Susah berak / Sembelit

Masuk 14 week ni terus susah nak membuang..sakit nk membuang tu dtng kjp je lps tu hilng bila di teran tk kluar2..ada jalan penyelesaian tak nak bagi dia lancar keluar.. seminggu dah ni tak membuang

7 Balas

sy pun mula2 awal pregnant dlu sembelit smpai berdarah ... tpi lepas tukar ubat tambah darah alhamdulllah da tak sembelit da .. sbb sy jenis jarang mkan buah2 dan syuran .. klau makan kdang pandai muntah balik .. sy hanya makan bila sy tringin je .. tpi sy kuat minum air kosong.. stu botol air tu cepat je habis .. 😅😅

Saya pun sembelit masa 11-15 week. Makan buah byk pun xjadi. Last option sy minum susu kambing karihome for mama setiap malam. Alhamdulillah selesai masalah sembelit. Skrg dah 16 week, alhamdulillah makin ok lps amal minum susu kambing. Tapi jgn ambil susu kambing segar tau, tak digalakkan. Klu boleh beli susu yang pasteurized

Makan buah and kena banyak sangat2 minum air putih. Tu je jalan penyelesaian 😅 saya sembelit jugak tapi makan orange sehari 2 biji lepastu air banyak. Esok pagi confirm membuang mcm seminggu 😂😂

makan buah sblm makan berat..sy amalkan mcm tu sblm ni.. Alhamdulillah tiap hari membuang..tp skrg malas mkn buah jd sembelit pulak😅

makn buah syur.. sye jnis ssah mjn buah syur.. tp...1 hri 2l air.. klu susah.. beli je enama.. ubat bontot

Sy pun sembelit, amal makan dragon fruit & yogurt. Dalam 2-3x sminggu. Skang dah OK jer membuang.

2y ago

ok tq

Sy amal shaklee ostenutrix dr ank pertama smpai skrg ank ke2 .. Alhamdulillah ok