sekadar luahan yg terpendam

hi , saya sangat sedih sbb saya bukan jenis mengadu pada suami kalau apa yg buat saya terasa nd tak selesa , terutamanya bila pasal keluarga mertua .. jadi saya meluah di sini , harap saya dapat komen yg positive.. saya duduk dengan keluarga mertua dari hari pertama pantang sampai anak saya dah 3bulan skrg ni .. saya sangat berasa tertekan , sebbnya tiap kali saya tidurkan anak saya didalam bilik , saya keluar untuk minum air didapur mesti kakak ipar saya masuk ke bilik dan amik anak saya .. saya dengan penatnya tidurkan anak saya untuk saya buat kerja rumah , dia senang je angkat anak saya dengan cara yang kasar dan bawa keluar dari bilik tanpa izin saya .. terus anak saya terjaga n menangis , terbantut semua kerja saya .. selain tu , saya tertekan tengok cara dia pgg anak saya , always kepala tu dia biar mcmtu . takpgg kepala , saya sakit sangat hati n mata .. kalau patah ke apa saya yang susah .. sister in law saya pun selalu bila pulang dari luar , pulang dari klinik mesti terus amik cium anak saya .. sumpah kalini saya mmg sakit hati .. saya dan suami kalau balik dari mana mana pun terus mandi baru pegg anak sebab taknak kuman kena dekat anak , orang lain yg baru balik dari klinik nd tah dari mana terus pgg dn cium anak saya .. suami saya pula macam kayu takreti nak tegur kakaknya .. anak saya ni dah jadi macam anak patung , digoncang goncang nya ..anak saya selalu terhantuk kepalanya dengan anak buah , bayangkan anak saya yg masih baby 3bulan , terhantuk kepalanya dengan anak buah yang berumur 3tahun .. anak buah saya hyper dn lasak , jadi saya takut bile letak anak saya seorang kalau ada anak buah saya .. ibunya takpernah halang pun , hati saya yang sakit bile tengok dn dengar anak saya menangis sakit , bila anak sakit saya yang dipersalahkan .. saya yg kena bersengkang mata untuk jaga . saya penat sangat , suami saya pula suka isap vape dalam bilik dn kereta waktu ada anak .. bila ditegur tak dengar langsung .. saya penatla nak explain kesan untuk anak , dia dahlah susah nak jaga anak , semua harapkan saya je ! saya stress bila anak saya diatur leh orang lain .. apa yg saya perlu buatt 😭😭 #stress #down #jangankecam #Buntu

36 Balas

Hi sis sy pun macam sis, sabar sis, sy hari2 mengadu dekat suami smpai suami marah pun sy tak kesah. Dan sy ugut dia. Kalau jadi apa2 kat anak, u and your family yang salah. Ugut dia mcm tu sis. I dah pernah cakap kan, tapi u tak kesah. Sy mmg akan sound suami sy sis. Sy tak sound ipar or mertua. Sis kena tekan bagi tekanan tu kat suami. Memang geram. 3bulan sy bagi tekanan kat suami, lama2 baru dia macam paham bila anak dah mula sakit. Kalau tak dulu pun dia buat tak tau je sis. Sis try lah tau. Tekanan bagi kat suami, ugut dia. Anak di atur org lain tu sis kena jauhkan diri sis. Mintak izin suami sis nak pegi rumah kawan ke ape ke. Dulu mil i bising cakap i masak utk anak entah ape3 lauk. Skg ni i biar je dia masak , tp i siap pesan no salt no sugar, skg merungut pulak dah taktau nak masak ape utk anak i, padan muka dia. Dulu sebok sgt nak atur makan anak kite kan. Lantak kan. Keadaan kite mungkin tak sama tapi sy faham keadaan sis. Sy jenis memberontak tp bukan kat org lain, sy tekan dan memberontak dengan suami sy. Sebab tu keluarga dia. Kalau keluarga sy, sy sound je. So keluarga dia biar dia yg sound.

sy dlu pn prnh stress sbb SIL ni,hmpir meroyan,Sil baru bersalin sebulan dlu dr sy,baby sy kna tahan nicu 6 haru tp sy dh blh discharge awal n sy e-czer jg,baby baru 9hari SIL ada kt rumh,baby sy x nk df,dah try mcm2 dah tp baby tak nk jg plus air susu sy mmg x byk setitik gitu je n nipple pn kcil n tenggelam,bila sy ckp baby tak nk bf sbb tu bg botol sbb dah seharian nangis,blh pula SIL sua je t3t3k dia kt baby sy tanpa minta izin,,elok je baby hisap Sil ckp,Ya Allah,dah nipple dia besar sbb dh anak 5 sy ni baru ank first,,susu pn byk baby sapa x hisap,dlm hati mmg panas dah,sy trus masuk bilik,bila anak sy nangis baru hntr kt bilik,,tu baru pasal susu badan,lg satu baby kembung sbb susu fm tak sesuai,kita baru nk try m error susu fm,blh sil kunyah halia dan lpas tu tempel kat perut dan ikat dgn barut,anak baru 14hari,smpi melecur kulit ank sy,smpi skrg ada bekas parut tu,anak dh 1y11 bln,alasan sil dgn mil sbb sil da berpengalaman lbih dulu ada anak tp ni anak sy,,anak dia jgn samakan je,mmg problem ja tinggal dgn in law bukn semua tp mmg ada

