Toddler kuat nangis

Ada ke yg anak kuat nangis? Anak sy umur 2 tahun dh skrg bukan baby lg tp kuat nangis.. Ingatkan makin besar makin ok laa tp tak.. Lagi2 kalau nk tido malam tu kena ada drama air mata dulu.. Nangis mcm org dera dia padahal sentuh pn tak.. Tak nk tido tempat dia nk jgk duk bwh ketiak mak dia.. Kadang sampai tido atas leher mak dia 🫠 Bukan tak suka tapi tulah stress kadang nk berkepit je manjang smpai ke malam.. Sebelum ni dia ok je nampak je dh tutup lampu pandai2 dia laa tido sendiri kat tilam sendiri tapi lepas je masuk 2 tahun buat perangai mcm ni plk nk berkepit je haihh penat penat... Dah tk tau nk buat apa lg dah.. Ada tips tak nk bg dia tidur tempat dia sendiri balik?? Ataupun just follow the flow je ?? 😌 #SeriusTanya #bantujawab #ingintahu #firstmom

5 Balas

Sama dengan anak saya..umur 2 tahun 4 hari...sebelum nie time tido mlm elok je masuk tido,cukup time tido,dia dah tahu pergi tilam dia utk tido,tak perlu tepuk ke apa,minum susu baca doa,sambil layan mata sedar2 dah lena,senang je😊..masuk je 2 tahun dah 2 mlm tido jaga mlm nangis2 nak tido buai,padahal sebelum nie time mlm mmg x tido buai langsung..waktu siang ja dia tido buai,itu pun jarang2 tido buai..Dah 2 mlm nangis2 jaga mlm sambil ckp nak buai..dah terpaksa masuk dlm buai,baru la berhenti nangis ngan sambung tido 😅...pelik juga perubahan dia,tapi layan je la,enjoy the moment..anggap perubahan baru masuk umur 2 tahun,berubah angin 🤭

Just follow the flow Anak mungkin sedang masuk fasa tantrum Layan ja sis Anak yang dapat lebih perhatian dari parents akan jadi anak yang matang Saya dah lalui fasa tuu Memang penat masa umur 2-4 macam tu sebab fasa tantrum Masa ni anak2 perlukan lebih perhatian Dorang nak tahu macam2 Dorang akan tanya macam2 Dorang nak explore macam2 Dorang nak try macam2 Memang penat Tapi jangan stress Sebab ni proses anak2 membesar… Kita ibu kena kuat mental kena sihat fizikal InsyaAllah

Follow the flow sambil educate. Anak sis dalam fasa nak meluahkan emosi. Memang akan macam2 akal dia yang out of sudden je, insyaAllah by 3y plus dah berkurangan tantrum.

normal untuk usia mcm ni tiba2 Ada perangai baru. layan je.. lama2 akn hilang, nnti naik pulak ragam lain..

Normal. Fasa dia nk perhatian dan tantrum. Hadapi dgn sabar dan hikmah. ❤️