Luahan hati

Saya taktahu nak mula dari mana. Anak baru masuk 2bulan. Anak pertama. Motherhood ni memang rasa sangat sunyi eh? Rasa macam takde org peduli kita makan ke minum ke. Tambah2 suami selalu kena OT. Waktu jumpa hanya pagi sekejap, tgh hari. Malam2 dia balik saya n baby dah tido. Salah ke saya rasa sangat tak adil sebab 90% hal berkaitan anak sy yg buat? Mandikan, tukar pampers etc. Suami mandikan anak tak sampai 5x. Tukar pampers kena disuruh baru buat. Susah ke berinisiatif check pampers anak, offer diri nak mandikan anak? Saya stress sampai satu tahap rasa macam nak bunuh diri. Tapi bila tgk muka anak tgh menyusu rasa sedih. Kenapa diri ni takde org faham. Ingat senang ke beranak? Bf sampai luka2 berdarah. Saya bukan mengeluh. Saya terlalu sayangkan anak sy. Dialah nyawa sy. Terlalu banyak benda yg makan hati dengan suami. Lepas bersalin lawat di wad, takde tanya saya okay ke tak, ucap terima kasih. Takde... sampaikan saya menangis dalam wad tu suruh dia tanya saya ok ke tak. Saya stress sgt2 sampai tgh nyusu anak pun boleh menitik air mata terkenang nasib diri. Aku ni salah pilih suami ke. Suami aku ni takde common sense ke? Ke aku ni tak bersyukur terlalu meminta terlalu sensitif? Rasa nak lari jauh2 bawak anak. Lari dari semua benda. Kecewanya hati ni bila suami tak memahami

11 Balas

Normal je rs macam tu. saya waktu pantang pun stress nangis2 dgn suami, lepas pantang lagi lah kan duk sorg2 urus sorg2 newmom newbaby pulak, asek ngadu je hari2 text suami cakap stress. saya pun fulltime housewife. mmg anak n keje rumah saya urus sorg2. emm suami ni camtu la sis, dia mmg akan serah anak n rumah pd isteri dia semua, mmg harapkan isteri dia sbb tu diorg takde inisiatif tuk jaga baby macam mana kita jaga, means dorg ni tak concern pun pampers baby tu penuh ke, atau baby tak mandi2 ke mmg dorg susah nak peduli. tu mmg sifat dorg sis, sbb dorg bapak, kita ni ibu2 mmg cakna segala benda tentang anak n rumah. jangan haral dorg akan faham apa kita nak dorg buat.. so satu-satu nya cara utk tangani masalah ni ialah dgn minta tolong. bukan suruh. minta tolong suami mandikan anak, cek pampers anak dan lain2 yg kita nak dia nak tolong kita. kena ingat tugas isteri ni melayani suami dan menjaga anak dan menjaga harta suami (rumah). jadi kalau nak ringankan beban, boleh minta tolong suami, tp kalau kesian kan suami mmg kita lah penat. kalau penat mengadu lah dgn suami. jgn marah2 sis, kalau nak minta tolong, minta tolong elok2 , kalau nak mngadu mngadu lah elok2 kalau kena mnangis time mengadu, nangis lah, janji jangan tinggi suara pada suami. sbb suami n anak ni ladang pahala, semua org stress jaga anak kecik, saya pun terkena baby blues saya taw rs macam mana, saya faham. nak buat camne ye, dah tu mmg tugas kita, tak boleh lari, mmg hari2 akan hadap benda yg sama, kalau nak husb tolong, MINTA TOLONG jangan berharap dia akan faham dia nak tolong.

Apa awk rasa valid. Kita penat, baru lepas beranak. Mmg harapkan orang tau sendiri apa kita nak. Hakikatnya tahap pemikiran laki tak sama mcm kita. Org perempuan naturally ada sifat keibuan tu jadi baby keluar je kita dah ada surviving mode. Ready atau tak, semula jadi atau tak, otak laju je tau apa nak buat. Laki pulak dia tak dtg benda tu naturally. Sbb bukan dia yg susah2 keluarkan baby. Otak dia pikir ke lain, mungkin dia pikir dh ada anak kena kerja kuat lagi so kalau kerja kuat kena balik lambat. Perspektif dia mungkin berbeza, surviving mode pun berbeza. I pernah rasa baran jugak dulu. Rasa sakit hati semua yg sis rasa i pun rasa. Sakit hati tu mcm eh penat la nak kena cakap je macam jaga lagi satu baby pulak. Tapi mmg tu lah natijah dia. Awk perlu rehat yg cukup jugak jadi bincang elok2 dgn husband masa dia off day. Nyatakan apa yg awk expect dari dia sbg seorang suami dan ayah. Kalau dia nak degil juga, tarbiah je. Sbb bukan alasan kerja sampai tak boleh tgk anak and tukar lampin anak. Breathe. Susun ayat cantik2 bila nak communicate ye sis. Rehat dulu. Jgn buat apa2 kerja kalau tak sempat. Yg penting awk dgn baby healthy mentally and pgysically

