[22 minggu 6 hari] heartburn @ pedih ulu hati

Rasa pedih ulu hati... Mcm panas dan rasa pedas naik ke tekak. Itu ke pedih ulu hati? Ada cara utk hilang kan rasa tu? Please share tips #1st pregnancy #uncertainty

14 Balas

Sya dlu pun mcm tu..smpai g emergency tgh² mlm..dktr bgi ubat pdih ulu hati mcm gaviscon tu..sjak dri tu ape yg sya buat: 1-makan mlm sblm jam 8 2-mkn mlm jgn yg pedas² 3-bykkan mkn buah²an 4-mkn ubat gaviscon sblm mkn mkanan berat(bgi kuar angin) 5-bykkan mnum air putih 6-mkn kurma 7-sebelum tido jgn mkn bnda berat² Alhamdulillah, nk tidur pun selesa sya kna pdih ulu hati ni time masuk trims ke3..skarg dh tggu hari dh..😊

2y ago

klo jdi lagi better g spital sgera..sbb dri pdih ulu hati jgak leh jdi sawan @ stroke..ni yg nurse kk bgtau kat sya la..sya pun mmg ikut saranan dri nurse tu bkn ape..kita preggy ni bnda yg xterjgka mcm² leh jdi..

ya Allah sama ngn sayaaa...siksanyaaa Allah ja tau...nk tdoq pon seksa x boleh nak lelappp...sakitt kadang qasa nak maqahhh kat oqg😂😂xtauu nak bg hilang camanaa..kalau mkn pedas lagi la..skarang dh kurang mkn pdas..isau melarat pedih ulu hati😪semoga kita semua sihatt² belakaa...kuat hadapi tuk anugerah terindah kitaa ni,🙈👶

sama macam saya, sampai kena pergi kecemasan lah sebab rasa nak pitam. lepas kejadian tu, saya makan sikit2 je. nasi besar penumbuk kiranya suku pinggan, makan agak2 hampir kenyang, terus stop. lapar semula nanti, makan lagi. elakkan makanan pedas. lepas makan, jangan terus baring/tidur. tunggu sekurang-kurangnya sejam.

Sama mcm saya .. Strt perg saya slalu pdih ulu hati sampai pegi jmpa doc .. Lps tu doc ckp saya akan rasa lg truk bila perut lg membesar sebab rmh bby menghimpit perut jd asam lambung akn naik sampai ke tekak ... 😫 saya mkn gaviscon lega sikit sb xthn nk tdo xslesa

Tseksa sgt.. Sy saje capai botol susu ank sy yg 2tahun tu, nyonyot je nk bg basah tekak. Boleh pulak smua angin kluar lepas tu lega. Rasa nya klau pedih ulu hati mmg kena mnum susu suam kot br angin dekat dada tu klua. Slalu gak la mnum susu btol ank klu xabis😂

sama mcm sy...heartburn...bru je jadi msuk 22 w 1 day. sy pegi klinik dia bgi ulucid..utk pedih ulu hati..tapi skrng asal mkn je rsa x slesa kt bhgian dada ...ada yg tahu x apa mknan yg elok ..?..

sama laa.. boleh elakkan makan bende2 pedas, jangan makan berat sebelum tidur, kerapkan makan sikit.. Kalau terasa sgt, sapu minyak sikit kat dada and duduk.. :)

sy pernah rasa jugak. tp makan aiskrim kasi turun rasa pedas tu 😂 xpon minum air mineral sejuk

kalau lambat mkn pasti ulu hati sakit rasa kalau mlm tu pasti sakit rasa ulu hati

Sy strt 20w sampai skrg 34w msih trse.. sekse je bila nk tdo😩