help me...

Sedih dapat call dari nurse tadi.. Dia bagi tahu yg kita ada kencing manis lepas minum air gula haritu.. Berlinang air mata jap..!! Sob.. Sob.. Sob.. ??apa patut saya buat tuk masalah kencing manis ni?? Any suggestions please...

15 Balas

Sama macam saya. Dapat call dari nurse ada GDM. So nurse suruh buat bsp sehari sebelum appointment. Mula dapat call macam sedih sebab macam² fikir negatif. Bila dah lama² dah biasa. Yang penting jangan salah jadual masa buat bsp tu. Saya salah buat, terpaksa ambil bsp dari 4x ke 7x sehari sebelum appointment 😅 Time tu bagitau salah step pun doc/nurse tetap suruh buat 7x cucuk & appointment setiap 2 minggu. So layankan je la walaupun 7x kena cucuk 😅 Saya GDM on diet ☺️

Take it easy.. Sy pun kencing manis masa mengandung ni.. Malah sy start insulin sejak usia kandungan bru mencecah 4 bulan.. Umur sy pun msh muda 24 tahun.. Prlu jg pemakanan jer.. Blh jer mkn manis tp prlu kawal lh.. Yg pntg baby sihat xda mslh.. Skrg usia kandungan sy dh 34 minggu baby pun getak aktif dan sihat kt dlm tu 😊 .. Fyi.. Sllu jg missed inject insulin sbb ssh nk tunduk utk 💉 😂😂

Hadap jela sis 😎 benda da jadi. Kenal pasti dl makanan penyebab, maybe sis amalkan mkn kurma, or breakfast milo, nestum etc or mkn ns 2 pinggan. Krgkan makanan/minuman tinggi gula. Mcm sy dulu pon sangkut minum air gula kl ke 2. Masa tu bulan puasa mkn kurma byk. Doc suh stop tros mkn br la bacaan bsp tkawal 🥰

Sabar sis..sy prnh rs jgk ms 7bulan hritu...Sy google n baca tips ibu2 dlm app ni then ckup 3x buat bsp trus doktr stop sbb result semua ok...Kena kuat smgt tau...Jgn stress nti jd makin obses dgn mknn manis2.Nanti free2 rujuk cara pemakanan dkt post mommies sblm ni ye

Xyah sedih2 sis,kencing manis bkn pengakiran segalanye...just control diet pemakanan tu...minda kn positif...klau awl2 lg dh negatif,kesian bby tau...sy pn gdm jgk tp alhamdulillah bt bsp 2x seminggu result cantik je xde lg lbh 5++...sabar yea sis

Jgn sedih. Sy pernah kene anak ke3. Jg pemakanan okei. Sy amalkan makan apple hijau. Result cantik je setiap kali cek darah. Tak pernah kantoi. Hari minum air gula je kantoi 😅

Jgn lahhhh down...take it easy.. Jge pmakanan...be positive..sy pngidap DM type 1.. Dah btahun insulin..skrg Alhamdulillah👶 dah msuk 25minggu...BSP under control 💕

Xpa. Cuma Nanti kena kawal perjalanan. Jangan minum Manis setiap hari. Nanti Akan Cek gula 4 Kali sehari.

Lps mnm air gula..nk tngu result bape lama ye..sy hr isnin hr tu bru lps mnm..

4y ago

Biasa kalau ada GDM memang sehari dua nurse akan call. Kalau tiada masalah, next appointment nurse bagitau result ☺️

sy pun sis sabar yea.....mmg sdh tp ni takdir tuk kita redha