.. kita pulak dh sejenis mmg xberani mkn ubat tnpa doc suggest.

saya mnum susu kambing tak pernah sembelit since mngandung. due next month blh dkatakan hari" mmbuang