Boleh x beli dupston kt frmsi...

Sbb sya ada sjrah keguguran...nk pegi swsta scan duit blm mngizinkn..sy 4w3d...

13 Balas

sis.. sy ada ambil duphaston slama 10hari atas prescription Dr sbb sy ada bleeding awal kehamillan, memang kna ada rujukan dri pakar dulu, slain ubat ni, sis kna kurangkn berdiri n berjalan dlm tempoh lebih 10mins berterusan, banyakkan berbaring, 3bulan pertama strictly no housework, no other activities including intercourse, jgn byk stress n sentiasa happykn diri, tgk bnda yg mngembirakan n buat diri rasa bahagia.. btw sy pn keguguran baby pertama sbb jalan3 lama sgt kat IKEA, balik rumah terus sakit perut n complete miscarriage.. jadi janganla lasak sgt, ada badan bole lasak, ada badan manja mcm saya.. sis jaga diri ye, jgn lupa makan asid folik jgn tinggal, sehari sebiji je

2y ago

same situation but alhamdulillah kandungan Masih sihat , sekarang jalan kat mall sejam pun da Rasa sakit bawah perut maybe sbb bleeding Tu tapi alhamdulillah da Makin baik

saya pun pernah dktor bagi ubat tu,doktor yg scan tu yg terlebih excited sbb saya kes pertama dia jumpa pregnant tanpa rawatan kesuburan,btw sy ttc 9 tahun,doktor bagi ubat kuatkan rahim time scan 5w,klu ada bleeding atau spotting terus mkn katanya,klu tak ada apa2 abaikan saja tak perlu mkn,sis jaga diri jangan buat kerja berat,kurangkan pergerakan yg lasak2,jaga makan,elakkan makanan yg tajam kdg2 elok untuk org lain tp bahaya untuk kita

2y ago

Tq sis...

kena faham 1 saja sis, keguguran melibatkan benih lelaki & perempuan yg tidak "perfect" bila bergabung sebab tu tak menjadi,selain tu jika ibu ada masalah kesihatan tertentu,obes,pcos & lain2. duphaston tu klau sis mkn pun,memang kandungan tak menjadi tetap tak boleh buat apa. tu ubat naikkan hormon progestorone saja,hormon yg penting semasa pregnant.. semoga dipermudahkan 😉

dapatkan nasihat doktor sis.. nnti doktor bagitau sis perlu ke tidak ambil dupaston tu.. tak boleh ambil sesuka hati tanpa nasihat doktor.buat masa ni banyakkan berehat jgn terlalu fikir akan keguguran ke apa sb stress mempengaruhi kandungan.. call KKM utk buka buku pink biasa kalau ada sejarah keguguran dibenarkan buka buku pink awal utk pemerhatian. folic asid jgn skip.

masa awal kndungan sya ada mkn dupaston tpi sya prgi scan dlu sbb ada bleeding jdi dctr syorkn mkn slma 2 minggu..bila mkan da xda bleeding..ubat nie msti ada arahan dri dctor klu nak mkn..tpi kalau rsa duit blm ckup nak scan blh jak mkn ikut arahan farmasi sbji shari skali melainkan mcam saya pna bleeding dctr trus sruh mkan 4 bji sekali shari

sebelum ini pun saya ada history keguguran. apa saya consume is acid Folic Maltofer saja boleh beli sendiri di Farmasi tanpa surat DR. Dupston itu tak silap kena ada surat dr or elss. then waktu kandungan usia 5weeks for second pregnant, saya minta dkt dr swasta pun dia tak bg. bleeding or apa apa baru dia bg.

Boleh sis, sya pun ada history keguguran, jadi naik saja 2 line upt sya terus gi farmasi beli duphaston sendiri sebab jumpa doctor swasta ade 2 minggu lagi. Sya bagi tahu doctor dia ok je, suruh continue ambil sampai masuk 2nd trimester.

2y ago

sama

ubt ni kuat sis..klu bdn xsesuai bole cramps..sy mmg doc pnh order suruh mkn utk kuatkn rhim tp bru sbjik esk pgnya trus cramps paha..trus stop mkn..sy mkn produk lain bg kuat rhim skli utk tmbh drh..sis boleh cuba yg ni.

xperlu kalau xde bleeding. duphaston kena ada surat prescription. duduk rumah rest je. yg lain suruh husband settle kn. jgn buat kerja berat.

2y ago

Yeke...ohhh okk dh phm

jgn pepandai beli klo bkn doc y saran kan , better rehat je kt umah ,bedrest,minom air masak bnyk2,mkn buah2 ,jgn pikir bukan2

2y ago

Tq sis...