saja nak kongsiii

saye umur 33 tahun.. n tgh ngandung kali ke5..skrg 29minggu.. cuma ank yg sulung je selamat smpai bersalin.. ank ke 2 ectopic pregnancy 2013.. tiub sebelah kanan kena buang.. dokter ade gtau.. lpasni xblh bersalin normal..% utk ngndung 50/50..2016 sye mngandung.. tp masuk minggu ke 19..sye pecah ketuban..tp mase tu sye xtahu..sye igt terkencing2x dlm sluar sbb tgh alami batuk yg teruk.. selang berapa jam kluar darah..serta tali pusat di pntu lubang.. terus sye bergegas ke hospital.. mse scan tu dkter gtau.. air ketuban da tinggal sikit.. dan bby akan lmas.. % baby hidup sgt nipis sbb belum melebihi 500gm.. sye di induce stelah baby mninggal dlm perut..mule rase sakit nk bersalin.. rase nk kncing..tp g bilik air.. rupanya baby kluar.. allah.. ckup sifat kejadiannya.. 2017 sye mngandung lagi.. dan sejarah berulang lagi.. masuk 20minggu.. sye rase sakit nk bersalin..pergi hospital.. air ketuban pecah.. prosesnya masih sama sperti sebelum ni.. di induce jgk.. masa ni sye rase down sgt.. knp saye di uji.. 2x keguguran.. dgn breast mmbengkak.. dgn susu yg byk..pntang ggur lagi mncabar dr pantang ada baby..sye redho.. allah xhadirkan rezeki ankkk.. tp rezeki laen.. dpt suami yg bertanggjwab.. mkn pkai smue ckup.. dan ank yg taat.. awal taun ni sye dsahkan mngandung..tp sye xgembira.. sbb takut kejadian berulang.. wlaupon ade sejarah keguguran.. tp kkia/kk xde refer pakar.. jadi sye berserah je..mngandung kali ni mase awal ngndung smue berjalan lancar.. xde alahan.. rase pon mcm xngndung.. nk lpaskan 20minggu slalu berdoa supaya xde pape..tp masuk 24minggu & 27minggu sye bleeding..tp xmnganggu baby dlm rahim.. dokter da bg cucuk dexa mase 27minggu..in case klau bersalin awall..skrg da 29minggu.. sye berharap kandungan kali ni selamat smpai cukup bulan.. mommy smue tlg doakan yea.. #panjang plak karangan ni.. tq mommy yg sudi bace..

66 Balas

Sis amalkan doa ni, ari2 lepas solat sy bce, Ya Allah lindungi bayi dlm kndungnku,berikan ksihatan kpd bayi ini & diriku,tiada ksihatan selain kesihatan drpMu,ksihtn yg x diakhiri dgn pnyakit. Ya Allah pnjgknlah umur byi ini,kluarkan lh bayi ini dri kndungnku bile tibe wktu yg tlh dtetapkn dgn sihat & slmt. Ya Allah bntuklah bayi ini dgn rupe yg elok,tanamkan hatinya dgn iman kpd Mu & rasulMu. Berikanlah bayi ini sihat rohani & jasmaninya, sempurna,fasih lisannya,elok suaranya utk mmbca Alquran & hadis, & faham urusan agama. Dgn keberkatan Nabi Muhammad S.A.W wahai yg mmiliki sgala puji pujian tuhan skalian alam.amiin

5y ago

tq yea mummy atas saranan doa tu.. insyallah sye amalkan..

Semoga dipermudahkan. Saya doakan kandungan ini kuat dan sihat. Saya baru je bersalin kandungan ke5 anak pertama. 4 kandungan sebelum ini gugur masa antara 9 - 12 minggu. Saya faham perasaan sis tu masa mengandung tu saya ada spotting mcm kandungan sebelum ini. Lepas buat upt, saya terus ke kkia n doc kkia refer saya ke ANC hospital. Setiap bulan ada jumpa doc pakar. Doc cadangkan saya bersalin secara czer masa 37w. Saya ikut je saranan doc hospital. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan dan selamat bersalin pada 24/3/2020. Semoga Allah permudahkan urusan puan dan selamat semuanya, aamin.

Sama dgn sy sis..sy mgndung kli kelima ni..im 33 too..my first born is an 8 years girl.. sy gugur dh 3kli..mula2 msa tau pregnant yg skrg ni i was scared sbb tkut brulang kmbali..im not excited..but keep my pray to Allah..Alhamdulillah dh masuk 26 weeks ni i feel great n bila rasa the kicks around my belly evryday it keeps my hope alive.. syukur..moga Allah mudhkn urusan kita smua..ameen

Jln cerita lbh krg saya sis...2017 saya ectopic,2018 kndungan kntung ksong,2019 saya preggy lg...awal2 hamil saya ada ambk ubt kuatkan rahim dan krgkan kja2 umh.bykkan berehat..alhamdulillah now dh 30mggu..doakan saya selamat bsalin nnti

5y ago

alhamdulillah.. xlame je lagi due kite kan.. moge urusan kite sama2x dpermudahkan..

Moga smue selamat smpai sis bsalin nnti.. Allahuakhbar bila baca citer sis, sbenanye rmai yg nk ngandung tp cm2 ujian.. syukur Allah bg kesempatan tuh pd kita.. take care sis.. 💖💖🤗

5y ago

Aminnn.. betul tuh sis.. sye nih nk pk org ckp ank sye brderet, klau g mne2 msti org tgk, riuh meriah.. kdg segan.. mak sndri pun perli sye, kta sye xgeti planning.. pdahal dlu dia yg soh kawen, skrg kita ada laki dia lak bising asek ngandung.. hahaha tp yelah, klau xde ank2 sye lak trmenung.. ank2 lah yg wt hdup berubah.. kita cuma tumpang rezeki ank2 je.. 😊😊

You such as strong women. Semoga kali ini rezeki sis & family. Jangan pernah putus asa, you surrounded by all positive people including your husband and first child 💛 lots of love

mudh mudhn mommy n bby dlm keadaan baik dn sehat2 je . smoge brjln lncr sis sy doa kn . jgn brsedih. kuat kn dri tok bby dlm prot sis . In Shaa Allah semua dlm keadaan baik.

5y ago

ye sy sndri pon mcm tu juga . normal kn sbb preggy ni horman meningkat dn buat kita sedikit emosi dri biase . tpi Alhamdulillah sy pon cube buat dri happy . tngok kartun lwk2 ke ap ke supye lupe bnd2 yg menyedihkn . uhuhu

Allah... Semoga sis kuat hadapi ujian.. Kami doakan semoga dipermudahkan urusan kandungan sis kali ini.. Moga rezeki zuriat kali ini membahagiakan 😘 stay strong

5y ago

insyallah kuat selalu.. tq yea mummy atas doanya..

semoga kli ni kndungn sis selmt smpai ank tubl lhir dn membsr normal..Aminnnn..insya Allah .bsr sungguh dugaan sis..semoga sntiasa tabah ea..,😊

5y ago

aminn.. tq yea ats doanya mummy.. hrap2x smue dpermudahkan...

Amin Mudah2an dipermudahkan spnjg sis mengandung hingga bersalin nnti.. Mudah2an kndungan sis sehat smpi sis bersalin cukop bulan nnti..

5y ago

amin.. rima kasih ats doanya..