risau sgt3

Sy last scan masa 8week..now dh 14week xscan lgi..kena tggu Kk 18week bru dr nk scan...nk pegi swsta tapi duit xckop...semnjak 2menjak sy muntah2 trok..keputihan trok..perut pedihh sgt3..nk pegi scan xmmpu..pegi hsptl masuk wad.tpi xda scan jgk..apa perlu sy buat??

6 Balas

Normal je, saya bukak buku dari awal sampai nak bersalin 3 kali je scan . Hosp tak scan sbb awk hydrated sbb takde air dlm badan sbb muntah banyak sgt. Bila checkup inform kk cakap awk perut pedih sgt2. Dia akan bagi ubat lain. Diaorg mmg takkan scan banyak kali selagi takde bleeding or kandungan awk bermasalah😊

Msa sy kene jangkitan kuman msa kndungan 6w balik dr bandung trus muntah2 1 jam 10kli smpi muntah hijau.dr perut ke atas pedih.minum pon muntah..kne tahan wad msuk air je.cek urine..amik darah je..x de pon doc scan n dia ckp bb ok je.sy risau tp suami yg handle kes sy pon ckp bb kite ok..alhamdulilah skang 32w

KKIA boleh ja kalau kita request tapi kena buat appointment . Kalau kecemasan , dia boleh pertimbangkan . KK ni kena rajin bagitahu masalah dan tanya , mereka okay ja . Saya KKIA SG CHUA KAJANG . 👍

Kkia kalau xde masalah apa mmg xscan. Biasanya akan scan 2-3 kali saja sepanjang pregnant. Sy baru scan 11weeks utk confirmkan pregnant. Next scan katanya 28weeks nanti.

Aah kalau kk sy penah kena scan 2 kali je. 10w masa bukak buku pink & 30w. Lps tu dah xde dah. Kalau keputihan kena bgtau nurse/doc utk check keputihan tu apa.

5y ago

Aah selebihnya sy scan di swasta.

Cer try gi kk tanya boleh tak nak scan. Kk memang lambat kalau nak scan. Takut gastrik ke ape kan. Tapi pelik nape hosp taknak scan eh.

5y ago

Smlm sy scan masa 18w, kejap jugak tak smpai 5minit. Doc pun tak explain ape2. Harapnya baby okay laa kot. Nak tanya lebih2, garang woo. Kena bebel pasal berat naik je 😂