Luahan hati.

Saya ni baru hamil dah 10minggu,anak sulung.. Saya baru je pindah duduk bersama keluarga suami..tapi dalam rumah ni,kakak2 ipar saya tiada apa alahan2 ketika hamil anak mereka dulu tapi bila turn saya,saya alami alahan mual2,penat & cepat ngantuk..Father in law saya asyik complain je cakap saya punya mindset tak kuat sebab asyik ada morningsickness..saya bukan nak pun dapat alahan macam ni..father in law saya perli2 tu masa suami saya tiada keluar bekerja.. Sedih saya..kakak2 ipar saya hamil pun masih bekerja,saya nii pulak duduk je rumah..father in law saya tak puas hati,ada saja tak kena dekat saya yang dia nak “sound”..bila sound tuu masa suami saya tiada..sakit hati,sedih..dah suami tak kasi bekerja,nak buat acana..haih..saya dah bagitahu suami tapi suami tengah usahakan untuk berpindah sedangkan Father in law saya memang tak kasi kami pindah..asyik marah je kalau kami plan nak pindah.. kami tengah kumpul duit untuk cari rumah baru..baru 2 bulan stay bersama,saya dah stress.. Saya cuma nak luahkan perasaan saja,saya tak ada tempat nak share sebab nak jaga aib keluarga dengan saudara2/ keluarga saya..terima kasih semua..#firstbaby #bantusharing #1stimemom

21 Balas

Sabar lah sis selagi mampu bersabar. Sambil tu doakan la jugak utk mertua tu moga die boleh memahami or at least mulutnya tu esok2 tak menyakitkan. Sy rasa sy boleh relate ape sis rasa. Even sy duduk umah sewa berdua gn suami, tp umah dkt je dgn mertua. Stakat 4bln sy pegnant ank first ni baru skali sy mabuk muntah2, demam baru 2kali. Biase suami yg kena alahan smpai lembik byk kali dah. Dah adat duduk dkt dgn umah mak dia, mmg mak dia tahu la ape jadi kt anak dia, anak mesti cari mak bile tak sihat kan.. time sy xsihat rasa mcm sy duduk umah bujang diperantauan tu xde beza, mertua jgn kate nk amik tahu. Kalau tahu pun xde nye nk kesah. Dorg pikir yg jarang kena alahan ni kuat mcm goku supersaiya agknye, badan xkan ad rase sakit2, xkan rase penat, dan takde nak rasa tersinggung hati. Ada skali tu dorg buat mkn2 dgn sdare lain sume, kbetulan aritu suami mabuk tp sy ok je. Sy mkn nasi myk, dgn jagung rebus. Pastu mak mertua tegur "xnak benti mkn lg ke? Kesian kt anak ma tu awk mkn die yg muntah, ma kesian kt anak ma. Awk tak kesian kt laki awk?" Sy mase tu senyum je kata "kesian lg kt baby dlm perut ni lapar" tp dlm hati tipu laa xde terase lgsung. Dh la time sy xsihat aritu sorg pun xde amik tau tnye sy mcm mne kt umah sorg2 time tu. ari kedua sy xsihat suami tpakse g kje dh, mak mertua call tnye buat ape sy ckp la tdo dh time tu dlm 9mlm lebih. Dia boleh kata "eh tidoo je keje". Pastu tetibe adik ipar n biras dtg umah semata nk mintak covid test kit. Bukan tanya kabar sy yee.. time biras cirit birit sbelum tu, mak mertua beriya gelabah call sy suruh amik biras tu bwk g klinik, katanya keracunan smpai pitam dh. Sy time tu baru abis keje mmg pikir nk balik rehat la, tp dh mertua mtk tlg gitu kita ok jela. Mujur biras call balik kate die ok je xyah g klnik. Org tak pegnant pun tahu penat seharian g keje, apetah lg org pegnant badan tgh alami perubahan itu ini. Kalau mikir cara layanan mertua ni mmg byk kali rasa tak adil, mustahil sy tak kecik hati. Tp sabar jelah, syukur je at least sy tak duduk serumah dgn dorg. Kalau duk serumah rasanya tiap ari mkn hati smpai kemurungan kot. So sy suggest sis dgn suami sis berkeras jelah pindah kluar duduk rumah sndiri. Kita kawin ni nak bina rumahtangga n keluarga sndiri dgn suami, bkn nk bina rumahtangga dgn mertua. Mertua semua tu sebahagian dr kisah keluarga je. Dorg patut tahu dorg xpatut ikut campur hal rumahtangga anak2. Moga sis terus kuat n dipermudahkan urusan.

