Salahkah??

Salam... Ermmm maaf sbb soalan nie dh mcm satu luahan... Sy 33 week,dh x larat nk buat kerja.nk bgn pn suami kna tlong.. Msalah sy, bila sy dh kurang wt kerja rumah,automatik mk mertua sy marah ckp pnyegan sgt,kang nanti ank cacat..sedih la.cm mendoakn plak.. Sy dh x larat nk angkat bakul bju .. Klu angkat jgk sakit piggang pastu bila msak brdiri lama ja kaki bengkak.. Mertua sllu kol kak ipaq ngadu sy nie x leh diharap,x bleh wt kerja.. Bila suami tlg wt kerja, mertua mesti perli2 ckp kna caqi org gaji la klu cmni.. Sy stress la.. Bru2 nie jantung bby bergerak laju sbb sy terlalu stress n kna tahan jp.. Tapi Alhamdulillah kejap ja pastu bby ok n bleh balik.. Sy kn sangkut GDM, selang dua miggu kna g klinik cek gula 4 kli pn mertua marah. Sruh cek kt rumah ja sbb kt rumah nie byk kerja nk kna buat.. Bgi sy bila dpt p klinik tu hri y bahagia sbb dpt kluaq dri rumah tu kjap..time tu la dpt rehat..Sy bkn sja2 xnk buat tpi sy memg dh x laqat sgt2 nk bergerak pn dh terbatas sbb sakit kt celah paha tu smpai 1 tahap tu sy dk berdoa spaya sy dpt masuk wad check in awai sbulan tuk berehat.. Salahkah klu sy berdoa cmtu?? #firstbaby

83 Balas

sye ngn mak mertua pun xrapat..ngn adk bradik suami..blh d katakn ngn fmily belah suami smua xrapat..klau jumpa rmai² suka sangt mnyindir la..perli la..ckp mcm² bila suami xde..bila dpn suami elok je ckp..trima sye sbb suami dri awal nk nikah ngn sye..kdang² bila jmpa fmily suami..sye jdi stress..trtekan..mkn hati..ade skali sye mengidam..suami blikan lpastu pergi kluar sbb ade kerja..kbetulan suami bwk jmpa fmily dia..mak mertua xtnya pun mknan tu spe yg punya..trus bgi² kt cucu yg lain..bdk² biasa la mkn sikit buang mrata..xkn sye nk kutip ambil mkn yg ats lantai..biasanya sye oky je klau xdpt pape sbb lain kli blh bli lgi tpi hri tu tba² sebak sbb fkir bby kt dlm yg nk..mak mertua xska sye mngkin sbb dia fkir sye ni nk hbiskn hrta suami tpi fmily dia xde sorang yg thu..sblm nikah ape yg sye lalui..suami xkerja sbb stuck kt kmpung so gji xmsuk..sye guna smua simpanan utk tlong suami..sye xpnah brkira ngn suami atau spe pun sbb sye ngn suami cma brkwan dri awal lpastu suami ajk nikah..tmbh plak sye ni ank bongsu..dri kcik orgtua xajr buat smua kerja rmh sbb mak syg sngt tkt luka ke ape main kt dpur..bila sye dk dpur..ma sruh main kt luar sbb kt dpur bnyk bnda tajam..bila dh umr belas² bru blajar msuk dpur..fmily belah suami cma nmpk sye mnyusahkn je tpi suami je yg thu luar dlm sye..msa dia susah spe yg ade ngn dia..sblm ni sye ddk ngn kakak ipar..ape je mslh sye ngn suami smua dia report kt mak mertua..sye xpergi kerja ke..demam ke ape..gduh ngn suami..mak mertua anggap sye ni xbwk untung pape pun..sbb tu fmily sye ckp lbih baik xpyh pergi jumpa belah suami klau hnya buat skit hati je..kdang² smpai trlintas klau ank xknl tokma belah suami pun xpe..mak mertua thu sye pregnant pun mcm xska..dia anggp ank yg akan lahir ni akn bgi beban utk dia..susah mcm mna skalipun..sye xkn bgi ank kt org..biar la susah sorang skalipun..klau call suami xpnah tnya psl sye ke ape..skali pun xpnah sbb tu klau mak mertua call sye xangkt sbb dia nk ckp ngn ank dia je..alhamdulillah ma sye trima suami wlau mcm mna pun suami sye..ma sye thu suami kerja biasa je..dia tetap syg mcm ank² sndri..sye ckp kt suami klau blik kg skalipun sye dh xnk blik belah fmily suami..ckup la sye mkn hati

