nk tnya, kalau kita kurang makan/tak makan, ada effect apa2 ke kat baby

saya punya perut ni sometimes kembung dan selalu rasa angin je. kalau saya makan masa perut saya tak sedap, nanti mesti muntah. saya dah tak tahu nk buat apa dengan badan saya. minum susu tak boleh sebab menyebabkan angin. saya tak tahu la baby saya okay ke tak dalam perut ni. risau sangat sangat saya tak cukup bagi nutrisi kat baby haihh

7 Balas

Mestila akn effect baby. & normal alahan mcm tu nk xnk mmg kna pksa mkn & try error mcm2 mknan. Bab susu try mnum soya homemade jgn mnum dri kotak/tin tinggi gula. Klu berat badan x naik2 & drop gtau doctor. Maybe boleh mkn ubat tahan muntah. Urut2 blakng dkt bahu & bhgian bwah tulang rusuk, urut pelan2 je guna minyak boleh je urut sndiri, klu sy guna minyak yuu yee. Klu makin x mkn perut slalu kosong akn buat lg teruk angin & muntah

2mo ago

nk buat susu soya macam mana ye 😭😭😭

anak dpt nutrisi dr maknye, mestila effect puan.. kita makan tak cukup nutrisi, anak dapat tk cukup nutrisi jgk la. tp terkesan anak, terjejas mak nye dulu, sbb anak akan 'sedut' je mana yg ada 24jam.. anak sedut habis mak tinggal ape je nti. jd kena usahakan jgk utk jaga makan

2mo ago

okay saya try. terima kasih awak

kne mkn sblum perut kembung/msuk angin.. mkn sikit2 je.. sye dlu awal2 preggy pun muntah2.. bgn tdo je trus mnum air seteguk 2, mkn bskut skeping pastu tdo blek... nant bgn mkn lg.. kne try n error ape bley mkn ape yg x bley.. klu susah jgak, peg klink mintak ubt tahan muntah..

2mo ago

kat mana ye nk beli tea halia tu? okay saya try ya thanks tau

kena makan sikit2 dalam masa yg dekat.. Sy kalau pagi, Sy akan makan roti. kalau mkn biskut cepat rasa lapar balik, mudah masuk angin.. minum minuman yg panas.. tapi kalau dalam sehari tu, awak muntah byk kali.. awak kena pergi hospital.. minta masuk wad untuk dipantau..

Sangat affected sebab baby dpt nutrition dari pemakanan mak. Mcm saya dulu takleh telan susu so doctor bagi calcium pill. Sis berapa months? Mcm saya slowly selera makan tu dtg by 2nd trimester

2mo ago

yeke.. okay saya akan cuba sedaya upaya untuk try and error makanan. saya dah nk masuk 14 weeks minggu ni. betul.. skrg ni saya dah ada selera makan. cuma kalau saya salah makan, peeut saya angin dan muntah. perut saya senang sgt masuk angin. sometimes minum susu tu buat angin.

Sy pun perut kembung je.. dah makan pun kembung.. Alhamdulillah.. baby2 bila scan baby ok sihat je.. cumkita la perut x selesa,, x tahu nak buat cam mana juga..

2mo ago

betul.. takpelah ni semua alahan kan. insyaAllah nanti kita okay lah ni.. amin

Buat air vico panas ke mkn dgn biskut oat , saya pun tk boleh telan mkn sgt tpi saya kerapkn je mkn sikit sikit. Klau tk boleh masuk jgk mkn buah bnyk ye

2mo ago

vico tu mcm milo eh? okay terima kasih ye