Sbar ye sis, smoga sis tabah je, smoga ada lbih rezeki untuk sis buat rumah sndri, sya pun sma jga duduk ngan mertua bru je, syukur lh stakat ni takda apa² msalh smoga smua nya normal je, sjak pantang bby 36week je, mak mertua caring btul, jga pemakanan sya, kdang tringin nak mkan bnda tu tpi dia tak Bgi, kena jga juga kesihatan katanya, serumah skli Dngan kakak ipar suami sya, bini kpada abng suami sya, kdang ada lh jga terasa hti Dngan dia even dia tak libatkn kita, tpi hri² badmood, kita yng duk Dngan dia rsa mcam tak privasi pula, ylah, tiap hri badmood je, muka masam kita tngok rsa tak sedap hati, mak mertua pula garu kpala tngok dia, tpi as long stakat ni tak ada lh pentengkaran besar, sjak dah dkat 3 tahun bersama, kdang duk borak ngan man mentua ada jga crita psal dia, sbb menantu dia sorang ni, asyik tegur dia je buat itu ini, jngan msak tu lh inilh, jngan buat tu lh inilh, time anak dia tdur dia Mrah orng bising, tpi Time anak sya tdo, anak dia bngun, riuh rendah rumah jdinya tak pula dia tegur, ada kala skit juga hti Dngan dia ni, sya first bby tegur sya slah memakai pkaian anak lh menyusu anak lh tegur itu ini, Bgi sya, sya adalh first mom Bgi sya berdikari sorang dri sbgai first mom, sjak bila nk hrap kn orng ajar kn, klau asyik orng tunjuk ajar, kita pun tak tau yang slah dan btul, sbb kita ibu dia, kita lbih tau apa yng baik untuk bby kita, bby kita skit bukan dia bwa check up, msih jga ibu dia sndri, sya tak suka lh kena kongkong, suami Dngan mak mertua pun tak mcam tu, sya lbih bnyak bljar Dngan kakak sya yng ada 6 anak, since sya bujang lgi bljar sbb kakak sya memang sruh sya jdi bby sitter, ni dia bru 3,jdi meluahkn perasaan pula kt sni, ni lh yang terbuku kt hti😌, apa pun smoga urusan sis Di permudahkn 🤗🤗

Sabar sis, kita prmpuan ni mmg susah nk dduk dgn fmily mrtua sbb akan ada sj benda tak kena tmbh2 klau kita ni xbkerja dok ada ja dirumah. Tak smua la mrtua jhat mlut cm tu tapi kbykannya yes. Sy pn duk rumah fmily mrtua n sy xkerja, wlaupn dorg ok tp ada sorg dua fmily yg lain yg ttba dtg rumah ckp perli2 sbb xkrja pstu nt dh ada anak lg susah suami krja sorg kan. Sblm prgnant sy ok nk cakap mcm2, tp bila prgnant ni hati kita mmg cpt terasa, tp untung sy sikit sbb rumah mak sy dgn mrtua ni xjauh so caranya sy balik dduk rumah mak sy sndri dlu smntara sbb sy xnak dgar ada lg mlut2 tosik cm tu diwktu hati kita tgh tisu ni. Nsib suami fhm sy ckp sy alahan nk balik dkt mak dlu. Tkot jgk kn tgh2 alahan ni dtg plk yg mlut puaka tu ckp kita buat terok plk kn. Apa2 pn, mmg ditakdirkan kita prmpuan mmg kena kuat dgn kata2 org, sbb mlut org ni mmg ssah nk ttup asyik cari salah ja. Abaikan dorg, bljar pekakkan tlinga wlaupn mmg sakit. Ckup duit nt blah sj dri situ sis jgn tggu jgn dgar ckp dorg xkasi pndah tu, klau tggal situ jgk lma2 hbungan kita dgn suami yg brdarahnya,lbih baik elakkan,biarlah org nk kata apa. Hidup kita biar kita sndiri yg tentukan bknnya org lain,kann.. stay strong sis, jgn stress2 sgt. Smoga dimudahkan segala urusan sis nt 🤗💪🏼

3y ago

Mmg setuju abaikan mulut toksik tu, untuk kes saya, saya bg syarat pada suami spy adil. Kalau dia tidak sesuai duduk rumah mak saya, kena faham la saya pun rasa benda yang sama. Agak susah kalau suami kategori anak kesayangan, saya kena buat keras hati tidak layan semua yang remeh. Keputusan kami sepakat cari rumah berdikari sendiri itu lebih baik.

