Nak tanya..

Salam nak tnya.. td pegi scan doc kata sy keguguran tp kantung masih ada..and tgh bleeding skrg tp xbnyk.. soalan sy bole solat ke? Sb blm pegi cuci lg..

1 Balas

kalau confirm dah keguguran, jadi darah yg keluar tu adalah darah nifas/period yg memang akan keluar sekali dengan kantung/janin tu nanti. jadi tak perlu solat. tapi kalau belum pasti, dan darah pun tak sama macam darah nifas/period biasa, consider just early pregnancy bleeding, darah istihadhah. jadi cuma bersihkan tiap kali nak solat dan solat macam biasa. benda ni ada khilaf ulama', kalau sis tak pasti, seeloknya jumpa dan refer pada ustazah direct. sebab differ by case. https://islamqa.info/en/answers/23400/she-saw-some-drops-of-blood-during-pregnancy-should-she-stop-praying