KEBAS Tangan Sy dh 35 weeks, skrg tgn sy rase kebas dan jari sakit smpi susah nk genggam,

Ada cara tak nk hilangkn rase kebas ni?

7 Balas

saya sebelum tahu mengandung tiba2 tangan kebas2 n takblh genggam bila bangun pagi2. tak terpikir lansung pregnant. pergi lah klinik swasta dorang ckp mungkin bnyak buat kerja pakai tangan , mcm tengok henpon lama2 ke. atau apa2 lah berkaitan dgn tangan. tapi saya nafi lah benda tu mmg tak de kaitan lansung. saya jenis jarang pgg fon lama2.. lepastu layan je , after 2 month sja cek upt sbb period mmg jenis tak teratur. tiba2 naik double line.. and kebas2 pun hilang.. tiba2.. mcm tu je.. ni dah masuk 3trimester dgn tiba2 terjadi lagi kebas2.. n lagi tak selesa sebab nak buat apa2 lama2 pakai tangan mmg tak boleh , tak buat apa2 pun naik kebas juga.. mcm saya Dua2 belah tangan kebas. ni tgh type pun jari dah terasa nak kebas n mula tak rasa apa2.. mcm rasa jari ni besar tauuu. dengan sakitnya mencucuk2 tajam .. kadang nak tido malam pun tak blh .. tapi layankan jelah. sbb ada terbaca nnti lepas bersalin insyaAllah hilang.

4mo ago

Itu laa.. skrg nk pegg phone lama2 pn x boleh … mlm sush sgt nk tdo .. kena urut2 pakai balm pnas bru boleh tdo, itu pn ambik msa jgak laa nk tdo 😅😅

Sy amik ubat ney dari awal kehamilan.. Sy bukan jenis suka minum susu setiap hari.. Jadi ini adalah salah satu ubat tambahan untuk tambah kalsium semasa hamil.. Kadang kalau sy lupa mkn ubat ney seminggu kaki akan jadi kejang atau kebas kaki tangan..

4mo ago

Sy dah tanya Dr masa anak first lagi 2017.. ubat ney memang selamat untuk ibu mengandung tambat kalsium.. tapi dalam masa y sama kene minum susu juga..

Normal sis. lepas brsalin insyallah ilang... ank 1st smpai la ank 2nd ni.. msti kne tngn kebas... dari 6 bulan usia kndungn smpai la skrg dh nk brsalin msih kebas...

Saya 37 weeks, setiap kali bangun tido memang akan rasa kebas tangan. Kadang bila nak genggam rasa x selesa.

5mo ago

Ada bagitau nurse. Biasanya sebab kurang kalsium

Sama la mcm sayaa, sakit dari 30 week lagi smpai skrg dah 36 minggu. Sakit sgt terutama tiap bangun pagi🥴

5mo ago

Tak buat apa redooo je 🤣 saya sendiri pun tk thu nk buat mcm mana hahahaha. Bg tahu dokter pun dia kata mmg normal kalau ibu mgandung kena kebas2 jari 😅

Kalau nurse tmpt saya, dia ckp tgn kebas disbbkn kurg kalsium . Perlu byk minum susu

4mo ago

Susu jnis apapun takpa sis . Yg ada kalsium dan sesuai untk ibu2 mgdung

kena pergi check tu.