sekadar luahan yg terpendam

hi , saya sangat sedih sbb saya bukan jenis mengadu pada suami kalau apa yg buat saya terasa nd tak selesa , terutamanya bila pasal keluarga mertua .. jadi saya meluah di sini , harap saya dapat komen yg positive.. saya duduk dengan keluarga mertua dari hari pertama pantang sampai anak saya dah 3bulan skrg ni .. saya sangat berasa tertekan , sebbnya tiap kali saya tidurkan anak saya didalam bilik , saya keluar untuk minum air didapur mesti kakak ipar saya masuk ke bilik dan amik anak saya .. saya dengan penatnya tidurkan anak saya untuk saya buat kerja rumah , dia senang je angkat anak saya dengan cara yang kasar dan bawa keluar dari bilik tanpa izin saya .. terus anak saya terjaga n menangis , terbantut semua kerja saya .. selain tu , saya tertekan tengok cara dia pgg anak saya , always kepala tu dia biar mcmtu . takpgg kepala , saya sakit sangat hati n mata .. kalau patah ke apa saya yang susah .. sister in law saya pun selalu bila pulang dari luar , pulang dari klinik mesti terus amik cium anak saya .. sumpah kalini saya mmg sakit hati .. saya dan suami kalau balik dari mana mana pun terus mandi baru pegg anak sebab taknak kuman kena dekat anak , orang lain yg baru balik dari klinik nd tah dari mana terus pgg dn cium anak saya .. suami saya pula macam kayu takreti nak tegur kakaknya .. anak saya ni dah jadi macam anak patung , digoncang goncang nya ..anak saya selalu terhantuk kepalanya dengan anak buah , bayangkan anak saya yg masih baby 3bulan , terhantuk kepalanya dengan anak buah yang berumur 3tahun .. anak buah saya hyper dn lasak , jadi saya takut bile letak anak saya seorang kalau ada anak buah saya .. ibunya takpernah halang pun , hati saya yang sakit bile tengok dn dengar anak saya menangis sakit , bila anak sakit saya yang dipersalahkan .. saya yg kena bersengkang mata untuk jaga . saya penat sangat , suami saya pula suka isap vape dalam bilik dn kereta waktu ada anak .. bila ditegur tak dengar langsung .. saya penatla nak explain kesan untuk anak , dia dahlah susah nak jaga anak , semua harapkan saya je ! saya stress bila anak saya diatur leh orang lain .. apa yg saya perlu buatt 😭😭 #stress #down #jangankecam #Buntu

36 Balas

bincang dgn suami sis..duduk brdua masa ank tdo tu n luah smua yg trbuku dihati..sblom tu doa moga Hati suami sis lembut utk dgr n fham apa yg sis nk smpaikan kt dia...sy fhm prasaan tu..sy hrp yg baik je buat sis..yg penting emosi kne jaga sis bila Kita ada anak kecil..

ada tak siapa pernah pengalaman baby twin? boleh share apa apa tak..sy terkejut pregnant anak k3 twin..anak kedua sy tahun ni baru 1 tahun..MCM tak sangka sgt boleh sangkut awal sebab beza jarak anak 1st n kedua 4 tahun..sy takut tak mampu nak handle emosi

2mo ago

experience saya harini dh Hari ke 19 ber pantang dgn twins boy. kena kuat mental and fizikal lebih. just enjoy dgn process skrg mungkin penat tapi kemudian Hari in shaa Allah mudah je

Kita kena tahu dan belajar untuk pertahankan diri kita. Jangan harap kan orang. Bertegas supaya orang tak mudah pijak kepala kita. Bertegas tak bermaksud kita bersikap kurang ajar. Be strong

tegur je awak . tak perlu marah tapi selitkan ketegasan dalam teguran . kalau ipar nak tersentap atau terasa biarkan je . lagi satu tegur sekali suami sis tu . rajin2 lepaskan anak dekat dia . biar dia selalu jaga anak .

Sis kena suarakan kat suami,suami pon kena lah main peranan ini mcm kayu je x jaga hati isteri...suami kena ada toleransi alahai apapon jaga diri sis..balik je rumah mak sendiri...lebih aman

Stress nya sya yg baca pon..klau ada yg ganggu anak kita time tngah tidor....sis sabar ye...klau boleh bincang dgn suami sis...lebih elok duduk rumah asing dri rumah mentua...

LAWAN JE KALAU RASA BENDE TU SALAH. Baby tu mengharapkan ibunya untuk protect . Jangan lembut dengan orang macam tu tak kisah la keluarga sendiri sekalipun.

baiknya mommy ni.. kalau sy da jadi rimau agaknya.. jgn pendam mommy.. luahkan je apa yg mommy x puas ati kat dorg.. mesti pertahankan sbb dia anak mommy..

mne yg sis x ske tu, sis tegur je elok2.. walaupun da 10x sis tegur & dyorg tetap buat bnde yg sme.. xpe truskn tegur..

Family sis mana? Ni dah kena ngadu kt mak ayah you ni suruh dorang dtg ambik you je

2mo ago

dapat pulak SIL xreti dukung baby adoi cara angkat pun kasar terkejut baby sya bru bgun tdr , padahal dia pun ada anak sorang dah besar