Rasa sengal di tempat jahitan

Hi! Saya selamat bersalin normal January lalu. Tapi skrg saya rasa sengal2 kat bekas jahitan esp kalau jalan banyak or mencangkung. Normal ka ya?

6 Balas

Saya baca article Letak pek ais di tempat kawasan jahitan. Ais akan membuatkan kawasan luka ‘rasa kebas’ lalu kurangkan rasa sakit. Rendam punggung dalam bekas air suam. Kemudian campurkan larutan antiseptik bagi membasuh kotoran di sekitar luka. Jika bersendirian dalam bilik, dedahkan luka supaya cepat kering. Kemudian buka kipas supaya pengudaraan lebih baik. Jangan terlalu lama berdiri dan duduk. Hal ini kerana luka yang ingin sembuh akan membengkak apabila tidak cukup rehat dan berbaring saja adalah tak bagus. Jadi berjalan perlahan-lahan di sekitar rumah supaya luka cepat sembuh Jika luka berair. Masukkan kain kasa ke tempat jahitan. Namun jika keluar darah, nanah atau berlendir, anda perlu segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Jika rasa sakit atau demam ringan, anda boleh makan paracetemol 500mg setiap 6 jam tapi bila sudah sembuh elakkan makan ubat terutama ibu yang menyusukan bayi Luka ini akan sembuh dalam tempoh dua minggu hingga enam bulan. Benang jahitan juga akan tanggal dengan sndiri tanpa perlu berjumpa doktor. Kebanyakan benang yang digunakan hospital kini juga akan larut sendiri dalam kulit, jadi tidak perlu ke hospital semula untuk mencabut benang.

Kalau dari january sampai sekarang masih sakit saya rasa macam tak normal. Sebab tak sepatutnya rasa apa apa dah. Rasa baik puan cek dr. Sebab kawan saya dia constantly rasa sakit bila berjalan atau duduk lepas beranak 2 3 bulan. Bila cek dr rupanya daging dia terlebih tumbuh (lebih kurang macam ni la. Saya ingatingat lupa 😅)

huhu ni sy risau ni sy pun tgh berpantang jgk ni harini hari ke 19 rasa ok dh ckit cuma x blh nk dduk brgerak byk mcm dulu blk la.. tp paling seriyau time nk berak n basuh berak tu 😖 harap² cpt sembuh la luka ni n dpt bergerak berjln dan buat buat semua kerja² rutin harian mcm dulu blk Aamiin 😔

2y ago

sy pn mcm tu,mk mntua sy kate mmng skit time berak tk leh bsuh cm biase sbb luka blm smbuh,sy pn bsuh brdri ok skit tk de lah skit sngt tpi bsuh pn kne gune air suam lah sbb nnti air tu trkna kt tmpt jhit jgk tkut lmbt smbuh😅😅

kalau saya lepas bersalin terutama kena jahit saya mandi air panas .. cuci bahagian bawah tu pakai air suam lega rasanya 😁 sekarang anak 9 orang pun masih buat benda sama

2y ago

tumpang tanya sis, sewaktu bermalan di hospital normal birth, kena tukar pad di tandas dan luka sure fresh, perlu ke kita cuci disana sblm blk rumah pakai air suam..takut rasa apabila nak bersihkan di hosp nanti sebaik keluar LR

Sekarang masih rasa sengal sengal lagi tak? Sebab sy pun mengalami benda yang sama 🥲

2y ago

Terima kasih for the feedback. Mungkn ambil masa kan 😢 rse xselesa btul kn huhu

normal..ambl mse siket nnt akn hilang

2y ago

Ohh risau sungguh saya takut terbukak bekas jhtan tu