37 mnggu 5 hari

Seeang Menghitung hari,,,,ada tak tips2 utk cepatkn bersalin

2 Balas

Saya baru baca pasal Bagaimana Mengurangkan Kesakitan & Melancarkan Proses Bersalin (buku Diari Hamil terbitan Telaga Biru): 1. Yakin terhadap kemampuan diri, dan yakin dan bertawakkal kpd Allah serta sabar. 2. Persiapan rohaniah secara tidak langsung memperkuatkan tahap persediaan mental kita 3. sihat tubuh badan, otot dan sendi yg mantap (buat senaman kegel, squat dll), jaga kesihatan, mengelak drpd selsema dan batuk, sentiasa bersenam 3. tingkatkan pengetahuan tentang ilmu kehamilan, bersalin dan penjagaan ibu dan anak slps bersalin, ikuti kelas antenatal, seminar online , membaca, tonton video, banyakkan bertanya dll. 4. sokongan moral drpd suami ketika saat kelahiran. Bgtau awal, perlukan dia semasa kelahiran. 5. kena tahu jenis2 ubat penahan sakit semasa kelahiran. 6.Tenangkan diri. 7. Amalkan teknik pernafasan yg betul. 8. urutan Saya menaip ni pula rasa berdebar 😅🤭

Banyakkan berjalan sis. Saya masuk je trimester 3 saya turun naik tangga merayap tak ingat dunia🤣