Susu Badan Sikit

Saya tengok ramai mommies yang complain susu badan sikit, tak meriah. Bila tanya rupanya anak baru beberapa hari.. Jangan risau mommies! Susu badan tu ikut perkembangan usia anak. Kalau anak bawah 3 bulan, sekali pam/perah susu cuma dapat beberapa titis atau 2oz saja contohnya, susu ada dan cukup, insyaAllah. Tak perlu risau sangat. Jangan dengar cakap orang luar yg suruh topup formula. Sebab kalau topup formula, lagi la susu kita akan mengering sebab takde demand dari baby sebab tu tak perlu pam susu masa dalam pantang. At least, lepas anak dah umur sebulan pam lah kalau nak buat kumpul stock masuk kerja pun. Be happy okay mommies. Don't give yourself unnecessary stress. ?

1 Balas

Kesian juga ibu yang tak mampu susu badan anak. Pengalaman kakak ipar, ketiga-tiga anak dia susu formula. Jumpa pakar pun tetap tak boleh walaupun masa tu breast bengkak teruk. Pakar dah tolong buat macam-macam, masih sama. Akhirnya pakar sendiri kata kena bagi formula.

5y ago

Yelah. Dia cerita pun sebab takde rezeki nak susukan anak dia dengan susu badan. Jadi simpati. Saya cukup 11 bulan, susu badan dah kurang. Luka kiri kanan sebulan lebih. Terpaksa topup formula. Nak tunggu setahun, bagi anak susu fresh milk/full cream pun tak boleh tunggu. Doktor bagi ubat tambah susu + vitamin, baru ada perubahan, tapi masih belum dapat bagi.