hello everyone nak tnya ?

saya skrg 10weeks mgidam nak makn oyster fresh boleh x ya ? ada sesiapa x yg pernh mkn time 1st trimester ni ??

hello everyone nak tnya ?
14 Balas

Saya pun mengidam ni dari minggu ke 10, sekarang dah minggu ke 15. Tapi saya mengidam fresh raw oysters di Carousel Singapore. Tapi itulah belum berkesempatan nak balik sana. Dan lagipun dilarang makan makanan yg raw kerana high tendancy of having food poisoning due to bacteria and low immune dalam badan kita. Sabar je ye sis. Semoga kita semua yang sedang pregnant diberikan kemudahan. Aameen..

2y ago

nmpk nya mmg xboleh laa hm.. amin smoga smua nya dpermudahkn 🤲🏻

assalamualaikum hye puan.. disini saya sertakan link untuk rujukan puan makanan bagaimana tidak boleh makan ketika hamil dan juga termasuk tiram kenapa kita tidak boleh makan ketika hamil dan perlu dia elakkn..harap dpt membantu puan..moga dipemudahkan segalanya..aamiin https://hellodoktor.com/kehamilan/rancang-kehamilan/makanan-dilarang-ketika-hamil/

2y ago

most wclme 😉

Oyster memang elok TAPI apa pun makanan raw seperti fresh oyster sangat TIDAK digalakkan makan sebab risiko jangkitan bacteria dan food poisoning. Semasa pregnant immune badan kita rendah jadi apa pun jenis makanan tak dimasak sepenuhnya memang patut dielakkan. Kalau mengidam makan pape pun kena fully cooked tau

2y ago

Ooo okey noted tq 👍🏻

klu bole elakkn dlu klu teringin sgt cube mkn skit buat lepas hajat..seban sumua tau mkana mentah x elok untuk ibu mgandung..pape pun cube sis tnye doc sis sndri tuk dptkn kepastian...kat sni kami cume bole bg pandangan😊

2y ago

mmg xboleh rsanya.. btw tq 👍🏻

sy pon mengidam jugak masa awal pregnant. tp ramai yang kata tak elok makan lagi2 makan mentah. kalau masak pon tak pasti lah boleh ke tak. tapi sy elakkan dulu. lepas habis pantang nanti lah baru makan 😂

2y ago

nmpknya mcm tu laa kena tunggu hbs pntang jugk 😂😂

Elok rujuk Dr, setiap org mungkin x sama. Takut effect kandungan kita 😊. Awal2 pregnant ni nk kena jaga betul2. Anyway, Congratulations on ur pregnancy 🤰

2y ago

tula takut effect kat kndugn tp rasa nak sngt tu tuhan je tau 🥲 tq sis

Saya pun ngidam skarang dh 39w, tapi bila tanya DR mmg dilarang keras. Sbb raw food. Pernah nmpk video dkt raw oyster ada ulat dia. Better sis elakkan.

2y ago

omg 🥶🥶 okey sis tq2 👍🏻

apa2 yg raw x elok sis bila preggy. bahkan ulam pon xbpe elok. senang citer smua nk kna msak elok2.mengidam sgt la ni yaa Sis😁

2y ago

tuhan je tau rsa teringin nya skrg ni 🥴 btw tq sis

Kalau makan full cooked, boleh. Mentah atau separuh masak tak boleh kecuali buah-buahan/ salad.

2y ago

okey tq sis 👍🏻

Tak boleh ni sis bahaya utk janin makanan mentah adalah sangat tak boleh waktu hamil ya

2y ago

alright sis noted tq2 👍🏻