6mo ago

💯 kadang bukan dia tak concern. dia concern, tapi cara lain. laki memang naturally adalah provider & protector. perempuan instinct dia adalah to nurture. jadi fokus masing2 tak sama. yg tu fikir kena cari duit untuk cukupkan makan pakai, yg ni fikir kena mandikan, bagi makan, cuci berak etc. sebenarnya both pun ada end goal yg sama in mind, untuk jaga baby tu, keep the baby alive, healthy and well. jadi kalau suami tak nampak apa kita nampak, jangan salahkan dia, tapi kita tunjuk, ajar bagi dia nampak. and kita pun kena belajar juga untuk nampak apa yg dia nampak.

normal sgt.. untuk awal2 rasa mcm ni.. sy pun awal2 mcm Tu juga.. rasa mcm asyik sy je buat smua benda..tp last sy ckp juga.. sy Kata besok sy Mati, ketuk kubur.. tnya "mcm mana nak tukar pampers.. " "mcm Gini Gaya kalau msuk ICU pun kene keluar balik, Sbb ank kt rumah takde org urus". sy ckp mcm ni jee kt suami . lagi satu.. xperlu expect untuk suami ckp trima kasih ke apa.. kalau Kita tau suami Kita mcm gitu je respon.. buat sakit Hati nnti.. kalau sis nak benda Tu smua,direct ckp suami. org laki ni selagi xckp dia xpaham. nnti lama2 mkin ank besar ,emosi akan kembali stabil balik.. yg Kita nmpk mcm suami "xtolong" ni,lama2 Kita akn nmpk ..sbnrnya dia ada "tolong" Tu. cuma Kita brperang dgn emosi awal2 ni..

cakap, sis. orang laki ni kena cakap. and bila minta uruskan anak tu, jangan cakap macam bagi task yang dia boleh tick, settle. cakap macam kita ajar intern, make sure dia tau tu memang tugas & tanggungjawab dia, bersama. and maybe suami sis macam suami saya jugak, jenis yg susah nak express diri dia dalam perkataan. nak tunjuk concern, ucap terima kasih etc susah. birthday saya pun dia bagi kek kosong macam tu je. takde happy birthday takde tulis2 ucapan apa2 pun. tapi kita tahu tu effort dia. kalau sis nak dia cakap something, mintak je, jangan tunggu. certain laki ni memang macam tu pesen dia.

6mo ago

sis sya pernah rasa begini juga smpai sya kata dgn suami ambik anak nie sebelum saya buang merata2 .. di sana asben tau dah kalau wifenya nie dah koyak mental .. start dari sana ,, husband menolong dr A - Z .. sabar ya sis

sye fulltime housewife, mmg 90% kerja rumah n anak2 sye yg urus. ye sis, mmg kdg kite akan rse sunyi, penat, burnout sbb smue bnde kite yg buat. sye sendiri la kan kerja2 rumah mmg sye xbuat hari2 mcm basuh baju, kemas rumah semua tu. sye akan buat selang 3-4hari or ikut mood. bab anak pulak, time husband ada sye mntk je tlng die suh mandikan anak, suh dia cek kan pampers semua tu. org laki ni kite yg kne suruh sis, xsuruh die xbuat. awl2 dpt anak 1st dlu, sye sendiri kdg penat bergaduh dgn husband bab2 mcmni. hahaha. bile anak dh 2 ni, ckp direct je dgn dia, xpuas hati ke marah ke, hahaha.

Normal rs mcm ni. Suami mmg kena bg attention. Tp selalu ingatkan diri yg tugas isteri mmg jaga anak2..itu tugas utama kita selain jaga suami. Itu yg bg sy tak merungut. Kalau tak mmg kita cenderung rs nk marah anak padahal kita sebenarnya marahkan suami. Sesetengah lelaki dia anggap ala biasalah semua perempuan beranak, jaga anak..blh je? Tp dia lupa yg itu perempuan lain, yang kita pulak isteri DIA.

sis.. rse nye semua suami mcm tu.. dyorg memg lack of common sense.. sis suruh je suami buat ape yg sis nak buat.. yes!! even kne suruh bpuluh/ratus kali.. laki nie jarg la suruh sekali dua trus buat.. memg kne slalu pesan.. ade anak nie penat & klu bley jgn penatkn emosi.. rse nak mngamuk, nanges guling2, nanges je dpn suami.. lps tu sis rse lega.. pcayalah..

6mo ago

Terima kasih awak utk kata2 n nasihat. saya tak keseorangan dlm hal ni ye. Hampir semua ibu hadap benda yg sama. In sha Allah sy akan cuba kuat utk ank n family

Kne ckp sis. Otak lelaki x mcm prmpuan. Jd klau sis ad ank lelaki didik la supya jd suami yg memahami dn memudahkan utk isteri. Didikan mertua mainkan peranan, smua bermula dri rmh suami wktu kecik. Klau kita prmpuan, mmg dri kecik "inisiatif" prkataan ni asyik msuk je. Berhasil sbb utk common sense prlu ad inisiatif.

normal sbb emosi kita tak stabil ..mmg kita perlukan attention dri org keliling..sy tgh pregnant ank kdua pon kdg rse suami emo sgt sbb suami tknk tlong sgt jaga ank first..tpi kdg2 sy okey jee ... kdg je rse penat, marah, sedih ..

Sesetengah lelaki kena cakap tapi sesetengah jugak dia tahu tanggungjwb dia. Bagi sy, suami awak yg bermasalah.