DETAIL SCAN & 20 week scan kt KK

Scan 20 mnggu di KK tu sama ke dengan detail scan yg kita nk buat kt klinik swasta luar? sebab masa scan 20 mnggu ritu doc xda ckap mslah apa2. besar baby pon ok.

13 Balas

Dari pengalaman saya, sangat perlu buat detail scan di klinik swasta. Boleh buat start Dari 20 smpai 25 week. KK hanya buat growth scan sahaja. Dan susah nk detect apa2 masalah Dari peringkat awal. Macam saya, saya tak sempat buat detail scan di swasta. Saya hanya tahu baby ada masalah growth pada week 27 setelah pergi scan di klinik swasta sebab baby kurang gerak. Lepas scan, doc ckp baby saya punya lingkar kepala Dan perut kecil 3 minggu Dari usia kandungan(tangan Dan kaki ikut week). Saya Dan suami terus rasa down Dan risau. Sekarang dah masuk 35 week, kena follow up pakar di hospital. Baby masih lagi kecil, tetapi alhamdulillah ada peningkatan sedikit. Doakan baby saya sihat Dan cukup segalanya. Better pergi buat detail sebelum terlambat Dan menyesal. Lagi2 untuk ibu yang ada masalah hb low atau hyperthyroid yg akan effect growth baby.

Itu kk scan biasa je. Mmg normal kalau scan kt kk itu je doc tgk besar baby dgn jantung baby. Doc kk takkan layan nak buat detail scan. Sbb klinik kerajaan patient terlalu ramai. Detail scan hanya di klinik swasta je ada. Detail scan doc akan scan head to toe baby. Organ dalaman baby. Itu detail scan. Detail scan mostly amek masa 40 min ke 1 jam. Klinik swasta ada je yg murah. Kena rajin survey ikut kemampuan bajet kita.

9mo ago

survey bnyk jgk klinik area sini. 50-50 nk buat detail sbb ingat sama scan kt kk & detail scan kt swasta. Dah faham dh TQ for info 😊

saya ada pengalaman details scan masa anak 1st sb saya ada gdm type 2 on insulin. doktor refer ke hospital sb kt sana saja yg ada. buat di hospital government free saja. tujuan utk check kalau ada abnormality dkt perkembangan janin kita. kena buat dlm 5-6 bln usia kandungan. nasihat saya kalau ada duit nak buat swasta baik buat saja...sampaikan perkembangan tulang ank pun diaorg boleh detect.

kk buat growth scan je. bukan detail scan. detail scan dibuat bila doctor kk refer ke pakar sahaja. kalau awk nk buat detail scan kena pegi klinik swasta. growth scan dgn detail scan berbeza. detail scan doctor/sono akan scan keadaan fizikal baby, dgn dalaman, contoh ada sumbing ke jari cukup ke x, kaki tgn sama panjang ke x, jantung ok ke x and so on.

9mo ago

ok faham2. nasib baik smpat booking slot utk detail scan next week. TQ for info 😊

xsama awak. detail scan ni lg detail. akan tengok head to toe baby. tengok baby kita ada problem tak. akan tengok jantung baby. kaki tangan baby. tengok mulut baby. semua la. dn detail scan akan ambik masa selama 1jam lebih kk xkn buat detail scan kalau kita xde mslh pape

9mo ago

owh faham. TQ for info 😊

hospital kk akan buat details scan ke apa yg special tu if detect baby ada prob je. kalau tk dia scan biasa je tiap check up tu. gi la scari sono swasta minta buat details scan tu dlm lbh kurang masa 18-24weeks ikut mesin klinik pakai

Kk tak buat detail scan ke ape ye.. kk buat scan biasa je. Smua pasal detail scan ke ape smua kat swasta je… sbab detail scan ni amik masa 1 jam ke 2 jam juga. Kalau kk buat mmg habis la pesakit lain tak dpt jumpa doctor la trus

9mo ago

owh faham2. TQ for info 😊

Lain..kk xda detail scan.. kalau detail scan, dia akan check segala organ organ dalam, otak, jantung , perut ke apa semua.. dia akan tgok jari kaki tgn cukup tak semua.. mata okay tak, selari tak.. more details

9mo ago

@atikah terima kasih untuk info...

x sama.. kk buat scan biasa je.. detail scan kt swasta dye check detail baby.. organ2.. Klu ada bajet lebih, better buat detail scan.. kk sye memg galakkn buat detail scan.. rsult kne tmpal kt buku pink..

9mo ago

owh ok faham2. doc ada ckp ritu kt sy utk buat scan kt luar tp tu just nk cnfirm gender je. tu tnya tu, if sama sy buat scan biasa kt luar xprlu buat detail scan. xsama rupanya. TQ for info 😊

Sis kena pergi swasta untuk details sis. Kk xberapa details hanya basic je dia check. Biasa sonobee sebelum 28weeks je. Kalau klinik swasta ada sebelum 26 weeks. Lain2. Heee