braxton hicks atau contraction sebenar 🤔

saya skrg 37w 4d. semalam rasa sakit bawah perut mcm senggugut 2 kali selang dalam 15 minit mcm tu. tp sy x layan sngat sbb mengantuk. lpas bangun pagi tdi tiba2 sakit mcm tu jg smpai ke belakang pinggang. tp sy kira pn 3 sj sakit tu pun jarak dalam 12 minit. cuma skrg perut sy rasa x selesa sbb baby asyik mngeras 😌. sy masih bingung dgan braxton hicks atau contraction sebenar. tanda2 lain belum ada.

5 Balas

baik p hospital sis sy baru 37 weeks serah diri p hospital sbb air ketuban prnah leaking masa kndungan 33 weeks...doktor bgi tarikh besalin pksa 2.4.23 ..kemarin 1.4.23 serah diri g hospital time dkt rumah mmng ad rasa sakit mcm senggugut bila doktor cek ad bukaan 2cm..x jadi induce sbb skrng dh ad bukaan 3cm

1y ago

rasa sakit tu dah takde. cuma skrg rasa x selesa sj huhu. tanda lain pun blum ada lagi ni.

braxton hicks awak rasa contraction tu sekejap sekejap. kalau contraction nak bersalin, awak rasa sakit mengeras senggugut tu kerap. contoh 10 minit sekali awak rasa mengeras, 5 minit sekali awak rasa mengeras. setiap kali mengeras tu lama dalam 10-15 saat.

1y ago

mengeras + sakit.

sya smlm skit kontraksi kuat mcm sis start 11mlm smpai ke pgi xblh tdo..pi hosp 7pgi doc check dh ada bukaan 2cm..sllu skit mcm tu smpy ke pnggng,pnggung hbis ..skit kontraksi..klau bngun tdo pon still skit kna pi check..tkut dh ada bukaan mcm sya

Sy 38w pn rs braxton hicks jgk.. Selagi xde tanda lendir darah/air ketuban leaking/contraction teratur sy pantau jela gerakan baby.. Inshaa Allah Mntak2 ok la tp bmbg jg duk dlm bjaga jaga hihi

Saya dah 36w 6d pun macam tu jugak , kadang tu sakit dekat kemaluan macam ada yang nak keluar pastu berasa berair jugak sikit2 . Macam mana ya ?