Krisis Rumahtangga

Saya sudah berkahwin 3 tahun dan mempunyai 2 cahaya mata. Saya seorang isteri. Saya, suami dan anak-anak ddk dengan keluarga saya sepanjang perkahwinan. Kami ada rumah sendiri tapi bila nak pindah je ada je mak ayah sy mcm bg alasan yg buat saya tak jadi nak pindah rumah sendiri. Saya nak jaga hati suami dalam masa sama saya nak jaga hati keluarga saya juga. Punca saya nak berpindah adalah kerana suami sudah mula rasa tak selesa dan nak mula ada kehidupan sendiri kerana keluarga saya selalu get involve dengan apa yang kami nak buat. Dari segi penjagaan anak, penjagaan rumah tangga dan segalanya. Jadi saya sendiri rasa yang hubungan begini tidak sihat bila keluarga dah masuk campur. Saya sering gaduh dgn suami sbb suami kata sy selalu ketepikan pendapatan dan perasaan die malah saya lebihkan keputusan keluarga saya. Saya jadi serba salah. Saya cuma boleh mengharapkan suami untuk memahami suami saya yang tersepit ditengah-tengah. Saya sekadar mahu berkongsi luahan hati kerana saya dah mula serabut. Saya sedang berpantang sekarang dan tak sabar nak pindah rumah saya sendiri supaya suami berpuas hati. Tapi mak ayah saya pula…. Saya ada bg hint ckp lepas pantang nak pindah…mereka tetibe carikan anak sy pengasuh di kawasan rumah mereka. Saya taktahu nak cakap mcm mana.

8 Balas

Tak boleh mcm tu sis… Kesian suami patutnya dia lebih berhak buat keputusan… Saya pun ikut family saya , tapi tak serumah lah… Saya menyewa rumah berdekatan, boleh jaga ibu bapa saya dan suami pun selesa duduk rumah berasingan… Boleh jenguk parents bila2 masa je… Bila campur sekali ni mmg takde langsung privacy… Tolong lah faham keadaan suami awak… Kalau saya kt tmpat dia pun saya akan stress… Cakap elok2 dgn mak ayah awak, awak ni kena dengar cakap suami dah… Syurga awak pada suami awak… Jadi utama kan suami dulu, tak semestinya awak tak penting kan mak ayah… Cakap baik2 bg mak ayah faham 😇

Ustaz ada ckp, suami kena utamakan Isteri, Anak baru Keluarga Lain... Same goes to si isteri juga.. Wajib utamakan Suami, Anak, baru Keluarga Lain.. Awak dah jadi tanggungjawab suami, haruslah taat pada suami. Apa yg suami tak suka jgn buat, mcm tu juga suami... Apa yg awak tak suka suami jgn buat... Kena lah berlaku adil... Kena ada tolak ansur... Anak2 awak tu semua bawah tanggungjawab suami jugak, awk kne lah main peranan jugak sebagai isteri sebagai ibu.. Cuba lah bagi parents awak paham situasi awak..

Bagi pendapat saya. Lepas kahwin mmg kena duduk berasingan. Bila dah kahwin ni wajib dgr cakap suami. Bukan suruh abaikan parents, salah kalau abaikan. Boleh dtg jenguk tiap2 minggu n duit pocket pun bagi sekali kat dorang setiap bulan. Tu caranya. Bukan duduk sekali dgn parents.. salah tu. Hal keluarga takleh org lain tahu boleh tibul masalah besar. Lagi2 kalau parents masuk campur.. sedangkan benda simple leh uruskan sendiri tapi bila dah campur tangan huru hara jadinya.. sebb tu la kena duduk rumah sendiri

bile dah khawin..kne utama kuarga sndri..esp suami or isteri..keputusan bkn lg d tangan parents.klau x mcm x kawin la.parents xleh nk tentukan hal kuarge cre didik ank..jg ank..jg kuarga kite.klau sy pn stress jd suami awk.die pn xleh nk selesa dgn cara sndri..bkn bdk2 lg kne ikut a to z.so awk kne tegas dgn keputusan awk sndri..tegas bkn bermakna melawan.klau x gtu jelh cre idup awk

2y ago

awk patut ikot suami berpindah, kalau sy jd suami awk pon sy tak selesa. lgpon awk dah jd tggungjawab suami bukan lg ibu bapa. masa ni la nk belajar hidup bersama, susah senang bersama. bincanglah elok2 dgn family. kita dah jd isteri, ketaatan kita perlu lebih kepada suami.

Selepas kahwin seeloknye ikut suami bukan lg kehendak ibubapa. Si suami adalah tuan rumah kita dan anak beranak kita. Bekerjasama dgn kewajipan dan tanggungjawab serta peranannye utk membina rumahtangga bersama si isteri. Jika ibubapa rasa sukar, maklumkan its time to have privacy age, and cuba amik rumah berhampiran utk meredakan pemahaman mereka terhadap keluarga kamu

Puan nak jaga hati ibu bapa sedangkan hati suami terluka. Hukum taat bila dah kahwin adalah pada suami bukan ibu bapa lagi. Suami puan dah cukup faham dengan situasi puan. 3 tahun dah duduk dengan parents puan. Puan yang takfaham situasi suami puan. Berpindah lah demi kesejahteraan dan keamanan rumah tangga puan. Jangan dah terhantuk baru tengadah.

Itu la yg mn2 pmpuan rasa juga klau tinggal dirumah mertua, tapi situasi ni just switched lelaki yg tgl drmh mertua... InsyaAllah semoga semua dipermudahkan urusan rumahtangga sis. Bukan beerti klau pindah rumah sendiri sis tak balik rumah mak lagi, boleh je lawat hari2 atau setiap minggu. 🌹🌹🌹

kena utamakan kehendak suami sebab da kawen kita kena taat suami keuarga nombor 2