minum air gula

Berapa kali kena minum air gula,semasa mengandung? Kenapa org yg x da kencing manis pon kena minum air gula?

16 Balas

Ada certain kriteria kena mnum air gula. Sjrh kluarga, berat badan, faktor umur, faktor sjrh kandungan sblm ni, faktor naik brat badan dr spatutnya time pregnancy. Bkn smua org wajib minum. Sbb perubahan hormon dan faktor uri, org x da kencing manis boleh jd kencing manis time pregnant, sbb insulin yg dkeluarkan bdn x dpt diguna dgn optimum. Kenapa dr risau sgt nk detect kencing manis ni? Bkn stkt takut baby lahir besar yg mana proses kelahiran baby boleh stuck dn risiko kecederaan/kematian tinggi. Byk risiko lain-problem jantung(cardiomyopathy), kecacatan janin, tumbesaran janin terbantut (iugr), masalah kelahiran pramatang. So dr kena monitor lebih skit kes2 mcm ni

5y ago

Ye btl..sy pon prgnt br detect kncg mnis sblm prgnt xde..sbb brt n ada sjrh kuarga..

Sbb walaopun x de kencing manis before pregnant, high percentage of mommy dpt GDM masa pregnant. That's why kena minum air gula and check how mommy punya badan response whether Ada potential kena GDM x.. if Ada chances mungkin kena GDM then doctor akan start control dari awal so that both mommy and baby sihat

Skrg if umur masa pregnant >25, semua kena minum air gula sekali masa 24w ke atas sbb potential utk dpt GDM for non family history patient agak tinggi bila nak masuk 3rd trimester.. ia disebabkan oleh pregnancy hormon..

Kan waktu buka buku nurse ada bgtau berapa kali nak kena minum. Awk check balik buku awk. 🙂 Macam sy mak ada rekod kesihatan. Jadi sy kena minum 2 kali nanti.

2 kali. penting tuk tahu kita ada kencing manis atau tidak. Sometimes time preggy sakit yang xda time sihat tu yg akan dpt time preggy. Sebab kita carry baby.

2kali. Sy mmg tiap2 kali pregnant, kena minum lg² jika famili ada diabetic. Confirm kena 2kali minum. Next 3weeks dah kena minum hahaa

Sy first kena mnum air gule.. Mnum2 trus sangkut gdm.. N skrg dh mkn ubt+insulin.. Harapnye tk kekal la smpai dh bersalin nnt..

saya first time preggy . kene minum air gula 2 kali . result dua dua bawah 7 .

Saya takde diabetic tapi kena minum Air gula 3 kali sebab berat lebih

2 kali..msa pregnant 4 bulan dan 7 bulan nnt..