Recorder di rumah pengasuh

Saye nak share pasal pengasuh saye. Saye hantar anak saye dekat die dari umur anak saye 4 bulan sampai lah sekarang anak saye dah 1 tahun 8 bulan. Mase sebelum ni takde masalah ape pun. Tapi sejak beberape bulan ni die macam tak okey sikit jage anak saye. Setiap kali amik anak, msti ade kesan lebam pade anak saye. Tapi die beritahu ank saye jatuh dan sebagai nye. Baru2 ni saye ade beli recorder letak dalam bag anak saye tapi pengasuh tk thu. Selame seminggu saye letak recorder tu saye dengar die marah2 anak saye dan macam pukul anak saye. Sayu hati bile dengar anak saye nangis. Saye cakap dengan die ade ape2 masalah ke jage anak saye, anak saye menakal ke buat die tak senang atau susah die nak buat keje. Tapi die cakap okey je anak saye tak susahkn die malah die cakap anak saye behave. Saye amik keputusan last bulan ni saye keje dan duduk rumah jage anak. Pastu die macam marah saye sebab saye dah tak hantar anak saye dekat die. Btw die memang jage anak saye sorang dan die takde anak lagi. Salah ke ye saye letak recorder tu ?

12 Balas

betul la tu awak xhantar.. sye pun xde rezeki nak kerja.. bila hantar anak Ade je yg jadi.. baru hantar bape hari anak dh kene COVID... sebab dia jaga anak org lain positif xinform kite..bila dh kantoi Kate nye kesian budak TU xde sape jage..tp dia xbuat test kat budak TU.. habis anak sye bape bulan dh kene COVID ni xkesian.. lepas TU duduk rumah jage.. try nk kerja time anak dh besar sikit fasa merangkak .. anak kene tengking sebab fasa aktif.. xsampai hati dah.. anak sampai xnk bangun dr tmpt dia duduk.. dh trauma..usia bru 7m++ camtu.. akhir nye jaga sendiri. kite marah anak.. tp xherdik menengking atau kurung dia dlm bilik gelap.. sye syak dia kurung anak sye.. anak sye nmpk kesedihan.. dia xboleh cakap LG mse TU..tp naluri ibu rase.. Ade sekali kene sawan... besar sikit org suggest hantar taska.. sye Cuba hantar b**iny bu**h. (bb) tp fasa 1y 3m budak jenis kutip masuk mulut..bru hntr 3 hari sakit.. bg ubat semua.. last last rupenye jangkitan kuman..bateria kuat.. nafas laju sangat.... bila sye ckp..rupenye hntr taska mmg cmtu hntr la mane mane taska.. risk lagi tgi Dr hntr umah pengasuh...Ade kesan cakar di dagu anak.. ye la 1y+ Budak2 taska ramai Ade 3y 4y lagi besar Dr anak sye..ape la kudrat budak 1y3m bile sye bg gambar cakaran.. aunty taska cume ckp ya Allah.. tadi Ade gaduh..tp anak sye start mule berebut lego dgn budak TU..xlogic kan teacher nye g mne..xtgok ke budak.. xperasan pun anak sye dicakar di dagu... aktiviti anak pun xtahu ape 3 hari TU..hntr amik shj.. xde.ape ape info.. yuran tahunan seribu lebih ye..anak hntr bape hari je... tp risk penyakit .. mmg nmpk Ade budak hingus kental parents hntr jugak anak nye.. tp sye xgive up LG..sye jumpe pengasuh yg ok tp anak nye 3 org.. usia 6y pra sekolah.. 3y 2y.. tp yg pra sekolah jangkit adik2..jangkit anak sye.. cpt ye selsema batuk ni duduk 3jam situ je dh sakit.. setelah ape yg anak sye lalui..sye pun kesian... smpai bile anak sye nk hadap kan..kite batuk kahak seselma pun xlarat dh ni kan budak 1y 3m..jaga sendiri smpai skrg nak 3y xde sakit dah... xpyh bawak neb suction warderd sawan pun xde,badan pun mantapp 25kg 2y 10 biar la org Kate sye duduk umah jage anak xde value.. xde duit.. tapi anak sye sakit..sye sorang2 bersengkang mata.. anak sye menangis dlm tidur trauma rase nye time TU 7m++.. mcm org lain yg Kate xde value sahm ni..duit xde... anak dia mak dia yg jaga.. cucu pertama keluarga.. dia anak sulung... nenek nak jaga.. adik bongsu tolong2.. anak sye xbernasib baik mcm TU.. belah sye..sye xde ibu atau bapa.. kalau Ade sye pun nak ibu sye yg jge yang penting skrg anak sye sihat dan Selamat...sye bace banyak parenting anak kite.leh trauma kalau dipulau kan .. nak suruh mintak maaf pun kene trrang kan ape Salah dia.. xleh suruh mintak maaf skrg..ye la ape jd ni banyak main mental...

