Hb 9 ja tolong

Saya walaupun dah 2nd trimester tetap muntah juga tambah2 makan nasi , kalau benda merapu mcm bihun semua tu ok ja tak muntah Baru ni buka buku hb 9 dan doc bg ubat tahan muntah masalahnya makan ubat tahan muntah pun muntah juga Mcm mna ni ? Siapa ada pengalaman ? Ubat apa yg paling mujarab naik kan hb

24 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sy setiap kali checkup hb turun and almost nak turun 11. padahal first checkup hb tinggi sampai nurse puji. sy makan maltofer mcm tak membantu sgt. nak masuk 3rd trimester ni sy try ambil zincofer balik, sbb alahan dah takda. sy makan 2 jam selepas makan sblm tido dgn air sunquick kosong. then husb paksa makan sayur hijau banyak2 😆 and makan jambu batu dgn yogurt jambu batu jugak. terkejut masa latest checkup hb naik mendadak mcm first check up dulu. padahal setiap hari sy minum milo.

Baca lagi

banyakkan makan buah sis , then kerap makan sayur hijau . and kalau boleh makan yg jenis kerang tu makanlah . and banyakkan minum susu , susu dutch lady yg kotak tu pun okay dah . sehari sekali pun dah cukup , makan ubat apa ? obimin ? iberet ? zincofer ? and kalau boleh makan ubat tu gap 2jam selepas makan n kalau pagi time perut kosong tu pun okay . bangun je terus minum ubat . sbb ada sesetengah makanan dia cut iron tu sbb tu hb low

Baca lagi

sis saya dulu pun sama, ubat KK pun doktor dah tukar macam2 jenis ubat semua saya makan muntah. last2 doktor suruh beli sendiri maltofer dekat farmasi alhamdulillah serasi. jambu batu dnegan daging merah pun saya ambil sangat membantu, kalau sebelum pergi checkup makan tu, saya tengok hb mesti naik

10mo ago

Daging merah tu jenis daging sis, bukan daging masak apa2.. daging merah contoh seperti daging lembu, kerbau, kambing.. manakala ayam d panggil daging putih

sy minum ubat yg 4 jenis tu dr Anak 1-3 skrg ni, Alhamdulillah, HB x pernah dibawah 10. cara minum stp kul 9 mlm sy akan minum yg warna coklat tu. yg 2 warna kuning tu wktu siang, yg vit.C kunyah² jer. elak kopi, teh, coklat.. klu sukar elak kurangkan, x boleh makan itu.. slps minum ubat.

Baca lagi

Saya dah 3rd trimester and hb saya baru nak naik sebab masa 2nd trimester hb saya pun sama macam awak . Mula2 minum jus delima tu and kalau malas sangat beli jus delima brand gulsan , and makan macam kerang macam tuu . Jangan miss ubat yang dari kk awak bagi okayy

sy sepanjang preggy haritu memang hb tak pernah atas 11. mkn laa apa pun tak jd. cumanya nurse memang suruh stop kopi, teh, coklat, soya dan yg sewaktu dgnnya. mungkin klau awak cuba stop benda benda nie boleh membantu klau nak mkn ubat tak lalu 😅

saya pun hb 9.. dh tukar macam2 ubat. dh mkn sayur ulam.. buah jambu.. kerang.. hati.. daging.. tk mnum kafein.. ttap naik trun 10/9.. risau betol.. dh buat ujian talasemia.. tp ok.. iron tggi .. hb ja low.. dgn sy overt gdm.. pening dh pkir..

sy dari ank no 1 smpai nk masuk no 3 ni still ada anemia 😂penat mkn mcm2 ,ubt pon bkn main lg seronok tukar maltofer still 9.1 je 😂lpas tu pulak ad gdm 😂tak thu la cmna nk bg naik hb tuu .

iberet dengan jambu batu sis , makesure cara makan ubat pun kena betul baru ubat berkesan 2 jam sebelum atau 2 jam selepas makan , avoid kafein lepas makan ubat dalam 2 jam juga

awak try Blackmores untuk ibu megandung..bgs untuk kawal muntah dgn hb low..saya dulu munth terok..saya Amal yg tu je..klau tk boleh minum susu..boleh beli yg jenis tablet tu pun okey..