25 tahun ke atas mesti minum air gula x kiralah ada gdm tinggi ke apa

Saya tidak faham mengapa 25tahun ke atas kena minum itu gula air walaupun gdm itu x tinggi atau berat x tinggi mendadak pun sebb I rasa org yg sihat atau org ada sikit tinggi risk dpt diabetes disebb terpaksa test itu diabetes then minum air gula ini 🤭 I rasa sgt x fair lah ramai pun lewat kahwin terpaksa minum walaupun x ada historical kencing manis ke atau apa2 symptoms yg tunjuk ada diabetes boleh kah kita tolak minum air gula x sebb tiada apa2 risk

12 Balas

Tak sure boleh tolak atau tak tapi rasa memang requirement both di gov and private. Dulu my mom pun pernah kata tak pernah minum air gula ni, maybe sekarang ni procedure dah macam tu 😅 ada juga terbaca sebab 25 tahun keatas ada higher risk gdm jika tak jaga makan sebab tu kena check juga at least once. I checkup private pun kena juga minum air gula eventho takda juga history diabetes. Boleh cuba tanya your doctor kalau nak cuba tolak 🤭

Dr perlu rule out samaada mommy ada sangkut gdm atau tidak untuk keselamatan baby juga. Sebab ada case yang takda family history kencing manis, tapi baby stillbirth waktu pregnancy sebab rupanya mommy ada gdm yang tak terkawal. Ni semua faktor dari permakanan kita yang kita tak sedar.

Saya rasa mcm org x tiada diabetes tapi minum air gula then jadi lah diabetes hhaha then dr pun suruh u jaga gula dlm badan mcm x logic then mau test lagi utk check mestilah u dpt diabetes

2y ago

yea , hormon mengandung up down bacaan gula akan naik turun, selalunye umur 35 tahun ke atas akan ada gdm test, kata nurse..walaupun tiada sejarah diabetes, tak kira kurus atau tdk, skrg ni utk semua dia nak test tak kira umur...sbb nak bg kita belajar kawal pemakanan sihat... air gula itu pasti naikkan bacaan gula kita...sbb hormon kita tak sm sewaktu kita normal. . mereka suka buat test gdm pastu ajar kita mkn dgn cara seimbang

masuk umur 25 ke ats mmg dh masuk golongan berisiko utk dpt GDM kemungkinan sbb lifestyle & hormon dlm badan yg semakin berusia , tanpa mengira family background..

2y ago

yes, betul

Kn dalam buku pink ada nyatakan sebab2 & ciri kenapa seseorang tu kena minum air gula. Dah baca belum?

Ehh biarpun xde history or genetik, blh dpt diabetes time preg. Check sj

i tahun ni 25 first time kena minum 😁 setel dah 2 kali

Itu prosedur KK spya memudhkn klinik memantau kesihatan kita.

Because age itself is a risk factor, ie 25 tahun ke atas

saya pregnant anak pertama masa umur 17tahun kena minum...

2y ago

saya tak pernh pula minum air gula masa umur 17tahun..21tahun ni baru merasa air gula🤣🤣..