Heartburn

Assalamualaikum semua. sy dah msuk 35w. heartburn/ pedih ulu hati yg teruk sgt, kalau tido dua tiga kali kene bgun utk kluarkan sedawa. kalau tak rasa pedih sgt kat ulu hati dan tekak. kalau masa tgh2 kehamilan dulu, minum air masak byk2 atau minum susu, kurang sikit. skrang rasa takut nak makan, lepas makan mesti teruk heartburn x kisahla makan atau minum. huhu, sy baru sembuh covid. tapi heartburn ni makin menjadi2. rasa nak muntah, rasa x selesa loya, perut penuh sgt rasa, ibu2 tolong bgi semnagt. sikitt je lagi kene sabar ni. makin akhir makin mencabar.

8 Balas

Sy siang hari pun kena juga dengan benda alah ni . sakitnya dan tak selesanya, Tuhan jer tahu. nak sendawa pun tak boleh sbb nnti terkeluar makanan hahahahaha . minum susu anmum panas2 jer dpt melegakan heart burn ni .. Minum air suam .. kalau air sejuk, mmg menangis menahan ..

Sy baru jadi. Tak tahan sangat. Dh ambk gaviscon & buat mcm2 cara still x hilang. 5 jam x hilang juga sakit. At last sy g hospital, 3x cucuk ubat still x hilang smpai kena warded. Dh warded elok pulak x sakit😂 dh jd kerja kna follow up pakar 😂

Avoid makanan yg oily/pedas/berlemak dulu. Tiap kali rasa sakit, bykkn minum air suam panas. Boleh try off AC & kipas juga, mmg peluh merecik & sendawa keluar byk sgt. Sis try & tgok ada perubahan x, ini berkesan utk sy, Alhamdulillah

amik gaviscon 4sudu yg dlam botol ataupun yg dlam paket tu bleh juga.. heartburn ni paling sy tak suka..if sendawa mmg rsa sngat kat tekak ..gaviscon slamat utk ibu mngdung.. gaviscon je slmatkan sy dri heartburn

sama dengan saya sis . setiap malam mesti pedih ulu hati .. dan bangun utk keluarkan sendawa .. lps itu mnum air bnyk tapi samaa jugaa .. hrp kita ttp semangat sehingga baby kluar .. #35w #firstchild

Awak saya ikut tips di google makan gula gula getah Alhamdulilaah menjadi untuk saya . Awak boleh cuba ya kunyah gula gula getah

Sama mcm sy sis, time tdo kene bangun utk keluarkan sedawa. kat ulu hati rasa pedih. sy skg dh 37 weeks.

sama saya, sejk msuk 36 mggu memg sakit sgt2... selagi x muntah, bila dah muntah xsakit dah