First pregnancy

Saya skrg dh 9 weeks 1 hari, pnh pegi scan sblm ny msa 7weeks 5 hari then doc ckp hearbeat dh nmpk memg sya pon nmpk kepil2 gitu tp skrg sya rsa mcm biasa simpton yg sya rsa sblm2 ny mcm cramp2 perut, skt pggang dh hilang cma hdg je snstif sikit dgn bau2, then sblm ny pon memg xde alhan mnth2 cma kdg2 ja bdn mcm xlarat mcm tu skrg mcm dh hilang normal ke saya plak risau? Perlu ke g scan lg sekali?

6 Balas

saya faham sis kerisauan ni, tu yang masa first trimester every 2 weeks pi scan sebab nak tengok perkembangan baby 😅 kalau risau pi je scan kalau kena perli ke apa buat tak tau je sebab kita yang bawa perut kan. semoga baby dan sis sihat je and baik baik je semua, amiin

3y ago

alhamdulillah..dh pegi semalam doc scan doc kta ok xde pape.. Doc pon ok je sporting je siap cakap buli je suami, masa ny laa nk buli hihi doc kta xde mslh cma doc kta perlu risau kalau sakit sgt2 dan ada bleeding...

Sy pon jrg cramping. cuma sakit pinggang dgn nafas pendek je cpt mengah.. sy scan je byk kali pulak tu. masuk 13w tgk bby aktif melantun² dkt dlm. geram betul. skrg ni sy pon rse biasa.. kdg tu xsdr diri tu mangandung dok melawak gusti manja dgn suami🤣

sy pun scan mse 7weeks 6hri da nmpk heartbeat.skrg bru nk msuk 9weeks breats pun da tk rse sakit n bengkak sangat ..cuma rse kerap lapar je . sy tk ad alahan setakat ni ..

3y ago

tk ad pun ..

Normal sis. Nnt dah masuk 2nd trimester, semua tu hilang dan boleh katakan mcm xrasa preggy. Tapi kalau risau sgt, boleh gi swasta utk buat 2d scan

3y ago

ya betul, scan tak bahaya sbb tak ada radiasi. ni Dr pakar saya yg bgtau. saya dri 4 weeks sampai la 8weeks tiap minggu scan tgk perkembangan pakar yg minta buat scan kerap sbb saya ada sejarah gugur. skrg tgh tggu nak scan untuk 10weeks. 😘jgn risau boleh je pergi scan.

jgn risau jgn stress2 ye sis..kalau risau bole je p scan kt klinik swasta..pastu beli fetal droppler kt shopee bole cek heart beat janin hari2..

3y ago

sya scan on 16/2..xpe ke klu pegi scan lg? buku belum bukak sbb booking hri tu bukak 8/3 nnt

tggu lg 2minggu