Agak terase

Lepas 3 tahun kahwin kami di uji dengan kewangan. Sebelum kahwin dengan saye, suami ade simpanan yang stabil. Lepas kahwin dengan saye, kewangan suami menurun sikit. Tadi die ade bukak cite dulu die kerje sungguh2 sampai bekas tunang die bising2 sebab takde mase, bile die tunjuk je duit dalam acc bank die, bekas tunang die terus senyap. Pstu sye tnye die ape motif kenang bende lame ? Die ckp tkde lah saje cite. Dah tu die nak cakap saye ni perabis duit die ke 😮‍💨 Ntah lah bile die cakap macam tu terase jugak. Saye ni malas nk bertekak pasal bnde bodoh.

22 Balas

bagi saya tak perlu pun suami bandingkan kehidupan dia dulu dgn skrg. dulu lain, skrg lain. dia dah ada tanggungjawab skrg. tak boleh cakap mcm tuh! kwn suami pernah tanya suami lagi suka life skrg atau waktu bujang. jujur suami saya cakap dia lagi suka life skrg, sbb teratur. ada wife ada anak. walaupun banyak komitmen tapi dia seronok. kalau waktu bujang, life dia tak teratur. dpt gf pun asyik kena kongkong, bila dgn saya baru dia rasa bebas, baru dia rasa seronok. alhamdulillah selama 4 tahun kahwin, suami saya tak pernah mengeluh depan saya (belakang saya tak tahu la) dulu waktu dia kerja grab, saya nak apa apa mesti dia belikan sdgkan saya pun kerja. bila saya kata simpan jela duit awak, pakai duit saya. dia kata takpe, duit harini kita habiskan harini, esok saya cari duit lagi🥹 alhamdulillah skrg dia dapat kerja tetap gaji pun masyuk. rezeki anak & rezeki dia juga sb tak kedekut dgn wife🥰

sy pon mcm tu sis.. lepas kawin dgn sy kewangan suami menurun.. tambah tambah sy ad anak kecik sorg... suami sy asyik merungut duit xcukup.. padahal dia ad je duit.. untung laaa sy ni berkeje.. duit anak baju mainan semua sy beli.. bulan depan dia dah mkn.. sy dah siap belikan barang dia untuk mkn nanty... sy tiap bulan bg mak mertua duit sebb jagakan anak sy.. sy tau dia pon bg mak dia duit tiap bulan..tp dia xde pon bg sy duit tiap bulan mcm dulu.. sy xpernah mintk.. keperluan sy pon xbeli.. sy kadang sy mintk duit belanja dia merungut.. padahal sy mintk rm10 jee.. lg terasa sy minum coffee dia smlm satu jee.. sy tak minum coffe tp smlm teringin.. jd sy bancuh dkt dia satu dn sy satu.. lepas tu dia ckp abiss kurang laa satu pack😌 sy rase sy ni susahkn dia je..

Bincang elok2 kata puan terasa. Bagi saya OK je dia cerita gitu dan kita tak payah fikir kita habiskan duit dia. Kalau terfikir pun, OK lah tu.. Dia habiskan duit dia utk kita sbg nafkah kan? Syukur... Dan awak terasa jika dia buka cerita bekas tunang, OK juga terasa utk puan jelous. Apa hal kan? Tiberrrrrrrr... Jika dia tak sebut bekas tunang dan kata dulu boleh kumpul duit, puji je dia bagus sebab pernah kumpul duit. Kata kat dia Jom kumpul duit sekarang. Kita boleh. Dah kahwin 3 tahun.. Biasalah ujian 5 tahun pertama perkahwinan. Semua lalui dgn ujian kewangan. Tak perlu bertekak pasal benda bodogh tu tau. Mudahan Allah kurniakan ketenangan, kasih sayang dan rezki yg halal. Lg baik buat puan dan suami sekeluarga .👏

5d ago

Sebab menyinggung perasaan saya lah, saya balas cakap gitu/ bincang elok2 untuk faham kan suami. Saya nak hidup dgn dia kan. Saya pun pernah terasa, terguris, menjeruk rasa. dll. Gaduh perkara kecil pun ada. Biasa lah bila emosi menguasai diri. Jangan lama2 terasa tu. Kalau buntu hadapi situasi keruh, jumpa kaunselor untuk untuk baik diri kita. #pendapat saya. Kebanyakan saya komen saya tuju pada diri sendiri juga.. Saya tak suka simpan terasa hati ni, nanti saya lagi teruk sebab saya ada sejarah kemurungan. Tak best tau kurung ni. ❤️

tak matang eh suami awak..dh kawen Ade tanggungjawab..makan skrg bukan murah sorang... ni kan Ade bini...Ade anak nnt susu pampers makan minum anak cmner.. menyesal ke kawen.... kalau cite sebelum kawen.. kite pun merasa pegang duit berkepuk .. travel sana sini... .pikir diri kite je..bukan dia sorang je merase berkepuk mase bujang.. kalau nk cite time bujang..kite ni waktu tidur suka hati nk bangun kul berapa.. beza dh kawen ni...LG Ade anak.. tnye terus menyesal ke kawen sebab duit habis kawen ngn sye Tiber bukak cite cmni.. menyesal lepas kan je la.. buat jalan masing2