Sabar ye, duduk rumah mertua mmg banyak cabaran. Saya cadangkan biar duduk rumah sendiri dan kita ada privasi. Mmg org tua nak kita tinggal bersama (terutama kalau anak sendiri tu anak lelaki), tapi biarlah banyak rumah dari ramai serumah. Lg satu saya musyikil, kenapa ayah mertua yang banyak menegur. Waktu tegur ms suami tiada, saya agak musyikil dan terasa agak seram bila dengar dari cerita puan. Saya juga ada bapa mertua, bapa mertua paling sayang saya tapi dia akan tegur masa suami bersama atau tegur melalui suami. Harap puan tidak tertekan dan dapat cari rumah untuk tinggal bersama suami. Sekurang2nya, bila duduk rumah sendiri keluarga sendiri dapat datang berziarah. Besan tidak suka bertandang ke rumah besan. Aura panas dan tidak digalakkan. Semoga puan kuat.

sabar ya sis. kadang kita pun tak minta macam tu. sy masa mgandungkan anak first sy tinggal dkt mertua. kmi laki bini x kerja just meniaga kat pasar. sy ada ipar adik suami sy msa tu pun dia tengah mgndung juga. ya la setiap pembawaan lain2 orang. cuma bila anak dah keluar suka betul banding2 kan anak sy kurus anak cucu dia gemuk. skrg sy tinggal dkt rumah mak sdiri sy. sy keluar dari rumah tu sbb malas kalau d banding2 sgt ni.

bila dh duduk dgn family suami kena banyak bersabar.. confirm akan ada banyak drama bersiri depan Kita kuat mengata depan ank dia org semuanya di buat baik....kalau dh berumahtangga duduk asing Jew..lagipun Kita akan ada privacy...suami lebih memahami Kita....bukan semua mommy mengandung x de alahan ikut badan jugak...jgn salah ramal!! be positif always..

Sy pun tinggal dgn mertua setahun dah . Skrg hamil 4bln . sy duk gn mak mertua gn adik² ipar Alhamdulillah takat ni xde la bunyi . blkg wallahualam 😄 Tp mak mertua baik la slalu masakkn tuk sy apa semua. tp sy msih cri duet tuk depo umh sewa . nk privacy sndr jgk walau dia xkisah sy kuar blik kol bpe tp mmg btl klu x ngam slh sorg gn umh. mmg sedih. sabar la sis .

Sabar sis,sy pun dok dgn mertua setahun,anak prem pulak,hari2 dok bandingkan cucu org lain dgn anak kita,cucu lain lahir tahun sama bulan lain2 tp dh boleh meniarap ,anak sy lmbt skit baru nak belajar masa tu,memg stress juga kalau jenis xpernah tgok anak xckup bulan ni..bila anak dh besar cerdik minta tinggal cucu dok dgn mertua,pula,mcm2 hal..kena kuatkn semangat,jaga kandungan

Sabar ya sis……klu menumpang duk rumah mentua memang mcm tu……..tapi jarang pak mentua perangai cmtu…… Sabar sampai dpt rumah….xpe nnti kluar je dari rumah tu…..wlu sesiapa pun jadi penghalang….sebab dah kawin kn…memang kene duk asing pun……. Org mcm tu xbleh bgi muka…..awak n suami kene tegas…..x pasal2 korang yg di pijak nya…….huhhhh

Allahuakbar.. semoga Allah kuatkan hati dan berikan kesabaran buat sis. Semoga ada rezeki duduk rumah lain dan boleh enjoy pregnancy journey. Hormone masa mengandung mmg kita sng sensitive.. takpe sis sedih je baca surah Ar-Rahman. Dia mcm memujuk.. Supaya sis masih mampu positive & happy so baby pon sama happy 😊