Stress nya u sis... 1st thing 1st, jaga emosi ya, takut nanti sis boleh kena postpartum depression... Kalo sakit sangat maybe boleh cadang dengan suami tinggal dengan family sis sendiri instead of tempat in-law sis buat sementara waktu... Saya dulu awal lagi memang nak pantang di tempat parents sendiri, sebab saya tahu level stress tolerance saya ni memang rendah, lagipun macamana baik pun family in law kita, x sama dengan tempat parents sendiri. Masa baru beranak saya adalah tinggal dekat tempat in law for 1 month, dorang ok, just emotion orang baru beranak lain sikit. So, cari cara sis supaya emosi sis boleh terjaga, kalo sis kena Post-partum depression tu, saya tak rasa husband sis dapat backup sis tu, if bahaya vape for babies pun dia x ada common sense, trust me, knowledge pasal pasal postpartum depression ni dia lagi la 0. So, do something supaya u x sakit hati & mata ya. & bila sis dah meluah kat sini, memang sis dah stress sangat dah tu.. So, know your limit & stands for yourself k.

Same sis, i tgh di fasa stress dgn fam in law. Kitorang byk duduk dgn in law. Kebetulan SIL baru je bersalin czer. Habis semua nak dibandingkan kita dgn anaknya. Skrg ni i dh 8 months preggy, kita nak prepare la brg baby kita nak beli pampers apa semua, FIL i kata awal sgt nak beli brg baby. Habistu anak dia masa 5 months preggy dulu elok awal beli brg baby x ckp apa pun. Skrg ni SIL warded balik sbb luka czer bernanah. I pulak yg kena jaga baby dia. I tak kisah tapi i stress dgn mak sedara husb i ni duduk ngan family diorang toxic gila. I sampai tahap benci dkat mak sedara dia. Asyik nak bercakap buruk je pasal org. Mental x stabil gila klau duduk dgn dia. Nak mengadu ni mengadu tu. MIL i okay sgt sgt tapi mak sedara husb pulak yg sibuk sana sini burukkan MIL i dekat i. Husb pulak x reti. Skrg ni brg brg baby mostly i beli guna duit i and ada my mom support. Baju baju baby pun mak i yg tolong basuhkan sbb byk duduk rumah in laws. Stress 😭

1mo ago

aduhh kesiannya sya igt sya saja yg stress bila dduk dgn MiL tambah2 pula ipar pmpuan mulut puaka lepas beranak kena berpantang d rumah mil pula sgt risau biarpun anak ke3 da

sama ler kita wak🥹 mil i paksa anak i makan sampai tersedak2 anak i dah 8m. masa anak i 4m lagi dia bagi makan bubur ikan bilis pastu anak i 2m dia bagi air putih. bila d tegur katenya dia dulu elok je bg anak dia. besar jugak anak dia🥲 now selalu ipar2 i suka jerit2 kt anak i sedangkan baby bru 8m biasala klu dia bising2. pastu setiap hari kena paksa makan dgn nenek nye🥲 i tk boleh buat ape sbb i xde family. family i dah buang i. i pun muda lgi baru 19tahun nk masuk 20tahun. suami i bertugas d serawak. i stay kedah🥹 kadang i sedih sgt. kadang i sound juga mereka lagi mereka jawap yg buat i sakit hati. i dulu pun berpantang rumah mil. masa husband cuti i x lah stress sgt. 9hari je pastu air susu i kering sbb i stress sbb husband i balik serawak dah time tu. sedangkan air susu i banyak tau hari kedua tu i boleh sekali pump sampai 6-8ml tau. harini suami balik, esoknya air susu kering.

