Baby sya bru 3 bulan suka dia tgok ms rachel,sy takut yg mereka kata autism, speech delay tu

screen Time

5 Balas

selalunya content screen time macam kartun yg banyak colour terang benderang dan banyak rapid movement (pergerakan laju) ni yg buat anak² ada risiko dapat autism. walaupun autism ni genetic, tapi kita nak minimise kan risiko selagi mampu. sebab otak baby baru nak berkembang, jadi tak galakkan tengok animation yg terlalu banyak warna² contrast dan pergerakan laju. Ms Rachel punya content okay lagi, sebab movement dan speech dia natural. sama jugak mcm rancangan kanak² zaman dulu (sesame street, teletubbies) - semua lebih sesuai utk tontonan anak² kecik.

Saya pun rasa risau mcm sis tapi ada yg kata kalau sllu tgok bgi ank cpt berckap, tpi saya wlpn anak sya tgok kjp smentara saya buat keje saya akan tiru balik apa yg ms rachel tu buat.. tu je yg ye rasa mcm mmbntu

1mo ago

kan sis.. ada nampak komen komen before ne.. and ada bagi cakap no screen time below 2 yrs

maaf nak tny, mcmana bg tgk rancangan ms.rachel tu bole sbbkn autism/sd

1mo ago

ya tula sis.. sya takut kalau bagi screen time boleh menyebabkan

so stop la bagi

1mo ago

ah? orang minta pendapat😊