Tangan Kebas

Sejak kndungan 20+ weeks, tngan ada mula kebas setiap bangun pagi susah mau genggam. Urut2 pastu boleh genggam cuma masih sakit. Then, ada kurang.. Skrg dah 36 weeks lebih, mula lagi tangan kebas.. Mcm lebih teruk lagi dari awal. Smpai tak boleh digenggam. Mcm urat tgn keras jak. Siapa ada pengalaman? Ada cara penyelesaian?

1 Balas

Sye sis. Doc ckap tu carpal tunnel syndrome. Mmg takde cara utk hilangkan sbb ni effect pembawakan baby. Maybe lepas bersalin akan hilang ade jugak certain cases da bersalin pun still ade lagi. Doc just advice utk buat senaman ringan je stiap kali bangun tidur contoh mcm ramas beras dlm mangkuk