Takut kena seluk

Saya sangat takut kena seluk dan trauma..2x doc try tuk seluk, tp saya tak terdaya tahan sakitnya.. Saya pilih untuk czer.. Ada tak ibu2 yg mcm saya😭

34 Balas

saya baru 26 weeks tapi dah 3 kali bleeding .. setiap kali bleeding saya pergi emergency, 1st time tu kena seluk dengan muncung itik Dr nk tgok takut ada bukaan, sakit sampai saya menangiss tak nak.. 2nd time pun saya rasa sakit sangat tapi saya tahan sampai bibir saya darah tahan sakit, 3rd time tu baru lah ok sikit .. saya dengar ckp Dr, saya cuba utk tenang, tak kepit, kangkang luas2.. Alhamdulillaah tk rasa apa, waktu tu Dr siap seluk 3 kali lagi sebab nak ambil sample .. semoga awak pun kuat yaa

Time nak kena seluk tu..kena relax..jgn keraskan badan..memang akan ada rasa sakit..tp insyaallah..badan kita dpt tahan sakit tu..sakit bersalin lg sakit dr kena seluk..hu..hu......saya dulu anak pertama..memang tak tahu sakit cam mana kan..memang nangis x keluar air mata la..tp bila bersalin anak ke 2 n ke 4 dah tahu sakit cam mana..so dah kena ready awal2..anak no 3 kena czer sbb songsang..no 5 ni insyallah..kalau kedudukan baby ok..normal jugak la nanti..

4y ago

Saya dah cuba untuk relax.. the moment dia masuk tu saya dah tak leh nak relax. Saya control nafas, tapi tak control punggung. Control punggung nafas pula salah control. Giveup rasanya😭😭😭 sakit pun iye...

kalau blh , elakkan pilih czer .. kalau time nak kena seluk , sis tarik nafas .. jgn keraskan badan .. kalau czer ni , dia punya luka luar dlm tu ambik masa sgt lama nak sembuh sis .. even kita dah bertahun lama nya lepas czer pon still ada time dkt luka dlm atau luar merasa skit .. jdi sya sarankan sis try normal dulu .. kena seluk tu , sis tarik nafas .. bdn jgn keraskan .. tu jdi nya skit

Kalau xnak sakit,badan mesti relax. Jgn kepit kaki atau keraskan bdn. Makin keras bdn makin susah diarang nak tahu bapa buka sdh. Jadinya mcn force ke dlm tu yg buat trauma tu. Saya dgr sja arahan doctor or misi yg tlg cek bapa buka. Mereka akn ckp 1. Jgn angkat punggung / kepit kaki 2. Tark nafas Tu yg xrasa sakit sbb sakit lagi contraction. Pengalaman saya lah.

Sy dlu sblm bersalin akk sedara cite sakit kne seluk ni sampai dia xtahan.. Tp bile saya bersalin dua2 anak xpernah rasa sakit kne seluk.. Mungkin depands dkt org kot.. Tp tiap kali doc nk seluk sy akan rilexkan kaki semua tarik nafas alhamdulilah xsakit.. Tp sakit czer ni lama nk tnggungnyee smpai anak da besar panjang pon masih terasa sakit..

Yes... selama 3-4bln trauma n sgt tkut smpai suami ajk pon xberani sbb dok tringat.. Boleh kte strt kene admit smpai dalam LB dlm 10kli jga la sy kene selut sbb lmbt bukaan.. Tp serius sy lbh prefer doc laki sbb mereka lbh lembut buat kerja brbnding pmpuan sgt ganas.. bkn sbb suke tp sakit tu kite yg rasa..

4y ago

Hmmmmmm tahniah awak berjaya hadapi nya dengan kuat waktu seluk tu. doakan saya juga ya. Saya nak cuba lagi nanti. Kalau tidak, sampai kesudah warded je ni. Doc tak kasi balik

Kalau pemgalaman saya..kalau dr perempuan seluk sakit..especially kalau dia tak suka awak..not all la.. sebab masa saya tu saya mmg bising sbb contraction.saya jenis yang tak tahan sakit..sekali dia seluk sakit wei.. tapi dr lain buat tak sakit pulak...so depends on the dr la..

4y ago

Terima kasih atas perkongsian😭😭

Masa anak pertama, kena VE. terkejut2..doc ckp awak relax. Tarik nafas. Alhamdulillah tak sakit.. Contraction lg sakit sis.. Jgn pilih operate kalau boleh bersalin normal.. Sakit sekejap je sis, bby dah keluar semua sakit hilang. Percaya lah

4y ago

Hmmmmm saya cuba sekali lagi malamni. Doakan saya:(

Seluk VE(check bukaan) klo relax xsakit pon lahh..jnji relax....yg sakit seluk MS(bantu buka jalan) wlaupon kite dh cuba relax tpi tetap ngilu n sakit sbb dye swipe kantung ketuban..

Bg sy, xde rasa pun sbb kena seluk masa contraction .. contraction tu yg xleh bawa bincang..if blh brnk normal, jgn la nk minta czer sis .. czer ni lama tau nk hadap sakit dia..

4y ago

Hmmm lebih baik seluk waktu sakit dah datang ya? Waktu tak sakit takperlu pun takpe kan...? Tapi sebab saya dah dicheckkan ctg ada regular contractions in 35weeks, doc minta check bukaan. Tp saya takde turun tanda2 dan sakit pun waktu contraction tu dtg... hmm tu buat saya tak bersedia untuk diseluk