bagi idea masak

sejak jd ibu ni, rsa xda masa nk masak.. 24 jam rsa xcukup je masa.. smpai kan baru2 ni suami meluah rindu nk rsa mskan isteri selalu.. sbb sy tgl dgn mak, so kbykan masa mak yg msak klu sy xsempat ibu2 ada x grup @ komuniti yg bole share rsepi ringkas tp sedap n xlama nk masak.. yg sesuai dgn ibu2 yg xcukup msa nak msk sbb cra sy msk sediakan smua bhn from scratch jd mmg lmbt sgt nk siap.. sy pun masih byk lg perlu bljr masak.. jd klu ada grup yg bole join utk dpt idea msakan sgt sy hargai

9 Balas

sy tak join mana² group. sis boleh je prep bahan sesiap masa lepas dari beli/cuci bahan. letak siap² dalam bekas ini untuk masak apa dan apa. mana sayur yg boleh dipotong dulu, sis potong je sesiap. mudah tinggal ambil dan campak masak je. nak lagi mudah, sis set kan 1 hari yg sis betul² free kat rumah (cuti). fokus untuk masak sahaja. masa ni sis terus je buat 2 3 jenis masakan. dah siap sejukkan dulu sebelum masuk freezer. memang penat masak tapi memudahkan kemudian hari. InshaAllah rasa tetap sama walau lepas defrost dan panaskan. kalau saya, menu paling cepat main campak2: ikan/ayam kukus sup ayam/ikan/sayur tomyam nasi goreng spaghetti bubur ayam nasi beriani pressure cooker sekarang pun ada banyak jenis pes masakan yg boleh terus guna. masukkan lauk/sayur dan pes je kacau² dah siap. jimat masa

saya masak simple2 je. selalunya tekan periuk nasi, by the time nasi tu masak, saya pun dah siap masak. kadang lama sikit kalau saya nak buat pes. sis cuba google resepi pes, atau saya follow @liaslittlekitchen kat tt, banyak dia share resepi pes masakan. buat sekali banyak, boleh ulang guna 4-5x. lagi satu, saya suka kopek bawang banyak sikit sekaligus, simpan dalam fridge. saya tak blend pun, just siap kopek. tak perlu banyak, cukup untuk 3-4x masak. ikan ayam etc pulak tiap kali beli, suami akan siap siang bersihkan simpan ikut portion sekali masak terus. banyak jimat masa kat situ.

sya bekerja..balik jam 5..smpai rumah dalam jam 5.40 mcmtu,balik2 bby mesti nak mnyusu n mgempeng dulu, sya akan masak lepas dia tidur..atau kalau x tido sya bg dia tgk tv..rmai ckp jgn bg screen time..tp kita nak buat kerja itu je caranya..kdg² jam 7bru start masak. xda prep makanan...tp mmg kna buat laju²...

kalau saya, pagi/tengahri mak masak. petang saya masak. tapi pastikan tiap minggu kena blend cili dan bawang merah putih. supaya tak ambil masa yg lama nak buat cili blend. lepastu ikan ayam saya dah siap bersihkan sebelum masuk peti ais. nak masak nnt keluarkan lepastu masak.

sye housewife n xdek join mana2 group masak. sye masak simple2 n campak2. mlm sblom tido slalunye dh fikir nk masak ape, cnthnye sup2 ke, masak lemak ke, sambal ke. lauk2 frozen slalunye defrost time subuh, smbil2 siapkan bahan untk masak breakfast.

biasa msk campak2 je sis paling simple sup sayur@ayam tomyam lauk goreng sayur campur goreng ikan buat sambal sikit kalau suka makan pedas abis2 buat lauk goreng2 je..atau ikan bakar ke .kejap siap.. tumis suhun ke kalau suka berkuah

saya tak ada follow mana2 group saya pun suri rumah , resepi takat ni saya follow dkt tiktok mcm kalau kari tu sat je masak bahan pun simple semua saya sedia sendiri jgk , yg penting anak kena distract kalau x mmg renyah nak masak.

sy akan fikir sehari sebelum utk menu esok nya. n masak 2x sehari je. bekpes + (lunch+dinner) bekpes masak sesimple mungkin lunch dinner tu masak lauk yg boleh add on sayur terus.. jimat masa

saya xfollow mana2 group