Sama macam saya. Kewangan selalu tak cukup dengan ada anak kecil lagi. Pastu mak dia pulak demand nak ratus2 sebab rm50 xberkat katanya. Nak bg anak bini pun xcukup nk bg mak dia sampai ratus2. Saya terus cakap “even awak bagi 10k ke mak awak pun tapi anak bini xredha dan xhappy pun xguna jgk. Lagi xberkat” mana nak happy, duit utk mak saya pun dah lama tak bagi. Saya dpt duit nafkah rm150 jer itupun duit tu jgk la support dia hujung bulan,buat beli barang anak. Bukan tak bersyukur tapi geram kat mak dia yg demand tu. #sorryterluah

22h ago

Sambungan: paling menyampah mil taknak bg ank dia beli kereta lain ye selain honda. Laki aku saja lah cakap nak beli keta beza. Dia jeling ank dia weh. Siap buat muka🤣🤣 betul2 dari neraka. Macam dia pulak bayar kereta setiap bulan🤣. Nampak muka innocent tapi busuk hati

hahahaha... kalau saya , saya cakap balik , dulu pon x payah tggu gaji nak beli macam2 , ade je duit sentiasa .. buat keje mcm2 , nak beli apa , makan apa , boleh je.. nak pegi mana2 pon x payah pikir org , asal mak bapak izin , on je.. me time sokmo , nak bangun pkol brp , tido pkol brp , x de sape kisah .. sekarang ni je sejak kawen ni x bole buat semua tu , duit terhad , masa terhad , nak pikir anak lagi.. haa.. biar dia sedar bukan dia je pernah duit berkepuk dalam akaun.. eleh.. berlagak sgt..

5d ago

kannn.. mcm dia sorg je ade kehidupan mewah dulu... hidup kite pon mewah jugak laaa... heleh...

sy kena ngn mil sy. mil slalu sgt duk ulang cite ex gf suami tu dlu keje doc. tpi sbb mak ayah ex tu x stuju. itu yg putus. sy memg bidas la "elok la putus. kalau tak merana ank org kena duk rumah mertua lama2. nk menyewa xmampu kan. sy ni pun kalau x sbb mak sy, sy xkawin dh dgn ank mak tu. dh lama sy kawin dgn ex sy yg keje askar tu." mil diam tros. merah muka. emm sorry la dpt menantu mulut celupar. bkn apa menyampah sgt ulang benda sama. mcm la kita yg terhegeh kt ank dia. kita pun kena kawin paksa.

5d ago

Hqhhahhahaha. Teringat kisah saya masa nak kahwin mintak hantaran 10k.(saya baca chat husb ngn mil) Mil kata dah macam ank doc mintak hantaran mahal. Ntahlah makcik. Kalau saya anak doc betul sekalipun memang saya xnk kahwin dgn anak makcik tu. Saya nk yg setaraf dgn saya.

Bahagiakan isteri, in shaa Allah murah rezekinya. Gaji sedikit, as long as tidak berkira, in shaa Allah mencukupi. Yang penting sekali harus ada sifat bersyukur. Tak perlu compare itu ini. Terima apa adanya. Dan juga refleksi diri kenapa ada saja yang tak cukup. Mungkin boleh jadi kurangnya rasa bersyukur. Berkira/ungkit itu ini dengan isteri/pasangan.

sis pegang kepala dia,tatap mata dia,kabo "bangun,time tu awk bujang,ni dh kahwin,mkn bukan sorang dh. bkn sekali due jek nak blnje org.hari2 nak tanggung mkn pakai org.dulu keluar time ade budget.skrng ni hri2 kene berbajet. jgn nak ungkit bnde lama YG x sesuai keadaan skrng kalau x nak tgok bini ngamuk"

Suami sis ni tak sedar diri ke dah bertukar status suami. Buat apa ungkit dulu dan sekarang. Nak tuduh sis byk habis duit dia ke? Tak sedar tanggungjawab dia apa ke? Elok sis bagi je ayat sedas dua biar ada kesedaran sikit. Rasa nak hidup bujang balik boleh je, lepaskan sis. Sis tak rugi apa pun.