Kekerapan bayi tidur

Saye confuse laa, anak saye 3 bulan, siang saye kene berjage kan die ke? Sebab orang nampak anak saye asyik tidur je. Die cakap bby jadi lemau nanti. Saye ras emacam agak lame jugak die da berjage, sampai saye rase penat nak layan celoteh die. Yang saye buat selame ni untuk tidur die, die nak main saye layankan, saye da nampak mate die kuyu saye tidurkan. Ke saye salah? Hahaha saye serius taktau camane nak atur jadual bby, bukan sorang cakap bby asyik tidur je.

9 Balas

nasihat saya jgn dengar cakap org anggap je masuk telinga kanan keluar telinga kiri lgpun logiknya setiap anak tu dilahirkan dgn pelbagai ragam perangai mksdnya setiap anak tu diciptakan xsama pun masing2 ada caranya sendiri awak sebagai ibu just bahagia dgn cara awk je. jgn pernah awak rasa gagal lgpun kita semua pun manusia kene sentiasa belajar & mmg sifat kita sebagai ibu sll usaha utk beri & nak jd sosok ibu yg terbaik utk anak2 kita...fikir2 yg positif je incase kalo awk rasa ada benda2 yg awk xphm boleh cb tanya org yg btul2 awak percaya & senang kongsi masalah awk tanpa downkan awk..

Jangan dgr ckp orang. Diorg bukan org bertauliah. Awak pergi page KKM kt situ tgk guideline untuk NB sampai 1 tahun, berapa jam baby patut tido dan nap untuk 1 hari (24jam). Even toddler pun ada berapa jam tido dan nap untuk seharian die supaya perkembangan otak die berkembang elok termasuk berat dan tinggi die. Dr situ awak boleh susun jadual harian die. Nnt kalau ada org berckp2, tunjuk kan page KKM tu.

Baby saya start masuk 3bulan siang mmg kuat tidur. Saya pun buat mcm awak layan2 dia kalau dia dah ngantuk tidurkan je. Takkan lah kita nak kena paksa baby berjaga nanti overtired lagi susah. As long malam tu dia tidur lena & lama & baby dah kenal siang & malam. So far baby saya mmg tidur lena kalau malam.

Tak perlu ikut cakap orang kalau orang tu tak bertauliah 😁 puan yang jaga anak puan. Puan je yg tau anak ok ke tak ok. Kalau anak nak tidur bagi je tidur. Nanti anak mengamuk tak cukup tidur puan jugak susah😁kalau berat badan baby ok, pee poo ok maknanya baby ok la tu😘

Lol kenape nk dgr cakap org. Lagi satu, biar lah baby tido siang pun.. mmg bagus. Cuma kena tahu wake window dia mcm mne, pastu tanda2 dia nak tido.. mcm baby sy, dia bgun main2 gap sejam or sejam stengah mesti dia akan tidur balik.

tak perlu. klu bby nk tidur siang just let it be. awk kena tahu, bila bby cukup tidur, boleh meransang brain development dia. u jaga waktu tidur bby, inshaAllah bby u sng nk catch up.

Bg baby berjaga siang tu sbb nk bg baby tdo lena malam.. xde la parents pn kene berjaga malam.. normal baby 3bln banyak tido

btol da tu cara awak.. nmpk mmg slalu tdo, tp tdo nye bkn lame pn.. ank sy tiap 2jam tdo.. tdonye 30min je 😁

ikut je time baby awak. dia nak tdo layankan je baby tdo awak jgn halang2