Suami tak faham keadaan saya

Saya sekarang prgnant 5week,badan letih jaa,pinggang sakit,rasa macam nk tdo ja... Tp suami selalu xfhm keadaan sy bila sy kata nk rehat,lg pula rumah mertua hampir kenduri..diorang siap pesan suruh sy balik sb byk kerja nk kena buat🥺 Sy nie mcm nk menangis dh dgr..mmg badan letihh sgt...risau sb penah gugur sblm nie..

8 Balas

Badan mereka lain, badan awak lain. Cannot expect you to be the same as them ☺️ maybe time pregnant dulu mereka takde sakit badan etc, tapi sakit badan tak semestinya kita ni lembik dan lemah. Cakap je doctor suruh rehat awal pregnancy, sbb pernah gugur. Love yourself, before others ♥️ Jika ada masalah dalam kandungan nanti bukan mereka yang rasa, ignore sahaja manusia sekeliling 🤭

kalau sis rasa xboleh buat benda berat, cuba sis cari kerja yg boleh buat dgn duduk dn xberat. contoh isi goodies ke apa sekurangnya depa nampak kita buat juga walau ringan. ye la kita ni kena jaga air muka juga kan kalau somi dn mentua xfaham ni. tapi klu sis boleh endahkan mereka terpulang la...

2y ago

lebih baik kak rehat dn bgitau somi dn org sekeliling klu depa tanya

Berterus terang dan komunikasi yg tepat perlu diamalkan. beritahu suami tentang keadaan awk. Dan bgtau mertua, awk tak boleh buat kerja yg membebankan. Bagi artilel berkaitan pada mereka, kalau mereka tak faham, awak rehat je, pedulikan apa mereka kata

2y ago

Slow talk dgn husband.awak kena bnyk rehat.lebih2 pernah gugur.sebab masih awal lagi

kena slow talk dgn husband . awl2 pregnant ni tk boleh lasak2 tmbh2 awk ada history gugur . kena bnyk bedrest awl2 kandungan ni . lps dah masuk trimester ke 2 ok la nk buat kerja pun . tu pun still tkleh buat kerja berat2

Awal2 pregnancy nie la nk kena jaga betul2 sbb janin masih fragile. Kena byk rehat, x boleh buat keje berat2 nie. Nk buat kerja2 kenduri tu, jgn lah sis, buat muka tebal pergi je rehat dlm bilik.

pregnant 5week mmg penat sis, saya dh alami kdg nafas mcm org habis belari padahal jalan ja pun, bkn kita buat2 tp dia mai sendiri, peranan suami sgt penting masa pregnant ni

cuba forwardkan ceramah UAI tu ke suami... pregnancy journey jadi sukar bila pasangan kita tidak memahami... benda indah boleh jadi mimpi ngeri..

Bincang,,mmng la kita ni kalau awal2 pregnancy badan lemau,,mmng kna banyak rehat