Sy dah 37w. Masih dikejutkan bangun pagi utk buat sarapan. Even u tunjuk u letih ke. Tapak kaki u sakit diri lama ke. What she cares? Then u akan prepare alone for breakfast, lunch, dinner. Hi-tea pun u buat. Itupun kdg husband bwk lari jalan2. I pernah tegur MIL i. And I ckp I bukan kawen utk 2bulan or 2tahun. And I taknak pendam smpai 20tahun baru nak luah. Masatu gak boleh bt pape dah. MIL pernah cakap "Salah ke aku nak ajar menantu". I just cakap "ma dah hbs ajar ke anak² mama, sblm nak ajar I, betulkan anak mama dulu". I nak pergi honeymoon pun 5.30am bangun utk buat srpan. Sbb dia dah ckp, b4 pergi bt srpn even dia tahu kami nak gerak pagi. Itu yg balik sekali sekala. Kalau sebumbung mcm sis entah la. But luahkan terus terang dgn dia tu penting. InsyaAllah suami akan fhm. Kita cuma xnak ade masalah rumah tangga je sbbkan mil ni. I preg 30w pun bangun buat sarapan 4am. Sbb masatu nak hantar SIL masuk poli. I yg pernah suarakan hak I. Yg pernah tegur mil pun keadaan mcm ni. Inikan u yg pendam diam simpan dalam. 1 je. Jgn stress. Once stress. Tell husband. Laki ni slow sikit. Bila kita cakap tolong bekap. Badan tak lalu ni. Masetu dia akan tolong la bersuara kata kita tak sihat. Kita ni org bandar mil org kmpg tao dpt experienced mcm ni 🤣 Nasib kita punya handle rumah tangga tu, masak apa semua level kmpg people. And.. jgn biasakan diamkan diri. Tak katakan tak. Boleh kata boleh. U akan ikat n jerat diri sendiri utk patuh pd beliau. Susah.

sy kahwin dua..suami mula meningal..bekas mak mntua sy dgn ipaq memng x suka kt sy..bukn mnantu pilhan..dari sy pregnant anak sulong smpai anak nmbor 3 semua sy kena buat..dh mcm orng gaji dh..klau dh habis keja pn x boleh nk rehat..kena jugk cari apa saja keja dlm rumh tu..bila suami dh mngal sy blk umh mak...dn sy kawin nmbor 2 mcm tu jugk sy dpat mak mntua yg x suka dekat sy..pasai sy janda ada anak..dia nk anak dia kawin dengan kaum kerabat dia..suami sy yg nmbor dua ni keturunan mamak...tp alhmdulilh suami yg nmbor dua ni dia faham sy..semingu ja sy dok dgn makmntua suami ajak pndah rumah..smpai sekarang sy bahagia dgn hidup kmi..walau pn kmi x kya kmi bahagia..semua ank sy dgn suami dulu ada dgn sy..suami sekarng x bagi siapa pn jga anak sy yg dulu..semua dia nk bela sendiri...alhmdulilh ank dgn suami sekarang ni dh nk masuk 4 orng..anak yg suami dulu semua dh keja n dh kawin dh...baik sis bncng dgn suami pndah la dok rumah asing lg bahagia...sy harap sis bnyk besabar ye..ada hikmah di sebalik apa yg terjdi dkt sis...sekarang sis kena fikir pasai anak ja...abai kn yg lain

sama mcm sy..tp bkn mertua,tp kak ipar .sbb arwah mak mrtua sgt kasih pd sy dari sy xde pape ikatan smpai dia meninggal😭 .....siap doa bukan2 lg kt bby msa awal pregnant hritu. bukan skli ,berkali2 .jns sy sy senyap sbb mls amik port . lgipon mereka anggp sy n suami hidup menumpang je sdgkn dia jgk decide suh jaga ayah dia after maknya meninggal😕..mmg stress gila sbb nya nak lekat y skunk ni amik msa n mcm2 ikhtiar nak dpt😭😭 .smpai sy niat aq rela pantang sdri ngan ank aq sorang2 kt umah pusaka , mmg xnk langsung dia sntuh bby sy.sbbkan dia doa y xbaik pd zuriat sy.lama mintk nk pindah ngan suami,tp sbbkn ayah mertua n ekonomi blm stabil trpksa tggl sini.skunk tgh struggle kumpul2 duit nak beli keta n nak duk umah pusaka arwah abah sy.doakan sy n suami sy tau korang...xsanggup sgt dh nk diam ..sbb asl diri sy bukn jns diam bila d pijak mcm ni.tp sbbkan suami xbg brsuara ,sy pendam je.

