sekadar luahan yg terpendam

hi , saya sangat sedih sbb saya bukan jenis mengadu pada suami kalau apa yg buat saya terasa nd tak selesa , terutamanya bila pasal keluarga mertua .. jadi saya meluah di sini , harap saya dapat komen yg positive.. saya duduk dengan keluarga mertua dari hari pertama pantang sampai anak saya dah 3bulan skrg ni .. saya sangat berasa tertekan , sebbnya tiap kali saya tidurkan anak saya didalam bilik , saya keluar untuk minum air didapur mesti kakak ipar saya masuk ke bilik dan amik anak saya .. saya dengan penatnya tidurkan anak saya untuk saya buat kerja rumah , dia senang je angkat anak saya dengan cara yang kasar dan bawa keluar dari bilik tanpa izin saya .. terus anak saya terjaga n menangis , terbantut semua kerja saya .. selain tu , saya tertekan tengok cara dia pgg anak saya , always kepala tu dia biar mcmtu . takpgg kepala , saya sakit sangat hati n mata .. kalau patah ke apa saya yang susah .. sister in law saya pun selalu bila pulang dari luar , pulang dari klinik mesti terus amik cium anak saya .. sumpah kalini saya mmg sakit hati .. saya dan suami kalau balik dari mana mana pun terus mandi baru pegg anak sebab taknak kuman kena dekat anak , orang lain yg baru balik dari klinik nd tah dari mana terus pgg dn cium anak saya .. suami saya pula macam kayu takreti nak tegur kakaknya .. anak saya ni dah jadi macam anak patung , digoncang goncang nya ..anak saya selalu terhantuk kepalanya dengan anak buah , bayangkan anak saya yg masih baby 3bulan , terhantuk kepalanya dengan anak buah yang berumur 3tahun .. anak buah saya hyper dn lasak , jadi saya takut bile letak anak saya seorang kalau ada anak buah saya .. ibunya takpernah halang pun , hati saya yang sakit bile tengok dn dengar anak saya menangis sakit , bila anak sakit saya yang dipersalahkan .. saya yg kena bersengkang mata untuk jaga . saya penat sangat , suami saya pula suka isap vape dalam bilik dn kereta waktu ada anak .. bila ditegur tak dengar langsung .. saya penatla nak explain kesan untuk anak , dia dahlah susah nak jaga anak , semua harapkan saya je ! saya stress bila anak saya diatur leh orang lain .. apa yg saya perlu buatt 😭😭 #stress #down #jangankecam #Buntu

36 Balas

Satu je , kalau dari awal kita tak tegas and bagi tahu apa keinginan kita orang sekeliling akan terus ambik kesempatan , dulu masa anak pertama pun orang sekeliling suka nak gomol2 tapi bila kita cakap terus terang yg kita tak suka anak kita diperlakukan macam itu sebab risau anak kita tak sama macam orang lain, kita pun ibu pertama tak nak ambik resiko kalau jadi apa2 kat anak sendiri harap orang lain faham. Legaaaaaa gila biar laaaa orang nak cakap kita apa kita buat untuk anak kita .

Sis kalau boleh berpantang ke ruma mak sdiri lagi bagus. Saya masa anak 1st bpantang ruma mertua juga, sya stress sebab xda susu badan pas tu mak mertua marah pula sya stress patut bagila sokongan kan ank 1st xda pengalaman. sedih sgt teringat mak d kg. Anak kedua husb suru bpantang d ruma mak dia, sya ckp xnak rela lagi bpantang sdiri stress sdiri daripada tgl ruma mertua dah merasa kan anak 1st. Syukur juga bjalan lancar masa jaga ank kedua.

nak tak nak sis kena juga bgtau apa yg sis tak berkenan. sy masa anak 1st pun pantang rumah mertua dan tinggal sana sampai anak 3 tahun. memang stress asyik dok amik anak dari bilik bg org pegang cium padahal baru seminggu lepas bersalin. tak bgtau bila ada tetamu saudara mara nak dtg. memang sebulan pantang sy stress sgt². lepas 2 minggu bersalin ada la tegur mertua tak boleh tu ini tapi ya sama je. yg penting kita bgtau apa yg terbuku.

2mo ago

betul masa sgt stress dgn mil xmemahami. nak minta tolong itu ini pun segan kan.

kalo sy jd puan, xda tapis² sy bg kata 2 je dgn hasben tu, samada tegur kakak dia & stop tabiat vape tu ataw bawa balik d tmpt tgl sblm bsalin tu, kalo dua² tu dia xnk buat, ugut yg puan akn angkat kaki balik rumah fam puan, xkisah dia nak taklik ataw apa tp kalo sy akn tetap pilih keselamatan anak. . sb puan masih ada keluarga kandung, insyaallah wlu apapun mereka mesti akn sebelahkn puan & sokong puan.

kalau saya, dah cukup 1 bulan pantang kat rumah mil, saya suruh husband hantar saya pantang kat rumah mak pulak. Husband pulak, kalau dia nak vape jugak, saya letak vape kat luar bilik mcm kat ruang tamu, g lah dia vape kat sana. kalau kat dalam kereta, suruh dia hembus kat luar, kalau x nak jugak, bukak semua tingkap kereta bagi angin bawak keluar asap vape tuh

jangan harapkan suami tegur dah kalau suami pun nampak jenis tak kisah pasal well being anak tu. sis dah cuba tegur sendiri tak SIL & anak buah tu? kita satu2nya protector anak kita. jangan sebab nak jaga hati orang lain, keselamatan anak tak terjaga. kalau rasa perlu tegur, sis je tegur direct.

sebab tu la saya berpantang anak 1 dan 2 di rmh sendiri...mak mertua ajak pantang dirmh tpi saya tak nak mmg tau sgt nanti kita yg stress...saya tak nak susahkan mak sbb mak pun dulu dah susah payah besarkan kami adik beradik...jdi better stay rmh berpantang sendiri dan anak pun tido tanpa gangguan bunyi bising..

gaduh je. sejak jadi mak ni saya bersedia je nak gaduh dengan sesiapa yg cari pasal, demi kesejahteraan baby. kalau saya, jangan kata kakak ipar, mak mertua pun saya boleh sound kalau tak kena gaya. tapi orang pun tau saya macam mana, jadi takda siapa berani buat hal. aman je so far alhamdulillah.

sis tegur secara senyum, atau melawak, sbb kdg org xleyh terima teguran Kita, bab hsbnd pulak, klau dye MCM kurg care dgn ank, 1 je sye ckp please jgn ade bby agy, selagy dye Tak Berubah, amik perancang, klau X sis yg merane, sye bukn men ckp je, TPI sye dh lalui''' selebehnya serah pada Allah'''

Tegur sis in law tu melalui suami. Atau bagi pilihan kt dia, kt suami nak duk rumah lain. Pernah jadi cmni time duk rumah in law. Mmg minta suami tegur kakak dia. Kalau dia xbuat, lantakkan suami tu. ugut nk bawak baby naik kereta balik rumah sendiri. Sebelum diri sendiri jadi gila makan hati

2mo ago

👍👍👍