Berat turun lepas mengandung normal ke. Vitamin tambahan apa perlu ambil

Hi. Saya sebelum mengandung berat 48kg lepas mengandung 2 bln berat turun 46.5kg . Normal ke. Skrg saya makan dua jenis ubat ni dari klinik. Sehari sebijik stiap satu jenis.. Yg obimin nurse kata dah ada skli acid folic. Perlu ke saya tmbh vitamin lain bli di farmasi. Saya takut kandungan saya kurang zat sbb saya kurang mkn dan asyik muntah.. please help me #firs1stimemom

Berat turun lepas mengandung normal ke. Vitamin tambahan apa perlu ambil
23 Balas

awak morning sickness ya? kerap loya dan muntah, mcm sy sebelum ni... kena kerap makan within 2-3jam, sehari dlm 3-4x mkn, bukan mkn heavy, just light je, kena mkn before rasa loya tu dtg, contoh pg mnum susu + biskut, tgh hr nasi + lauk, ptg buah2, dinner... mcm sy 3 bulan ptama tu mmg byk mkn buah shj, biskut sy suka Hi-Fibre Jacobs, blh jd snek...kalau xblh telan susu tepung, awk mnum susu kotak je yg lowfat... nanti slowly rasa mual tu akan hilang lps bbrapa bulan...

Says berat turun dari 54.5 jadi 51.0 masa trimester pertama .. masuk trimester kedua baru naik balik pelan2 jadi 54.. tapi doktor suspect sbb hyperthyroid. Masuk trimester ke tiga ttiba laju lak naik smpai lebih dari yang sepatutnya (2.5kg dalam masa 2minggu) ni pun timbang sendiri kat rumah dah 57 sekarang 33w, baby kedudukan melintang. Due 21/9 ni. Alhamdulillah, hyperthyroid pun dpat dikawal dengan ubat2an.. Cuma risau bby xnak pusing je 😅

Hi . Saya macam awak jugak . Pregnant ni berat turun . And susah sangat nak naik . Selalu kena weight monitor . Nurse suggest minum susu mengandung . Sebab mostly susu mengandung memang boleh gemukkan badan . Saya consume susu anmum flavour chocolate . Dengan rajin makan avocado . Sekarang dah 7 bulan berat baru naik 3kg . Okay la ada naik sikit sejak minum susu daripada tak naik langsung 🤭 hope membantu . Semoga sihat ii selalu . ❤️

sblm preggy berat saya 50kg. lepas 9bln preggy berat sy 47-48kg. lepas bersalin sampai skrg anak dh nk setahun, berat sy 44-45kg. Tp Alhamdulillah anak lahir sihat walafiat berat 2.6kg. sy mkn obimin je dgn ubat kencing manis. nurse pesan kt sy x yah makan bukan² cukup jaga makan. sbb kencing manis kena on diet.

sy sis masa awal preg trun 8kg, sbb alahan teruk & kurang slera mkan. Bila start msuk 4m, alahan dah hilang, selera makan mningkat. Berat naik pula 10kg haha.. skrg dah masuk 7m.. alhamdulilah, kalau tak dpt makan nasi, makan buah2an, minum jus sunquick. Insyaallahh

hai Sy nurse ya obimin dan asid folic ada kelebihan sendiri ibu mengandung MMG akan knee ambik obimin asid folic .. SBB elak ank sumbing ke X cukup tulang atau sebagainya obimin klo bynk muntah dri mknan msuk obimin at least cover for baby ya sis

Sis, sama dengan saya 😂 nanti dah masuk second trimester akan naik n janan terkejut kalau tetiba naik banyak 😂 Yg vitamin tu saya pun makan dua ni je. Sekarang dah 24weeks. Obimin dah complete semua, iron tablet tu utk maintain hb atas 12.

obimin tu dh complete iron tablet sekalikan? setahu sy ubt obimin dh cukup utk ibu n bb.. but if u rasa mcm x cukup je vitamin tu, try beli obimin pluz di farmasi. dlm tu semua vitamin utk kandungn ada lengkap..boleh bc di blkg kotak

saya pun turun berat juga time 1st trimester,4kg turun,lpas tu 2nd trimester berat maintain je,ni 3rd trimester pula naik je tak de nak turun padahal makan makin kurang n sikit sbb tak blh da mkn banyak

klu alahan, xselera nak makan normal ja utk first trimester.. sya dlu 9kg turun drpd 50 to 41kg xsampai sebulan.. sbb mmg alahan teruk xbleh nak makan nasi putih n minum air kosong..