Sy dlu mase berkawan dgn suami, mak mertua mmg xsuke sy. Dan family dia agak kasar perkataan bodoh, betina tu bgi dorg dah biasa.. Pernah mak dia panggil sy betina, sy lembab buat keje. Ni depan2 tau belakang2 sy xtau la ape dikutuknye..tp sy tetap layan dia baik.. Sentiasa senyum n cakap lembut2.. Then sy ckap dgn suami, sy xboleh teruskan sbb mak awak xsuke sy.. Xtau sape tegur mil. Last2 dia da x pnggil sy betina. Dia da start nk terima sy.. Sy tgok byk perubahan dia.. Sampaila sy da kawen skrg da ade anak 3 pon.. Alhamdulilah dia tetap baik layan sy.. Skrg sy tgh pantang rumah sendiri dan tiap hari mil akan dtg masakkan lauk sy, lauk anak, bsuh baju, lipat baju, kemas rumah semua.. Alhamdulilah sgt2.. Sy harap nanti sis dgn mil pon mcm ni k.. Semoga mil berubah n lembut hatinya.. Amin

Mil saya pun cerewet... Tapi alhamdulillah dalam pantang dulu masa ank 1st mmg dia jaga A+ makan berhidang.. Cuma masa pregnant ja dia banyak ngomel jangan manja sgt x bergerak kena paksa diri buat itu ini kdg mmg kita stress.. Tapi kita ambik yg baik2 bila kita byk bergerak secara automatic kita exercise jugak. Just ingat yg baik2 k...mcm sy skrg 33 week rutin seawal 5 pagi masak lunch sesiap utk My kids blk sekolah then siap g kerja 8.45 sampai 7pm balik rumah sambung kerja rumah.. Mmg non stop sis kdg x larat tapi tanggugjawab kena paksa diri bila ada komitmen ada anak lain.. Bezanya saya duduk sendiri kerja rumah larat sy buat x larat weekend br buat.. InsyaAllah saya doakan sis dipermudahkan urusan semua...

mak mertua sy stakat ni ok lg . insyaAllah sy doakn mak mertua sy tu kekal mcmtu . sy tgh preggy nk first , alahn teruk sgt . suami keje . sy sorg2 , jd sy tak brpengalaman . so rse cam nk ade org jaga , org tlg . mak sy sndiri busy dgn keje , sbb dia gov . pastu nk kena layan laki dia . so sy rse cam terabai . pastu sy balik umah mil , mil yg jaga sy . tiap kli sy balik , mkn mnum sy mmg mil yg jaga . nnti pantang pon mgkin mil sy jgk yg jaga . sbb mak sy keje , awl2 dah bgithu busy . emm kcewa jgk la . tp dlm masa yg sama redha je . hppy pon ade sbb mil snggup nk jaga . tgk time pantang nnti mcm mne ? hope smua ok dgn emosi ape smua . sy rsau tang emosi je pantang kt umah org or sndiri .

alhamdulillah. saya dikurniakan mak mertua dan kakak2 ipar yg baik dan terima saya mcm kluarga diorg sndiri. dulu masa first2 kwen, duduk kt rumah mak mertua. kluar je bilik pagi tu trus dh siap breakfast smpai kite pulk yg segan. biasa klu nk masok dapur tu, nk tolong apa2. mak mertua selalu suruh tunggu kt luar. kate nye dapur panas. kakak2 ipar pulk sentiasa amik berat. tambah2 masa mengndung ni. lagi kerap diorg call dan ws tnye. sihat ke tk. mkn ape jah. alhamdulillah. Tak semua mertua xsuke ngn kite. smoga semoga dapat mertua yang anggap kite mcm anak sndiri

biase ler tu sis,tu lom dpt mertua hat jenis cemburu dkt mnntu,lgi parah sis,sya lgi teruk dri sis sya dh laluinye,sya sya nyaris2 nk cekik bby sya yg no3 tu sbb tgh dlm pntang sterss dgn mertua sya,tpi sya syukur sbb sya mmpunyai mak,abh dn adik beradik yg kuat bgi semngat kt sya,sellu bgi semngt,hti kena kuat dan jiwa kena lwan dgn org2 yg tak bejenis hti budinye sperti mertua sya,sya dn suami ,kmi adalah sepupu,tu sbb org ckp kwin sepupu ni bnyk resiko,tpi la dh 11thun sye kawn,tiap kli mertua atau ank2 yg lain suka singget2 sya sya wat dono je,mlas nk lyan org giler🤗

Sya 33 week juga. 1st baby juga. Sakit dia tok sah ckp laa. Mmg begegor lutut kalau nak bgn dri duduk. Jalan pun mcm penguin dh. Jadi tk slh sbnrnya sis. Waktu ni mmg kite rasa pnt ya rabbi. Cuma yg mslh skrg ni MIL tk dpt kasih sayang penuh tu, tu dia jeles tgk suami sis dok layan sis baik sgt. Org mcm suka perli2 ni mmg kurang kasih syg, kesian sgt org mcm ni. Sis bertuah suami lyn baik. Tp tu la bgi sya solusinya mmg kene duduk berjauhan dgn MIL. Harap dpt la bincang dgn somi. Nk berpantang lgi mencabar nnt. Sya doa kn sis kuat ya.