Breastfeeding

Haii mommies.. nak tanya tentang menyusu badan. My mom cakap,susu i tak cukup and yeah my mom ask me to topup susu formula. Lately ni memula dulu pam,dapat banyak.now makin drop susu tu Boleh mommies share how to increase susu. Sebab susu drop ni risau nanti bulan 10,saya da bekerja. Risau susu tak cukup and my mom said will topup ngan formula..i klau boleh nak anak just susu badan sahaja.

4 Balas

Sis if you nk jadi epmom mmg agak mencabar and penat. Mental mmg kena kuat. You kena belajar power pumping baru lah susu tu banyak kekadang ada yang sampai terover supply. Tapi sbb nak buat stock susu kan. Jaga waktu pump and df baby. Banyak ilmu nak kena belajar. I pun masa nak try jadi epmom rasa mcm tak sanggup. Mmg respect lah siapa yg epmom tu. At last husb suruh resign je so terbantut niat nak jadi epmom. Btw mcm i cakap u kena belajar power pumping untuk banyakkan supply. Kalau baru lepas df baby boleh je pump lagi bagi kosong breast 2side tu tak kisah lah dapat berapa oz . Tapi dlm sehari tu buat pumping everytime perlu and timing yg perlu pump. And boleh ikhtiar ambik milkbooster mcm i ambik lactation jelly tu susu mmg cepat sngt topup balik. Nak mix formula pun xde masalah. Mmg susu ibu yg lagi terbaik. Tapi kita jangan stresskan diri sendiri. U stress lagilah susu drop. Ada je mommies yg pergi kerja bagi baby formula balik kerja baru df baby. But kalau tak pump kat office susu tu akan drop lah sbb demand dari baby x dapat. So if u still nak bf baby makesure buat stock susu . U can choose weather nak mix but df baby kat rumah ( ni kena buat pumping kat office untuk jaga supply&demand) , Jadi epmom yang you kena belajar power pumping & also kena buat pumping kat office jugak untuk kosong kan breast, Fully formula stop bf. Ni semua depends and ur choice mama.

Mgkn awk bnyk baca artikel or dngr org ckp kbaikn bagi susu ibu dgn anak kan? sbb tu awk rasa klu boleh nak bagi fully bf. Kita jgn selfish terutama bab susu anak, ada sebab knpa mak awk nak suruh topup susu dgn fm sbb bby ni klu x ckup susu mereka akn nangis je, siapa yg susah nt?? mak awk juga yg susah sbb dia tolong jaga anak masa awk krja kn? cuba fikir awk pam susu ngam2 tp anak berubah mood tiba kuat minum susu, apa kena buat klu susu pam ngam2 je utk hri tu? nak xnak mak awk kena topup fm jg. Itu laa sbb knpa mak awk ckp sruh topup dgn fm. yg melayan ragam anak nt mak awk. Sy pn fkir bgni dlu nak bgi anak fully bf tp sbb susu drop dah buat bnyk cara utk rangsang susu tetap jg xdpt nak capai jumlah susu yg ckup utk sehari.. so sy terima hakikat je yg anak xdpt fully bf, skg anak fully fm prkmbgan smua ok, xde yg kurang anak sangat bijak. Cumanya susu fm ni kena berkorban duit la, Sama jg dgn susu badan ibu kena berkorban beli milkbooster, beli makanan yg sesuai dan berkorban tenaga dan masa utk pam susu. Tau semua ibu nak yg terbaik untuk anak, tp kita kena fkir org sekeliling jg yg akan tolong jaga anak kita tu nt. hehe

Kalau nak jadi epmom kena banyak cari ilmu sis. Kadang susu drop ni ada banyak faktor. Kena jaga waktu pump, jaga pemakanan & jangan terpengaruh dengan faktor persekitaran. Allah jadikan susu ibu cukup untuk keperluan anak kita. Jangan compare susu kita dengan susu orang lain sebab demand anak anak berbeza. Saya percaya pada supply & demand. Selagi ada demand (anak yang menyusu) selagi tu ada supply Percaya lah kalau anak masih menyusu direct dan awak pump hanya dapat 2oz itu masih dikira banyak Anak menangis tak semestinya anak lapar. Banyak faktor lain contoh dia nak tidur/tak selesa. Sebab bayi hanya berkomunikasi melalui tangisan. Bukan semata mata menangis = lapar Saya cadangkan awak follow lactation consulatation di ig untuk prepare ilmu jadi epmom kalau betul serious nak susu kan anak sampai 2 tahun Boleh follow 1. Baby language 2. Nyusoo.official Sana banyak tips penyusuan dan moral support untuk TAK TOPUP FORMULA dan percaya dengan diri sendiri untuk menyusu badan Semoga berjaya sis, terus kuat semangat 😍

kerapkan menyusu jam 3-5 pagi.itu waktu terbaik rangsangan pengeluaran susu.nurse sy bgtau