4d ago

betul.. sye byr meraka sehari@rm35 x 3 day or 4days and amik brg2 anak.. suami memang nak sye duduk rumah jage anak . sebab dia nampak anak duduk umah ngn sye ok je.. bile hntr mcm mcm lebam la.. sakit la . duduk rumah xde pun lebam.. sye la asyik ckp xcukup nnt xcukup sorang keje sbb anak sye Ade medical Dan sspn I plus monthly..selain susu Dan pampers and yg basic2..tp TU la rezeki Allah ank nak masuk 3tahun duduk rumah shj cukup semua nye...

salah kalau puan terus hantar anak kat dia. dah la puan.. instinct mak dah rasa tu.. dah la cukup la kes2 kematian anak yg kita dah dengar tu puan. dah la.. jangan kita jd mangsa seterusnya. btw, blh dh kot puan copy isi recorder tu simpan elok2, pastu bagitahu pengasuh, sy letak recorder dlm beg anak, sy dengar benda bukan2 blh terangkan tak supaya sy tak salah sangka? tanya mcm tu tgk reaksi dia. kalau yg puan dgr dlm recorder tu mmg penganiayaan kat anak puan, ikut la puan nk report polis ke, nak maafkan ke pastu takyah tgk muka dia dh ke. up to you. yg pasti bg sy, nk penerangan apa yg dlm recorder tu supaya sy tk buat dosa buruk sangka fitnah org

lebih kurg usia anak sye.. baya2 tu memg lasak.. slalu jatuh.. sye paham je klu pngasuh tu stress/ marah2 kt anak awak sbb sye pun mcm tu.. kdg tlalu penat/frust dgn diri sendri sbb x mampu jge anak dgn baik smpi jatuh.. cuma salahnye kt sni, pngasuh tu x mngaku yg mgkin dye memg da x bley jge anak awak.. mgkin dye buat smate2 sbb duit.. sye stuju dgn tndakan awak da x hantar lg kt dia..

sis .. cuba cari pgasuh lain ye..jgn biar kn anak kt pgasuh mcm tu..blh mental anak nanti.. kalo kita d tmpt anak tu mcm mn ? asik kena marah aje.pgasuh spatut ny tahu .itu la prangai anak2 kecik yg nk mbesar.tu la risiko jd pgasuh. hmm tlg ye mummy jgn biarkan anak tuh..

pendapat saya tak salah pun awak letak recorder tu sebab itu anak awak dan awak berhak tahu situasi dia selamat atau tidak .. keputusan awak untuk berhenti kerje dan jage anak awk sendiri tu bagi saya itu lah yang terbaik daripada ape2 yang buruk berlaku dikemudian hari

x salah sis..anak kita n hak kita nak jaga lbh baik drpd bg amanah suruh dia jaga cam hampeh lg..kalau perkara tu berlaku kt sy dgn ada bukti kukuh mmg sy attack/report ja terus drpd lpsni dia bahayakan nyawa budak anak org lain

Tak salah..puan ambik keputusan yg bijak. Rezeki...insya Allah..Allah akan hdirkan rezeki lain utk puan sekeluarga...yg penting ank puan selamat. Sykur Alhamdulillah...

sya rasa x salah sis. sya first pregnancy ni sis .due bulan jan tahun dpan .skrg pun dah fikir risau nak hantar dekat pengasuh .kalau sya jadi sis pun sya buat mcm tu

klu pengasuh tu mmg jaga ank kamu sorg saja, bg sy tak salah for your record. if anything happens, ada bukti. i will do the same thing also

Rasanya lebih baik Puan hantar anak ke Taska yg berdaftar. Bahaya kalau hantar pengasuh yg biasa utk jaga.

1mo ago

Then cari lah taska lain