Saya masa keluar hospital kata nk duduk rumah sendiri.. Tpi suami paksa duduk rumah kakak.. Memang muka tk sorok tunjuk tk suka.. Last2 saya panggil mak saya sruh ambik.. Sakit hati 🙄 sampai skrg saya tak balik belah suami.. Time raya jela pegi jenguk mak abah sebab dorang dua baik.. Adik beradik jeh saya tk kenan sangat 😬😬suami pon ok je as long as baik dengan mak ayah dia.. Lagi tenang duduk jauh dari adik beradik.. Orang kata kene baik dgn adik beradik, bila susah dorang yang tolong.. Takdenya. Kalau tolong tu ikhlas tkpe.. Ni mulut nya erm. Tak suka berhutang budi dengan orang cmtu. Kita susah dorang pandang hina kutuk sana sini.. Bila senang dok mencari... Emosi kita penting. Bincang elok2 dengan suami. InsyaAllah semoga dia dengar luahan awak

Nasihat sy sis yg kena tegur, sbb ad suami pom kayu mcm tak function. Tapi sis kna berani la amik risiko klau nk tgur family in law. Hati kena keras sbb mgkin akn ada drama yg berpanjangan🙂Jgn pendam skit hati, kna luah sbb nanti mkn dalam. Tegur baik2 dlu, klau msih sma bru kna tegas. Sbb awk ibu dia. Awk yg bersusah payah mengandung alahan ape smua, tu nk branak pom hmpir nk putus nyawa kita ni. Mai tang org xde common sense ni susah. Kena bg stepek bg rasa. Klau awk xtgur mmg sampai sudah skit hti tgok cara diorg tu. Bgi sy klau bab keselamatan / kesihatan anak mmg xbg muka lah tak kisah kau laki aku ke tak🫠sbb ank sakit kita yg susah org lain thu kondem je. Ni pendapat peribadi sy lah, smoga sis dpt jumpa jlan penyelesaian yg sptutnya.

Awk x keseorangan sis,sya pun mcm tu wktu sya brpantang kakak ipar yg jga sya . Awl2 sya hppy brsyukur sngt sbb kkak ipar snggup jaga sya bila lama2 sya makin nmpak yg dia prlakukan ank sya mcm patung. Mak mrtua dan bapa mrtua sya bnyak kli nasihat dia cara dia pegang ank saya tu xkena tpi dia lawan blik ckp dia pegang dh elok. N dia blh suruh ank dia yg brumur 8 tahun angkat ank sya yg msih bby tu. Ya Allah sya xtrkata sis. Berapi api dlm hati sya. Bnyak lgi yg dia buat. Di cium2 ank sya ,d gigit2 jari ank sya. Ank dia slalu selsema n batuk tpi dia xlarang pun ank nya yg suka cium ank sya. Sya xde tmpat mngadu ,sya mngadu dkt ibu sya n ibu sya sruh saya brsabar sbb dia yg jaga sya wktu sya brpantang ,)

1mo ago

N tiap kli klau blik kg sya jdi trauma . Sya rsa xnk blik kg. Hm. Mcm2 brmain d fkiran sya. Dan apa yg sya fkir tu mmg btul2 jdi. Tiap kli blik kg dia buat mcm ank sya dh besar dia pura2 marah ank sya . Ckp mcm2,dia ingt ank saya dh faham ? Entah la mngkin dia nk perli sya .

keluarga mertua sy pon kdg2 ank tgh tdo, sibuk dok pgg tgn nye, pggl2 namenye walopon slow2 je.. ank sy jenis mudah terjaga.. tp sy n husb akan tegur dlm nada gurau.. cthnye haa jgn cuba2.. klo terjage tdokn blk.. gitu la.. pnah mse ank dlm 2-3bln lame xtdo, then jd overtired.. masing2 cube tdo kn xberjaya.. sjk tu dorg xbrani sgt kaco ank tdo.. baby tdo bkn lame pn dlm 30-1jam je.. so dorg pon take note, ckp elok2 dia ngntk ni, bg dia charge tenaga kjp.. nnt main blk.. gitu la.. nk menjaga hati masing2 😌

1mo ago

saya igt lagi masa bpantang ruma mil ada dua kali saja dorang tolong jaga subuh2, masak cam xikhlas sebab buah betik tu drebus mcm xda garam dletak sikit sya termuntah makan tapi tahan2 saja. balik ruma mak puas sya tidur 🤣beza sgt mak jaga dgn mertua hm

sama macam saya sis sblmni sya pntng rumah kak ipar sbb mak mntua saya dh tak ada..so berpntng smngu pun rasa tekanan dngn anak dia bila kita dh bgi tidur ank dia menjerit2 smpai trkjut anak saya..kak ipar sya plk jenis tak tgur anak dia suruh diam ke apa ke and ank dia bwa msuk kucing yg kotor dlm bilik tak mndi ada nanah bagai letk tepi anak saya..puas saya tegur suami suruh anak buah dia bwk kluar kucing sbb tkut kuman lekat dkt bby tpi laki pun tak tgur ank buah dia tkut kak dia trasa..